ARAŞTIRMA GELİŞTİRME POTANSİYELİNİ ARTIRMAK

TÜBİTAK’ın uyguladığı ulusal destek programları kapsamında üniversitelerin araştırma ve geliştirme potansiyelinin artırılmasına yönelik destek programı ile bilimsel ve teknolojik araştırma projelerini destekleme programı kayda değer içeriğe sahiptir.

 Proje başvuru kodu 1000 olarak tanımlanmış olan “Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Destek Programı” kapsamında TÜBİTAK en fazla 3 yıl süreli projelerle üniversitelerin Ar-Ge potansiyellerinin artırılmasına yönelik proje girişimlerini desteklemektedir.

Yine 1001 koduyla ortaya konulan “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” ise; yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projelerin üretilmesi amacıyla 3 yıl süreli destekler vermektedir.

Örneğin 2021 yılı için Araştırma projeleri destek üst limiti 720 bin lira gibi önemli bir tutardır. Bunun içerisinde ücret karşılığı çalışmayan lisans öğrencisine aylık 750 TL, yüksek lisans öğrencisine aylık 3 bin TL, doktora öğrencisine 3 bin 500 TL ve doktora sonrası araştırmacıya ise aylık 4 bin 500 TL burs verilebilmektedir.

Bu durum en kısa ifadeyle TÜBİTAK’ın Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu araştırmacı kaynağını harekete geçirmek yönünde uygulamaya koyduğu çok önemli bir desteği ifade ediyor.

Sonuç itibariyle TÜBİTAK sağladığı söz konusu desteklerle; lisans ve lisansüstü öğrencilere araştırma kültürünün benimsetilmesi, araştırmacı niteliğinin kazandırılması ve yaygınlaştırılması bakımından çok önemli bir stratejiyi yürürlüğe koymuştur.

Bu stratejik destek girişiminin orta vadede Türkiye’nin Ar-Ge kapasitenin artışına yol açması mümkün beklenmektedir.