ARKADAŞLIK VE DOSTLUK

İnsani değerlerin en önemlilerinden biri de arkadaşlık ve dostluktur.

Arkadaşlık: Çocukluk arkadaşlığı, okul arkadaşlığı, asker arkadaşlığı, hayat arkadaşlığı, çalışma arkadaşlığı gibi çeşitlendirebiliriz. Ellerin kurduğu sosyal ve duygusal bağdır. Ananın babanın olmadığı zamanlarda birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimse arkadaşlık daha öndedir.

***

Arkadaşımızın sözü ailedekiler içinde kutsidir. Anamıza babamıza söyleyemediklerimizi konuşur, dertleşiriz. Bizi bizden daha iyi ve güçlüdür. Arkadaşlığımız sağlamsa değme keyfime. Arkadaşımız objektif (açıkça) bizim yanlışımızı yüzümüze vursa o zaman doğrular ortaya çıkar ve biz buna “sağlam arkadaştır” deriz.

***

Arkadaş, arka ve daş arka isim kalıbından daş eki alarak, sözcük üretilmiş ve Türkçe mutluluklarını, zorluklarını, başarılarını paylaşmalı ve size ihtiyaç duyduğunda yanında olmalısınız. Hani deriz ya:  “Bana arkadaşını söyle, san kim olduğunu söyleyeyim.” Yahut da, arkadaşlık gerek düz gerek.

***

Arkadaş özverili sebatkâr ve olmalı, basit çıkarlara tenezzül edilmemelidir. Doğru arkadaş ol ki çok arkadaşın olsun. İkiyüzlü arkadaşlık tüm ilişkilere zarar verir. Arkadaşın verdiği hüküm, ailesinden daha çok geçerlidir.

***

Arkadaşlık duygudaşlıktır. Yani aynı konuda arkadaşı gibi davranmaktır.  İşinden daha da efdaldir. Biz Türk insanı olarak; sevgimizi, üzüntümüzü paylaşmayı ilke edinmişiz.

Arkadaşın başka özelliği; şakacı iyi biri olmalı, güldüren, paylaşan, komik, yardımsever olmalı, izinsiz bir şey almamalı, yanlışlıkla bir şey yaptığında özür dilemeli Bunları yaparken kıskanç da olunmamalıdır. Şimdi de söz geldi dostluğa…

***

DOSTLUK: Karşılık beklemeden iyilik yapmasıdır. Karşılıklı dostluk, verip almaz, alır vermezdir aslında. Dost her türlü davranışınıza güzel bakar. Güzel anlamlar yükler. Kan bağı olmadan oluşabilecek en samimi ilişki düzeyini yaşmaktadır.

***

İnsanlar biri ile dost olduğu kanaatine girmeden önce dostluk günümüzde oldukça önemli ve pek çok kişi tarafından ikinci plana atılmış bir kavram olarak bilinmektedir. Fakat gerçekte aslında dost tanımı oldukça derin ve farklı bir düşünce olmaktadır.

***

SON SÖZ

Dostluk; yaratıcılıktır, fedakarlıktır. Fedakarlık, mal, can diye uzar gider. Sıkıntılarımızın giderilmesine katkıcı alternatif seçenektir. Çok seçenekli dostluğun olması dileğimdir.