Antalyalıların konut endişesi

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Antalya’da 120 bin bina risk altında. Bu binaların en ufak bir darbede ya da sallantıda yıkılma ihtimali çok fazla. Bu binalardaki insanlar tabutlar içerisinde yaşıyor“ dedi.

Selma KUNAR, Özge TOPTAŞ


6 Şubat sabahı 04.17’de 7.7 şiddetinde, 9 saat sonra 7.6 şiddetinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem tüm Türkiye'de büyük bir yankı uyandırdı. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar deprem gerçeğini yeniden hatırlarken, Antalya’da da afete yönelik tedbirler araştırılmaya başlandı. Olası deprem ihtimaline karşı araştırma yapmaya başlayan vatandaşlar, konutlarının sağlam olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Uzmanlar ise kentteki 120 bin binanın risk altında olduğuna dikkati çekiyor.



“BU BİNALARDAKİ İNSANLAR TABUTLAR İÇERİSİNDE YAŞIYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “İnşaat Mühendisleri Odası ve TÜİK’in açıklamalarına göre Antalya’da 120 bin bina risk altında. Bu binaların en ufak bir darbede ya da sallantıda yıkılma ihtimali çok fazla. Bu binalardaki insanlar tabutlar içerisinde yaşıyor” diye konuştu.



KENTSEL DÖNÜŞÜM ADA BAZINDA YÖNETİLMELİ

Bu nedenle Antalya’da riski yapıların olduğu bölgelerde kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğinin altını çizen Gündüz, “Kentsel dönüşümün çok hızlı bir şekilde parsel bazında değil ada bazında yönetilmesi ve kamunun muhakkak bu işin içerisinde olması gerekiyor. Çünkü müteahhit ile kat malikleri karşı karşıya kaldığında uzlaşma sağlanamıyor, ciddi sıkıntı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.



“BİRÇOK BÖLGENİN KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’da Kepez, Zerdalilik, Güllük, Deniz Mahallesi, Dokuma, Işıklar gibi daha sayamadığım birçok bölgenin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Devlet ada bazında projelendirmeye girerse hem müteahhitlerin eli rahatlayacaktır. Hem de tüketici fazla metrekare kaybetmemiş olacaktır.”

EVLERİNİ KONTROL ETTİRMEK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Öte yandan Gündüz, konutlarının sağlamlığını öğrenmek isteyen vatandaşlara da uyarılarda bulundu. Gündüz, “Bu depremlerin ardından yapı denetimlere güvenimiz kalmadı. Yeni binalarında yıkıldığını gördük. Bu noktada vatandaşlarımız depremzedelerimiz de evlerini kontrol ettirmek istiyorlarsa Jeoloji Mühendisleri Odası’na müracaat edebilirler. Orada yatırılacak harç ile uzman kişilere binaları kontrol ettirilebilirler” şeklinde konuştu.