ARALIKLI ORUÇ GERÇEĞİ

Bu yazıyı aralıklı orucu övmek ya da yermek için değil; olası artılarını ve eksilerini sizinle paylaşmak için yazıyorum.

Eminim son yıllarda gittikçe popülerleşen bir beslenme akımı olan aralıklı orucu duymuşsunuzdur. Oruç aslında insan evrimi boyunca isteyerek ya da istemeyerek hayatın içinde yer alan bir uygulama. Avcı-toplayıcı dönemlerde bile insanlar yiyecek bulana kadar saatlerce aç geçiyorlardı; bu, bir çeşit zorunlu oruçtu.

***

Peki bu, bir beslenme yöntemi ve diyet olarak düşünülebilir mi? Aslında aralıklı oruç bir diyet şekli değil, beslenme yöntemidir.  Günü veya haftayı, ‘yemek yeme’ ve ‘aç kalma’ zamanlarına bölerek uygulanan bir beslenme yöntemi olarak tanımlamak mümkün. Kendi içinde uygulama yöntemi açısından çeşitlilik gösterse de en popülerleri:16/8 yöntemi, Ye-Dur-Ye Yöntemi, 5:2 yöntemi’dir. 

***

Aralıklı orucun, insülin direncini düşürücü etki gösterebileceği; kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü azaltıcı etki sağlayabileceği sonuçlarına varmış pek çok çalışma var.

Ancak olası sağlık geliştirici etkisinin yanı sıra bir takım yan etkileri olabileceğine dair çalışmalar olduğunuz da göz ardı etmemek gerekir: Baş ağrısı, stres ve endişe, yorgunluk, beslenme yetersizliği, uyku bozuklukları…

***

Aralıklı orucun diğer geleneksel kalori sınırlayıcı diyetlere göre bir üstünlüğü olup olmadığını görmek amacıyla 2018 yılında Alman Kanser Araştırma Merkezi’nde ve Heidelberg Üniversitesi Hastanesi’nden bilim adamları, o zamana kadar aralıklı oruç üzerine yapılmış en büyük araştırmalardan biri olan HELENA adlı bir çalışma yapmışlar. Bu çalışma ile aralıklı orucun geleneksel kalori sınırlayıcı diyetlerden daha üstün olmadığını sonucuna varmışlar. 

***

Aralıklı orucu herkes yapabilir mi diye baktığımızda uzun süren açlık dönemleri sebebiyle: Hamile veya emzirme dönemindeki anneler, küçük çocuklar, çok düşük kilolu yetişkinler, bağışıklığı düşük bireyler, geçmişte ya da halihazırda beslenme bozukluğu olanlar, unutkanlık problemi olanlar, Alzheimer hastaları için uygun olduğunu söyleyemeyiz. 

***

Belki de yıllardır olmak istediğiniz ideal kilonuza sizi ulaştırabilecek onlarca yol var ve aralıklı oruç bunlardan yalnızca biri. Peki siz hangi yolu izlemelisiniz? Bu sorunun cevabı yine sizde saklı ancak cevabını bulmakta zorlanıyorsanız bir beslenme uzmanından destek almanızı önerebilirim. 

SON SÖZ

Popüler beslenme planları arasında kaybolmaktansa, bedeninize ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanın. Böylece en az stresle en güzel sonuçlara adım adım yaklaşabilirsiniz.