ARAÇ SEKTÖRÜNDE BAYRAM BEKLENTİSİ

Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Ramazan Kaplan, “Alım gücü düştüğü için sektörde daralma var. Ancak piyasada bayram öncesi bir hareketlilik ön görüyoruz. Bayram havasının alım satımları arttıracağını düşünüyoruz” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Ekonomide ve dolar kurlarındaki dalgalanmaların ardından son iki yılda dudak uçuklatan fiyatlarla mücadele eden otomotiv sektöründe bayram öncesi hareketlilik bekleniyor.

“EN DÜŞÜK OTOMOBİL 200 BİN LİRA”

Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Ramazan Kaplan, Lider Medya’ya özel yaptığı açıklamada, otomobil sektöründe alım, satım ve kiralama işlemlerinin yavaşladığını söyledi. Son dönemde alım gücünün düşmesi nedeniyle bu durumun yaşandığını ifade eden Kaplan, “Şu an alt kategori otomobiller 200 ile 250 bin Türk Lirası, üst kategori 250 ila 500 bin Türk Lirası, daha üst kategorideki otomobillerde ise fiyatlar 1 milyon Türk lirasının üstüne çıkabiliyor” diye konuştu.

KİRALAMA FİYATLARINDA CİDDİ YÜKSELİŞ

Kaplan kiralık otomobillerin fiyatlarında da büyük bir yükseliş yaşandığına dikkati çekerek, “Kiralık araçlarda ise şu an 350 ila 400 Türk Lirasından aşağı fiyatta otomobil bulmak mümkün değil. Geçen sene alt kategori otomobiller 200 lira iken şu an 400 liraya çıktı. Üst kategoridekiler ise geçen sene 400 lira iken şu an 600 ila bin Türk Lirası arasına seyrediyor” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRDE BAYRAM BEKLENTİSİ

Sektördeki durgunluğun bayram öncesi ve sonrasında hareketlenmesini beklediklerini dile getiren Kaplan, “Vatandaşlar şu an buraya otomobil bakmaya geldiklerinde fiyatları çok pahalı buluyorlar. Bizlerin ise her ay 2 ila 3 satış yapmamız gerekiyor. Alım gücü düştüğü için sektörde daralma var. Sattığımız otomobilleri yerine koyamıyoruz. Ancak piyasada bayram öncesi bir hareketlilik ön görüyoruz. Bayram havasının alım satımları arttıracağını düşünüyoruz” dedi.

GÜN AŞIRI FİYAT ARTTIYORLAR

Öte yandan Kaplan, internet üzerinde yapılan satışlara yönelik ise “İnternet ortamındaki satışlar bizi hem olumlu hem olumsuz etkiliyor. Bizlerde internet ortamında satış yapıyor, faydalanıyoruz. Ancak bir yandan da vatandaşların kendilerine göre fiyat belirlemeleri sektörü olumsuz etkiliyor. Bugün alınan 250 bin Türk Lirası bir otomobil, ertesi gün 270 bin lira oluyor. Kur dalgalanmaları olmadığı için neden yükseldiğini de anlayamıyoruz. Bu duruma ‘dur’ denilmesi gerekiyor. Bu şekilde satış olmaz, kar marjı durmadan yükselip düşüyor” ifadelerini kullandı.

Bu konuda ilgili kurumların müdahalesini beklediklerini aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

“Devletimiz bu duruma müdahale etmeli. Çünkü sattığımız ürünleri yerine koyamıyoruz. Vatandaşlar ise alım gücü nedeniyle zorlanıyor. Vatandaşlara kredi gibi destekler sağlanırsa,  elinde parası olan vatandaş bir miktar kredi çekerek otomobil sahibi olabilir.”