'Arsa' zulmü arşa uzandı

Kumluca ilçesine bağlı Mavikent Mahallesi’nde, CHP’li Kumluca Belediyesi tarafından yapılan imar planı vatandaşlar tarafından tepki çekti. Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve CHP İl Başkanı Nail Kamacı’nın ‘18 uygulaması’ kapsamında arazileri gasp ettiğini ileri süren mahalle sakinleri isyan etti. Arsalarında kayıp olduğunu söyleyen mahalleliler, Köleoğlu ve Kamacı’ya dava açacaklarını bildirdi.

Kumluca ilçesi Mavikent Mahallesi’nde mahalle sakinlerinin hakları, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve CHP’li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu tarafından siyasi emeller uğruna gasp edildiği iddia edildi. Mavikent Mahallesi 486 ada 1 ila 15 dahil parseller, 487 ada 1 ila 7 dahil parseller, 687 ada 1 ila 15 dahil parseller Düzenleme Ortaklık Payı’dan (DOP) verilen yoldan ihdas parselleri kapsayan alanda parselasyon çalışmaları yapılıyor. İddiaya göre bu parselasyon çalışması yapılacak arazi ve arsa düzenlemesi 09.02.2024 - 09.03.2024 tarihleri arasında Belediye Plan Proje Müdürlüğü’nde ilan panosunda askıya çıkarılarak İnternetten yayınlandı. Ancak, Mavikent Mahalle Muhtarlığı’na asılması gerekirken asılmadığı ileri sürüldü.


PORTAKAL BAHÇESİ ZEYTİNLİK OLARAK GÖSTERİLDİĞİ İDDİASI

Kumluca Belediyesi tarafından gerçekleştirilen imar planı da mahalle sakinlerinden tepki çekti. Mavikent Mahallesi'ndeki Sürüncek mevkiinde yapılan imar uygulaması, arazi sahipleri tarafından kişilere özel ve rant amaçlı olarak değerlendirildi. Özellikle 1989 yılında benzer araziler için yapılan imar planına atıfta bulunan mahalle sakinleri, yeni imar tadilatının 36 aileyi mağdur ettiğini iddia etti. Özellikle uygulamanın neden sadece belirli parselleri kapsadığını ve neden tüm mahallede uygulanmadığını sorgulayan mahalle sakinleri, CHP'li Başkan Köleoğlu ve CHP İl Başkanı Kamacı'nın kendi arazilerini korurken diğerlerini mağdur ettiğini öne sürdü. Parselasyon çalışmasında ayrıcalıklı kesime ‘Tam Hisseli’ parseller çıkarılarak satışa hazır hale getirildiği, bir diğer konu ise içerisinde portakal bahçesi bulunan arsayı zeytinlik alanı olarak gösterildiği de iddialar arasında yer alıyor.


KAMACI AİLESİNE ÖZEL PARSELASYON MU YAPILDI?

Planın yürürlüğe girmesine dair askı sürecinin gizliliği eleştirildi ve mahalle sakinleri, bu durumun yasal olmadığını düşündüklerini belirtti. Ramazan Özenç ise, Nail Kamacı'nın arazisinde bulunan park ve bahçeler bölümünün yeni imar düzenlemesiyle kendi arazisine geçirildiğini ve bu durumun rant amaçlı olduğunu iddia edildi. Mahalle sakinleri, bu durumu yargıya taşıyacaklarını ve ilgili mercilere dava açacaklarını açıkladı. Ayrıca, imar uygulamasının sadece belirli bir bölgede yapıldığını ve bu durumun haksızlık olduğunu vurguladı. CHP’li Nail Kamacı ve akrabalarının CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’ndan talepte bulunarak Kamacı ailesine ait parsellerin plan değişikliği ile DOP kapsamı dışında bırakılarak rant sağlandığı iddialar arasında yer alıyor. Mahalleli seçim öncesi acelece yapılan imar planlamasını iyi niyetli bulmadıklarını belirtiyor. Mavikent’te yapılan parselasyon çalışmasının seçim öncesi gerçekleşecek son meclise getirileceği ifade ediliyor.


MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Mahalle sakinlerinden Hasan Bacaksız (38) 18 uygulaması için Meşeli sokaktaki 3 parsel seçildiğini, Mavikent’in tamamı ‘18 uygulaması’na neden girmediğini sorgulayarak, “CHP’li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı kendilerine ait 17 dönümlük arazileri üzerinde planda bulunan okul, park ve bahçeler bölümünü Özenç ailesinin arazine kaydırmışlardır. Özenç ailesinin arazisini de diğer 36 kişiye bölmüşler. Tarım arazilerini gasp ettiler. Müşterek hissedarlarının içinde hiç dokunmadan yengesi Fatma Kamacı’nın üzerine çıkarmıştır” dedi.


“KAYIP BİZİM ARSALARIMIZDA YAPILMIŞTIR”

Burcu Bozdemir, Kamacı ailesini arsalarının DOP dışında bırakılmasına tepki göstererek, “Bu çalışma tamamen kişi bazlı yapılmaktadır. CHP İl Başkanı Nail Kamacı ve ailesinde herhangi bir kayıp yoktur. Kayıp bizim arsalarımızda yapılmıştır. Okul, park ve bahçeler daha önce Nail Kamacı ve ailesinin arazilerinden geçmekteydi. Bu işin illegal yollarla döndüğünü düşünüyoruz. Askı asıyor diyorlar. İçimizden herhangi birisi rastgele belediyeye bakmamış olsaydı hiç birimizin haberi yoktu. İçimizden birisi herhangi bir işi için belediyeye gitmişti. Askıya rastgele bakmış. Askıdaki uygulama yapılan arazinin kendi arazisi olduğunu görmüş. Öyle haberimiz oldu. Mülkiyet haklarımız toplum yararı için değil zümre lehine kişi bazlı kullanılmaktadır” diye konuştu.


“BURADA RANT VAR, DAVA AÇACAĞIZ”

36 ailenin mağdur olduğunu ve dava açacaklarına dikkat çeken mahalle sakini Ramazan Özenç, “1989 da yapılan imar planına göre Nail Kamacı’nın arazisinde bulunan park ve bahçeler bölümü şu anda yeni bir imar düzenlemesi ile Ramazan Özenç ve ailesinin parseline geçiyor. Kendine rant çıkarıyor. Kamu arazilerini kendi arazisinden Ramazan Özenç ailesinin arazisine kaydırınca kendilerine ait 17 dönümlük bir arazi çıkıyor. 17 dönümlük arazide hiç hakkı bulunmayan kardeşlerine arsa çıkarıyor. Bizim yerlerimizi 36 tane aileye parça parça dağıtarak 36 aileyi mağdur ediyor. Burada kendilerine ve ailesine de hisse çıkarıyor. Burada bir rant var. Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve CHP İl Başkanı Nail Kamacı’dan halk nezdinde şikâyetçiyiz. Dava açacağız” dedi.