Arsa payına aman dikkat

Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, arsa paylama şekliyle konut edinmek isteyen ve bu süreçte olası yaşanabilecek risklere karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Konut fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı vatandaşlar ev sahibi olabilmek için yeni arayışlara girdi. Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, arsa sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalıştıklarını ifade etti.

“KONUT ALIRKEN EVDEKİ BULGURDAN OLMAYIN”

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları arsa payı ile alınan hisselerdeki risklere karşı uyaran Çağlar, “Arsa sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışıyorlar. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazladır. Vatandaşlarımız konut alayım derken evdeki bulgurdan da olmasın. Birçok firmanın kampanyasını takip ediyorum. Türkiye ve KKTC’de arsa payı karşılığı ev sahibi olmak isteyenlere firmalar çeşitli fırsatlar sunduklarını iddia ediyor. Biz ise vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok fazla. Henüz tarihi belli olmayan teslim sözlerine sözlü olarak inanılmaması, tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylemek isteriz” ifadelerini kullandı.


“UCU AÇIK HİÇBİR ŞEYE İTİMAT EDİLMESİN”

Arsa payı ile alınan hisselerde sözleşme yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan Çağlar, şu ifadeleri kullandı:

“Gayrimenkul sektöründe yaşananlar ve yüksek fiyat artışları ev sahibi olmak isteyenleri başka seçeneklere yönlendiriyor. Türkiye ve KKTC’de arsa sahibi olan insanların müteahhit firmalarla anlaşarak arsa payı karşılığı ev sahibi olmaya çalışan insanların daha ucuza konut sahibi olmanın yollarını aramalarını çok iyi anlıyorum. Ama bunun da birçok riskinin olduğunu akıllarından çıkarmasınlar. Zaten bu konuda da firmalarla yaşadıkları sorunlardan dolayı vatandaşlar odamıza şikâyetlerde bulunuyor. Arsa payı ile alınan hisselerdeki riskler çok olduğundan dolayı teslim tarihi sözlü olarak ifade edilen hiçbir sözleşmeye kesinlikle imza atılmasın. Sözleşme yapılırken ise tapu ve kat karşılığı sözleşme yapılmasına kesinlikle dikkat edilsin. Ucu açık hiçbir şeye sözlü veya yazılı olarak itimat edilmemesi gerekir. Mutlaka bir hukukçudan destek alınmalı veya odamızla irtibata geçilebilir. Tapu mutlaka aranmalı, köklü firmalar öncelikle tercih edilmelidir. Daire getirili arsaları almak isteyen vatandaşlarımız imzaladıkları sözleşmeleri çok dikkatli bir şekilde kontrol edip imzalamalıdır.”


“VEKALETNAMELER ÇOK DİKKATLİ OKUNMALI”

Noterden verilen vekaletnamelerin mutlaka okunması konusunda dikkat çeken Çağlar, “En önemlisinin ise arsa paylama şekliyle konut edinmek için noterden verilen vekaletnamelerin çok dikkatli okunması gerekmektedir, bu noktada da kesinlikle bir avukattan destek alınması gerekmektedir. Müteahhit ya da yüklenicinin arsa sahibi paylaşımındaki oranı artırdığı zaman kendi paylarına düşecek dairenin payını da artıracaklar “Bu nedenle müteahhit ya da yüklenicinin alacakları daire sayısı ve oranı da yükselmektedir. Bundan dolayı verilen vekaletnamelerde mutlaka proje de konut veya sözleşmeden kaynaklanan tüm oran artışlarına, yükselen oranda ortak olması ibaresi konulması önem arz etmektedir” diye konuştu.


“FİRMALAR SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME YAŞIYOR”

Ucuza konut hayali kuran vatandaşları uyaran Çağlar, açıklamalarına şu sözlerle son verdi:

“Odamıza bu tür firmalarla sorun yaşayanlardan çok fazla şikâyet geldiği için biz de bu şekilde kampanyalar düzenleyen firmaları takip ediyoruz. Birçoğunun tutamayacağı sözler verdiklerine şahit oluyoruz, çünkü verdikleri sözlerin gerçekleşmesi şu anki piyasa koşullarına göre çok zor. Bu tür firmalar hem vatandaşları mağdur ediyor hem de bu şekilde organizasyonları yapan kişi veya firmalar sebepsiz bir zenginleşme yaşıyor. Arsa sahiplerinin, ucuz konut hayali kurarken tam olarak hangi risklere evet dediklerinin de farkında değiller. Arsa tedariki ile birleşerek konut sahibi olmak isteyen vatandaşların bu haklı talebinin istismar edilmemesi ve ellerindeki birikimlerin de heba olmaması için mutlaka acilen yeni tedbirlere ihtiyaç duyuluyor.”