ANTALYALI GİRİTLİLERE SEVİNDİRİCİ BİR HABER

Antalya’da yaşayan binlerce Giritli olduğu hepimizin malumu. Birçoğu ya komşumuz ya arkadaşımız. Çoğunlukla Şarampol’de ikamet ederler. Bir de dernekleri var.

Bu nedenle ‘Antalyalı Giritliler’ demeyi daha uygun görüyorum. Çünkü onlara çok sevinecekleri bir müjdem olacak.

Müjdem, doğup büyüdüğüm memleketim Konya’ya ait olduğu bilinen meşhur ‘Konyalım’türküsünün aslen Konya değil bir Girit şarkısı olduğunu söyleyen araştırma.

Müzik kültürümüzde Konya'ya ait olmadığı halde, Konya'ya mal edilen, özel günlerde çalınıp söylenen bu türkünün çıkış noktasını anlatacağım.

‘Konyalım’ın aslı türkü değil kanto imiş. Hem de Girit’in Hanya şehrinin şarkısıymış. Bırakın Konya’yı Türk bile değil Yunan kökenli bir esermiş.

HANYAVE KONYA MESELESİ

Bizim ‘Konyalım’ın orijinali ‘Hanya’da benim elli dirhem kestanem Konyalıdan başkasını istemem’ diye başlıyor. Hani dilimizde bir deyim var ya ‘Hanya'yı da görürsün Konya'yı da’ diye. Bu deyimin de Girit’ten geldiği yapılan araştırmada ortaya çıkmış.

Gazeteci-yazar ve öğretmen olan dostumuz Osman Avanoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre, Konyalım türküsü Hanya’da doğup Konyalı olmuş. Gazeteci dostumuz Uğur Özteke de bunu kaleme almış.

Araştırmaya göre Osmanlı Girit adasını fethettiği zaman Konya'dan aileler oraya yerleşmiş. Şimdi, Antalya’daki Giritliler Konyalı çıksın da bir görün bakalım. Bir de yeni tartışma başlarsa hiç şaşırmam.

Neyse biz konumuza gelelim. Girit Türklerinin kahır ekseninin kökeni, tıpkı Balkanlar’da, Kıbrıs’ta olduğu gibi Konya imiş. Girit şehri olan Hanya’da Rum bir kız, oraya yerleşen Konyalı ailelerden bir gence aşık olmuş.

Milliyet, din ve kültür farkı var arada. Rum kız bunların hiç birine önem vermeyip aşkını bu şarkı ile ilan etmiş. Konyalı genç ile Rum kız kavuştu mu kavuşmadı mı bilinmez ama Konyalım şarkısının o Rum kız tarafından Konyalı sevdiğini için yapıldığı bir gerçek olarak kayıtlara geçmiş.

SÖZLER ÇOK BENZİYOR

Rumca şarkının sözlerinin Türkçeye çevirisi ‘Hanya’da benim elli dirhem kestanem Konyalıdan başkasını istemem/ Yürü yavrum yürü saçlarını sürü/ Şimdi buradan geçti Konyalının biri/ Hanya’da benim elli dirhem bulgurum/ Konyalının kaşlarına vurgunum/ Hanya’da benim elli dirhem şekerim/ Sen sarhoş ol ben kahrını çekerim/ Hanya’da benim elli dirhem eriştem/ Konyalıdan olsun benim eniştem/ Hanya’da benim elli dirhem rakım/ İçer içmez geçmez benim merakım/ Hanya’da benim elli dirhem pırasam/ Mumlar yaksam Konyalıyı arasam/  …………..” diye devam eder.

Kantonun Rumca sözleri bizim bildiğimiz Konyalım türküsüne ne kadar çok benziyor değil mi?

Hanya’da doğan Konyalım şarkısı, bazı sanatçıların Girit göçmeni Türklerden duydukları sözleri Konya’da söylemeleri ve Konyalılar tarafından çok beğenilip sahiplenilmesi ile Konyalım türküsüne dönüşmüş.

Sonuçta Giritlilerin aslen Konya’dan gittikleri yönünde bir gerçek ortaya çıkıyor. Gerçi Giritli Antalyalılar asla kabul etmeyecektir ama gerçek bu.

Şimdi, araştırmaya ve bunan inanan bana göre Antalya’daki Giritlilerin çoğu Konyalı. O zaman hep bir ağızdan söyleyelim ‘Yürü yavrum yürü’.

Hadi bakalım Antalya Konyalılar Derneği. Yeni üyeleriniz oldu haberiniz ola. Giritli hemşehrilerim, bu türküyle birlikte coşalım ne dersiniz?

ALİ GÜRBÜZ VE KORKUTELİ

Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan Kırkpınar Yağlı Penlivan Güreşleri bu yıl nihayet yapıldı. Yapıldı da el mi yaman bey mi yaman herkes gördü.

660.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni önceki yıl olduğu gibi bu yıl da Korkuteli Belediyesi adına görüşen Ali Gürbüz kazandı.

Ali’nin bu yılki kemeri anasının ak sütü gibi helal. Çünkü adam güreşlere hazırlanırken güreşten başka bir şey düşünmedi. Öyle ıvır zıvır magazinsel işlerlerle uğraşmadı. İşi, neyi gerektiriyor ise onu yaptı. Aynı Orhan Okulu gibi.

Buraya kadar her şey normal. Fakat güreşler bitip başpehlivan belli olunca Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek’in, “Antalya'nın Ağası da biziz, Paşası da biziz. Akrebiz biz. Birlikte BİZ Kazanıyoruz..." demesi ile kızılca kıyamet koptu.

Yahu bunda ne var? Adamın güreşçisi kazanmış. Sevincinden ağzına geleni gönlünden geçeni söylemiş. Ne var bunda alınacak veya başka manaya çekecek.

Ayrıca başka manaya çekecek olan varsa çeksin. Güreşler öncesi buna benzer sözler söylenirken neredeydiniz? O zaman Korkutelililer bir şey söylememiş, kırılmamışlar alınmamışlar da şimdi siz niye alındınız?

Bırakın Allah aşkına suni tartışmalar krizler çıkartmayı. Altın Kemer’in Antalya’ya getirilmesinin keyfini doyasıya yaşayın. Çünkü bir kez daha bu işin membasının Antalya olduğu kanıtlanmış oldu. Daha ne olsun?Sevinilecek başka bir şey var mı ki?