ARKADAŞIMIN DİYETİ

Uzun zamandır görüşmediğiniz bir arkadaşınızla karşılaştığınızı hayal edin. Son gördüğünüzden bu yana epey forma girmiş ve belli ki istediği kiloya ulaşmış. ‘ Ne güzel olmuşsun sen, o bir türlü kurtulamadığın kilolarınla nasıl vedalaştın?’ diye sordunuz ve öğrendiniz ki X diyetini yapmış. 

***

Hemen bulduğunuz ilk diyetisyen numarasını aradınız ve dediniz ki: “Hocam, arkadaşım x diyeti yapmış, ben de o diyeti yapmak istiyorum. Elindeki diyet listesinden de bir örnek aldım, sizin gözetiminizde bu diyeti uygulamak istiyorum.”

***

Başka bir senaryoda da iki arkadaş ya da anne ve kızı ya da bir hanımefendi ve eşi birlikte diyetisyene gidiyorlar ve “Hocam, bir tane liste yazın siz, biz birlikte uyarız o listeye.” diyorlar.

***

Eğer şans eseri iyi bir diyetisyene denk gelmediyseniz vay halinize. Neden mi? Öncelikle şunu söylemeliyim ki çift yumurta ikizlerinin bile tamamen aynı olmadıklarını düşünürsek siz ve arkadaşınızın da bambaşka bedenlere sahip olduğu oldukça aşikar. 

***

Metabolizma hızlarınız, günlük enerji ihtiyaçlarınız, yaşam tarzlarınız, fiziksel aktivite düzeyiniz, kullandığınız ilaçlar, sahip olduğunuz hastalıklar, kan değerleriniz, genetik yatkınlıklarınız, besin intoleransınız olup olmaması gibi pek çok noktaya baktığımızda aslında hepimiz birbirimizden çok farklıyız.

Ve bu farklılıkları göz önünde bulundurduğumuzda ne arkadaşınızın diyeti sizin için uygun olacaktır ne de annenizle aynı diyet listesini paylaşmanız doğru olacaktır. 

***

Evet, X diyeti arkadaşınızda işe yaramış ve arkadaşınız hedeflediği noktaya ulaşabilmiş olabilir. Ancak aynı diyet sizin yetersiz beslenmenize ve 1-2 ay içerisinde kan değerlerinizin normalin çok altında ya üzerinde seyretmesine sebep olabilir. 

***

Eğer diyabet, hipertansiyon, böbrek rahatsızlıkları, yüksek kolesterol gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa arkadaşınızın diyetini uygulamak işleri içinden çıkılmaz hale getirebilir. 

***

Bu nedenle sadece arkadaşınız adına sevinip, buradan kendinize bir motivasyon kaynağı edinmiş olabilirsiniz. Belki de bu karşılama sadece sizin doğru beslenmeye başlayabilmeniz ve hayatınızı düzene koyabilmeniz adına bir adım atmanızı sağlayabilmek için gerçekleşmiştir.

***

Her zaman diyetlerin bireysel olması gerektiğini savunanlardan oldum. Kalıplaşmış diyet listeleri her beden ve her yaşam tarzı için kesinlikle uygun değildir. Bu nedenle kendiniz için yapabileceğiniz en güzel şey herkesin yolculuğunun başka olduğunu kabullenmek olacaktır. 

SON SÖZ

Bu nedenle tamamen sizin için planlanmış bir beslenme planı ile ilerlemek çok daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.