ARICILARDA BAHAR ALARMI

Son yılların en kurak mevsiminin yaşandığı Türkiye'de arıcılık sektörü de ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Dünya çam balının yüzde 92’sini karşılayan Türkiye’de şu anda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Başkan Turan, “Bu kışta kurak geçiyor seneye bahar aylarına arı kaybımız yüksek olacak” dedi

Türkiye tarımında önemli etkiye sahip olan arıcılık sektöründeki sorunları anlatan Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği (AYBİR) Başkanı Yücel Turan, çam balı üretiminde büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Dünya çam balının yüzde 92’sinin Türkiye’de üretildiğini belirten Başkan Turan, bu dönem basra böceğinin kuraklıktan dolayı salgı bırakmadığını belirterek, “Çam balını üretiminin temelini Basra böceği oluşturmaktadır. Bitki öz suyundan kendisi için gerekli olan besini alan Basra böceği geri kalan kısmı salgı olarak dışarı bırakmaktadır. Bal özü adı verilen bu salgı arılar tarafından toplanarak bala dönüştürülmektedir. Bu dönem çam balındaki sıkıntımız büyük. Çünkü mayıs, haziran aylarında esen rüzgardan dolayı Finike ve Kaş’taki basra bölgesi çam sahamızdaki böcek salgı salgılamadı. Dolayısıyla şu ana kadar arıcılarımızın 2 sağım yapması gerekirken sağım yapamadılar. Yayladan çiçekten balları aldılar fakat çam bölgesinde bal alamadılar. Hala yağmurlar yağmadı, bu kışta kurak geçiyor seneye bahara arı kaybımız yüksek olacak. Dolayısıyla bal rekoltesi ve verimi de düşecek” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ARICILIK BAŞKENTİ ANTALYA”

Antalya’nın bir arı üretim merkezi olduğuna dikkat çeken Başkan Yücel Turan, “Antalya’da arıcılarımıza daha iyi hizmet vermek için; Alanya, Elmalı, Kumluca’da irtibat bürolarımız var. Bununla beraber Kaş’ta da danışmanımız var. Arıcılık sektöründe böyle bir yapılanma Türkiye’de tektir. Antalya’da mevsim erken gelir, ocak ve şubat badem çiçek açmaya başlar. Kışlatma bölgesi olduğumuz için Antalya Türkiye’nin arı üretiminde başkenttir.  Bizler İç Anadolu’ya, Doğu’ya ve Kuzey’e arı üretiyoruz. Türkiye’de 105 bin ton bal üretimi var ve bunun 80 bin tonunu çiçekten sağladık. Şu anda Türkiye’nin bal ihtiyacı yok” diye konuştu.

“BAHARA GÜÇLÜ ÇIKMALIYIZ”

Arıcılığın süreklilik gerektiren bir sektör olduğuna değinen Başkan Turan,  “Önümüzdeki yılın hesaplarını yapıyoruz. Önceden önlemleri almaya çalışıyoruz. Arıcılık devamlılık isteyen bir sektördür. Bahara güçlü çıkalım ki Türkiye’nin arı ihtiyacını Antalya olarak tekrar karşılayalım. Kışı rahat geçirebilmemiz için besleme desteği istiyoruz. Arıcılarımızın beklentisi bu balı alıp hem kışlık stoku sağlamak hem de kredilerini ödeyebilmek. Şu anda beklenti durumundayız” dedi.

ARI OLMAZSA DENGELER DEĞİŞİR

Arıların doğanın dengesini sağlayan önemli faktörlerden olduğunu vurgulayan AYBİR Başkanı Yücel Turan, “Arıya sadece bal olarak bakmamak lazım. Pandemi bize şunu gösterdi ki arı sadece bal değil, propolis, arı sütü, polen gibi unsurlar içinde çok önemlidir ve tıp alanında bağışıklık sistemini artırdığı söylenmekte. Bizden bol miktarda bal, propolis ve polen istiyorlar. Doğadaki tüm dengeyi sağlayan bir faktördür. Doğada arı olmazsa tüm dengeler değişir” şeklinde konuştu.

FATMA ARSLAN