ARİF'E TARİF GEREKMEZ

Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 yılının tüm dünyada olduğu gibi esnaf ve sanatkârlar için de zor geçtiğini belirten Yeni Antalya Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Arif Afşin, bu süreçte her zaman esnafların yanlarında olduklarını vurguladı

Pandemi döneminde Antalya’da, esnafa en fazla kredi desteğini kendilerinin verdiğini ifade eden Başkan Afşin, yeni dönemde hedeflerinin büyük olduğunu söyledi. Afşin, yeni yılda yeni çalışmalara imza atmak için çaba sarf edeceklerini belirtti.Yeni Antalya Kredi ve Kefaret Kooperatifi Başkanı Arif Afşin, gazetemize kooperatifin amaçlarını, pandemi salgınında yaşanan ekonomik sıkıntıları ve gelecek ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SIFIRDAN ZİRVEYE BAŞARI ÖYKÜSÜ

Başında bulunduğu kooperatifin geçmişte yaşadığı zorluklara değinen Afşin, “Kooperatife 2013 yılında denetici olarak girdim. Kooperatif o dönemler zor durumdaydı. Uzaktan takip ettiğimize göre kredi veremez hale gelmişti. 2015 yılında kooperatife kilit vurdular. Yani tüm hesaplarına bloke geldi. 2015 yılında ben başkan oldum. Kooperatifte tüp alacak para yoktu. Kayıtlı üye çok, kredi veremiyorduk. Geldikten yaklaşık 2 ay sonra yetkilerimizi tam olarak aldık. Ardından ise kooperatifin bankaya olan borcundan 1 milyon 100 bin TL’sini cebimden ödedim. Yaklaşık 1.5 yıl işler yürümedi. Sonrasında 600 bin TL daha yatırdık ve artık yürümeye başladık. Kredi hacmimiz 4 milyondu 1 yılda 20 milyon TL’ye çıktı. Şu anda 80 milyon TL kredi hacmimiz var. Şu anda 3. gruptayız 175 bin lira limitimiz var. Eğer 2. Gruba çıkabilirsek, 225 bin lira limitimiz olacak” dedi.

ESNAF DOSTU KOOPERATİF

Kooperatifin amaçlarından bahseden Afşin, “Kooperatifimizin amacı küçük esnafa düşük faizli kredi kullandırmak. Kredi limitlerimiz 175 bin lira. Faizlerin yüzde 50’sini devlet sübvanse ediyor. Şu anda bankalarda yüzde 20 civarlarında. Bizde yıllık faiz yüzde 4.5 oranında. 2020 yılında pandemi başladığında devlet tarafından 25 bin kredi kartı desteği vardı. Yaklaşık 500 kişiye kredi imkanı sağladık. Esnafımız için çalıştık. Esnaf paketimizden olabildiğince tüm esnaflarımıza kullandırdık. 2020 yılında yüzde 65 büyüdük. Daha fazla kredi kullandırdık.  İşletme kredilerimiz, 175 bin TL’ye kadar, yatırım kredilerimiz 10 yıl vadeli 500 bin TL’ye kadar ve sıfır araç kredilerimiz 7 yıl vadeli 500 bin TL’ye kadar. Ticaret odasına kaydı olmayan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’ne (AESOB) kayıtlı küçük esnaflarımız kredilerden faydalanabilir. En öncelikli şartımız küçük esnaf olmasıdır. Ancak ulaşımda sorun yok. Taksici, otobüsçü, servisçi, otoparkçı bunlar ulaşım sektöründe olduğu için beklemeksizin yeni açılmış bile olsa kredi kullanabilir. Ancak diğer sektörlerde kredi alabilmek için 3 ay beklemesi gerekir” diye konuştu.

“2020 YILI ZOR GEÇTİ”

2020 yılının zor geçtiğini ifade eden Başkan Afşin, “2020 yılı hepimiz için kötü geçti. Tüm sektörler zor duruma girdi. Esnaf bu yarayı aldıktan sonra toparlanması uzun sürecek. En az 1-2 yıl içerisinde ancak toparlanabilirler. Bazı işyerleri hiç açılmayabilir. 1.100 üyemi temsilen konuşuyorum. Hükümetin kredi kefaret kooperatif eliyle daha çok kredi vermesi gerek. Çünkü pandemi sürecinde yara almayan esnaf yoktur. Hükümetin adımları olumludur ama yeterli değildir. Sicil affı şarttır. Esnaf temizlenmeli. Yoksa verilen krediler günü kurtarmaya yönelik. SGK affı, vergi affı olumlu adımlar ama yeterli değil. Esnaf sıkıntıda. Para dönmüyor. Esnaf bu ülkenin kılcal damarlarıdır” şeklinde konuştu.

 “SESİMİZ ANKARA’DA KARŞILIK BULDU”

Pandemide esnafa sürekli destek verdiklerini belirten Afşin, sözlerini şöyle bitirdi: “Pandemi döneminde Antalya’da esnafa en fazla kredi veren biz olduk. Yeni Antalya Esnaf Kredi ve Kefaret kooperatifi olarak üyelerimize destek anlamında bakanlığa dosyalar sunduk. Kredilerin ötelenmesi ve faizlerin işletilmemesi noktasında taleplerde bulunduk. Antalya kamuoyunda haberler yaptırarak, kamuoyu oluşturarak siyasilerin dikkatini çektik. Üyelerimize biz sadece para vererek, dertlerine derman olmadık. Sahada haklarını da savunduk. Onların sesi olduk. Çünkü vatandaş pandemi döneminde ticaret yapamadı. Para kazanamadığı için de kredilerini ödeyemedi. İktidar da bu konuda gereken adımları attı. Sesimiz, Ankara’da karşılık bulmuş oldu.”

 “ESNAF ODALARI KAPATILMALI”

Esnaf odalarının kapatılması gerektiğini savunan Afşin, “Sivil Toplum Kuruluşlarından rahatsızlığım var. Esnaf odalarının bana göre hepsinin kapatılması gerek. Ticaret odaları gibi komiteler olması gerek. Bu odalar gereksiz, esnafın üzerinde bir yük. Belki başkan arkadaşlar böyle söylediğim için bana kızar ama odalar esnaf üzerinde bir yük. Bana göre Türkiye’de faydalı tek oda Eczacılar Odasıdır. Üyesine faydalı olan aktif olan tek odadır. Diğer tüm odalar bence esnafa faydalı değildir. Ben şoförler odasının üyesiyim. Yıllardır kayıtlıyım ama ban hiç faydası yok. Yıllık aidatlar veriyoruz ama hepsi boş. Tek bir başkanla yönetim olması gerek. Her oda ayrı bir aidat istiyor. Bunların kaldırılması gerekiyor” diye ifade etti.

“SIFIR FAİZLİ KREDİ TALEP EDİYORUZ”

Pandemi sürecinde etkilenen esnaf ve sanatkarlar için özel paket hazırlanması gerektiğini belirten Afşin, “Her sektörün ihtiyacı ve beklentisi farklılık arz etmektedir. Bir genelleme yapacak olursak Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla sıfır faizli krediler esnafa dağıtılmalı, piyasa can bulmalıdır. Unutulmalıdır ki esnaf günlerce siftah yapamamıştır. Buna karşın çalışan ücreti, kira, stopaj, elektrik, su, doğal gaz gibi enerji maliyetleri, sosyal güvenlik primleri gibi ödemeleri devam etmiştir. Geçici süreyle ticari faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan esnaflarımıza sıfır faizli kredi talep ediyoruz. Esnafa verilen her türlü destek, ekonomiye yansıyarak piyasayı rahatlatacaktır.

 Röportaj: Faruk ÇELİK, Mahsum ALTAŞ