ANTALYALI ÇİFTÇİLERİ ÖVMELERE DOYAMADI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Antalyalı çiftçiler ve üreticiler iyi ki var. Bazen bu kesime bazı sözde aklı erenlerimiz farklı baktı ve değerlendirdi. Ürünlerin ithal ikamesiyle sağlanabileceğini düşündü ama gördük ki, paranız olsa dahi öyle zamanlar vaki bunları sizin tedarik etme şansınız yok” diye konuştu.

Faruk ÇELİK/Zehra TEKECİ

Antalya’da çeşitli ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile görüşmesinin ardından AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nda vatandaşlarla bir araya geldi. Kirişçi burada yaptığı konuşmada, Antalya’nın Tarım ve Orman Bakanlığı için büyük bir öneme ve değere sahip olduğunu söyledi.

Antalya programını üreticilerle bir araya gelmek amacıyla düzenlediklerini belirterek Kirişçi, “Antalya’da tarım ve orman sektörlerimizin bir röntgenini çekelim istedik. Bu röntgene göre bizim eksik olduğumuz yerler mutlaka olacaktır. Bizim görmediğimiz ancak üreticilerimizin gördüğü ve paylaşmak istediği konuları öğrenmek istedik.  150 bine yaklaşan merkez ve taşra teşkilatlarımızla tek başımıza anlıyor ve kavrıyor olmamız söz konusu değildir. Bildiklerini bizimle paylaşmak isteyenleri bir araya gelip dinliyor olmamız gerekir” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLER VE ÜRETİCİLER İYİ Kİ VAR”

Kirişçi, Antalyalı üretici ve çiftçilerin üretimlerinin Türk tarımında büyük bir öneme sahip olduğunun son dönemde bir kez daha ortaya koyulduğuna değinerek, “ Dünya bulunurluk noktasında yoklukla mücadele ederken, biz sadece 85 milyona değil aynı zamanda bizi yurt kabul edip sığınan 5 milyon insana, salgın öncesi 52 milyona ulaşmış olan misafirlerimize yeterli imkanı sağladık. Bunun da ötesinde 25 ila 30 milyar dolar düzeyine çıkmış olan tarımsal ihracatımıza Antalyalı üreticilerimiz başta olmak üzere, alın ve akıl teri ürünlerle çok önemli katkılar sağlandı. İyi ki Antalyalı çiftçiler ve üreticiler var. Bazen bu kesime bazı sözde aklı erenlerimiz farklı baktı ve değerlendirdi. Bunların ithal ikamesiyle sağlanabileceğini düşündü ama gördük ki, paranız olsa dahi öyle zamanlar vaki bunları sizin tedarik etme şansızını yok. Bu manada cebinizdeki teknolojinin, paranın satın alma gücü yok. Bu süreç salgınla başladı devamında Rusya ve Ukrayna savaşıyla sürdü” ifadelerini kullandı.

“NE KADAR GURUR DUYSAK AZ”

Rusya ve Ukrayna savaşında Türkiye’nin tutumuna ilişkin ise Kirişçi, “Biz bir futbol takımı tutar gibi Rusya veya Ukrayna demiş olsaydık ve herhangi birinin yanında yer alsaydık bugün onlarla birlikte en çok zarar gören ülke olarak yerimizi alırdık. Ama bugün her iki ülkeyle de dost ve komşu konumunda ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Her iki ülke iletişimini bizim üzerimizden kurmayı tercih ediyor. Sözüyle özüyle dünya lideri, 20 yıllık sürede bu vasfıyla dünyada nam salmış bir liderimiz var. Liderimizin bir takipçisi, yol ve dava arkadaşı olarak ne kadar onur duysak azdır. Bizim parti olarak millete hizmet yolunda 20 yıldır yol yürüyüşümüz var. Daha iyisini yapmakla yükümlüyüz. Bitkisel üretimde, hayvanda da, diğer faaliyetlerde de bu öyledir. Üreteceğiz, daha fazlasını üreteceğiz. Üreticimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

“2022’DE YARALAR SARILMIŞ OLACAK”

Öte yandan Kirişçi, Manavgat’ta meydana gelen yangınlarının ardından bölgede yürütülen son çalışmalara ilişkin de bilgi vererek,  şöyle konuştu: “Ormanla ilgili olarak Manavgat başta olmak üzere 4 ilçede yaşanan orman faciasında hepimizi bir kez daha gördük, bu tür doğal afetleri faciaları rabbim bize yaşatmasın. Bakanlığımız çalışmalarını hızlı şekilde yürütüyor. Eğer dörde bölecek olursak, yüzde 25‘lik kısmı kendi halinde yeniden orman olarak gelişecek, güçlenecek. Yarısına yakın kısmında ise orman teşkilatının çalışmaları gerçekleşti.  Az bir bölümü kaldı. 2022 yılında da o kısmı tamamlayarak biz en azından yarayı sarmış olacağız.”

HATAY YANGINI AÇIKLAMASI

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirişçi, geçtiğimiz gün Hatay'da ormanlık alanda çıkan yangında bir uçak, 50 adet arazöz, 4 dozer ve 205 personelin görev alarak yangının kontrol altına alındığını aktardı. Yangında yerleşim yerlerinde herhangi bir zarar ve can kaybı olmadığını bildiren Kirişçi, yılda 3 binin üzerinde yangın hadisesi olduğunu ama geçen yıl yaşanan yangınlardan dolayı kamuoyunda bir hassasiyet oluştuğunu dile getirdi.

ENVANTERLER GENİŞLETİLİYOR

Kirişçi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Orman Genel Müdürlüğü ve teşkilatlarının yangınların üstesinden gelebilecek bir kapasite ve yetkinliğe sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Sizin bilmediğiniz, bizim sürekli takip ettiğimiz başka yangınlar da oluyor. Teşkilatımız bunun üstesinden geliyor. Bu yıla has ve geçtiğimiz yılki kendi ihtiyacımız olanları da dikkate alırsak; 55 helikopter, 20 adet uçak envanterimize dahil olacak. Envanterimizde olup yenilenmesi gerekenleri de yenilemiş ve bunları da hizmete sunmuş olacağız. Vatandaşlarımızı tedirgin, rahatsız edecek herhangi bir gelişme yok. Antalya birinci derecede yangına karşı riskli olan bölgelerimizdendir. Yangın çıkmadan önlem alabilmek önemli. Bu alınan çalışmalar sayesinde önlenen yangınlar var.”

KİRİŞÇİ TARIM TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Konuşmasının ardından Bakan Kirişçi, MHP Antalya İl Başkanlığı’nı ziyaret etti ve Mimar Sinan Kongre Merkezi'ndeki Tarım Sektör Temsilcileri toplantısına katıldı.

Bakan Kirişçi’ye programda, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, İbrahim Aydın ve AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş eşlik etti. Kirişçi, burada yaptığı konuşmada, göreve geldiği günden bu yana 2 aya yakın süre geçtiğini belirterek, “Bu sürede biz istedik ki Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizatihi sektörümüzle bir araya gelelim ve onların ağzından yaşadıkları, yaşamaları muhtemel endişe duydukları konuları dinleyelim ve bunları not edelim. Bakanlık olarak bu zamana kadar yaptıklarımızdan ayrı, önümüzdeki dönemde kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımız konusunda nasıl bir yürüyüşümüz olacak bunları da paylaşmak istedik” dedi.

UKRAYNA UCUZA ÜRÜN VERMEYİ TAAHHÜT EDİYOR

Kirişçi, salgın dönemi ve sonraki Ukrayna-Rusya savaşı sürecinde Türkiye’nin aldığı pozisyonun etkilerine değinerek, “Ukrayna ve Rusya tarım bakanları 3 ila 4 gün geçmeden mutlaka görüşmek istediklerini belirttiler. Bunu neden istediler? Çünkü her iki ülkede özellikle tarımsal ürünler konusunda dış ticarete konu olabilecek önemli ürünleri olan ülkeler. Bir taraftan da bizim onlara sattıklarımız var. Örneğin, sadece Ukrayna'nın elinde 27.5 milyon ton dış ticarete konu olan ürün var. 8.5 milyon ton mısır üreten ve mısıra ihtiyacı olan bir ülkenin, Türkiye'den bahsediyorum, Ukrayna'nın dış ticarete konu olan 13.5 milyon ton mısır stokundan bahsedersem, bu stokun ne anlama geldiğini daha iyi anlarız. Aynı şekilde 7 milyon ton ayçiçeği çekirdeği var. 1 milyon ton civarında soya var ve bu ürünleri bize FOK dediğimiz dış ticaretteki fiyatının yüzde 25 aşağısına vermeyi taahhüt ediyorlar” diye konuştu.

“KISITLAMA YOK TİCARET AÇIK”

Rusya'nın durumunun da farklı olmadığını söyleyen Kirişci, şunları kaydetti:

“Rusya’da da bir sıkışmışlık var. Özellikle Azerbaycan domateste Rusya'nın önemli tedarikçilerindendi. Bakan olmadan bir hafta önce Azerbaycan’ı ziyaret ettiğimde Bakü'deki marketlerde bir kilo domates 8 manattı, şimdi 2 manata inmiş. Nedenini sorduğumda, 'Biz Rusya'ya satıyorduk ama Rusya bizden artık mal alamaz noktaya geldi ve dolayısıyla böyle bir açmazımız var' dediler. Azerbaycan ve Rusya arasındaki ilişkinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ilişkiye rağmen artık bu tür ürün alışverişlerinde ciddi problemler yaşanıyor. Ama Türkiye olarak bizler Rusya tarafından bazı geçici uygulamalar gündeme geliyor olsa da hiçbir zaman Rusya'ya, Ukrayna'ya, Azerbaycan'a ve KKTC gibi ülkelere herhangi bir kısıtlama getirmedik ve ticaretimiz açık” şeklinde konuştu