ANTALYALI BU YAZI ÇOK ZOR GEÇİRECEK

Türkiye’nin su sorunu olmayan illerinin başında Antalya geliyor. En pahalı suyu tüketen illerinde başında da yine biz geliyoruz. Sanırım iki konuda da hem fikiriz? Devlet doğu illerinde yaşayanlar için kışın elektrik tarifesini ağır kış şartları nedeniyle indirimli tarife uyguluyor. Yaz sezonunda aynı uygulamanın Antalya için yapılması isteniyor.

Çünkü Antalya’da yaz sezonu ciddi anlamda iklim değişikliği nedeniyle hayli zor ve ağır şartlar altında geçiyor. Öyle gün oluyor ki hava sıcaklığı 40 dereceyi geçiyor, nem oranı yüzde 85’i buluyor. Haliyle ortaya çıkan tablo karşısında dünya kenti Antalya’da yaşayanlar klima açmadan nefes alamıyor. Bu da beraberinde elektrik faturalarını yükseltiyor. Haklı olarak indirim isteniyor.

Fakat gel gelelim ortaya çıkan bu durum karşısında Antalyalıları kavuran ikinci fatura Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin su hizmeti veren kuruluşu ASAT’tan gelmeye başladı. Tabi bu yeni bir düzenleme değil. Aylar öncesi Büyükşehir Meclisi ve ASAT Genel Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda oldu. Kış ayında karar alanlar sanırım yaz sezonunu hiç düşünmedi.

Tabi, kiminin tuzu kuru kiminin yaylada yazlığı var ya. Şehirde sıcaktan yanan yansın, su bedeli yüksek olduğu için kavrulan kavrulsun. Kimin umurunda, faturalar yüksek gelmiş! Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT’ın tarifesine göre suyun metreküp fiyatı 13.68 TL. Kademeli tarife uygulandığı için yakında Antalya’da su fiyatı benzini geçerse şaşırmayın.

İşte bu nedenle kavurucu sıcaklar başlayınca faturalardaki yangında artmaya başladı, hararet yükseldi. Partili partisiz fak etmiyor faturayı gören veryansın ediyor. Tıpkı benim gibi. Bir yıl önce 24 ton su kullandığım evimde bu yıl aynı dönem 20 ton su kullanmışım. Bir yıl önce 80 lira gelirken bu yıl 374 liralık bir fatura gelmesi inanın bırakın cebimi ciğerimi kavurdu.

Sadece ben mi? Kocaman bir hayır. https://www.sikayetvar.com adresli internet sitesine girip herkes su yangınını görebilir. İnsanlar sesini duyurmak için avazı çıktığı kadar bağırıyor, “Yangın vaaaaarrrr” diye. Bu sitede su faturaları uçuşuyor. Hepsi yüksek rakamlı. Binleri aşanı mı ararsın 500 lirayı bulanları mı? Herkes dertli. Kimisi CHP’li Başkan Muhittin Böcek’i sert bir dille eleştiriyor.

Ben size birkaç örnek vereyim: “Su faturam her zaman 60 TL üstünde gelmezken bu ay 234 TL geldi. Allah aşkına nasıl ödeyeceğim söyleyin hiç aç yattınız mi size soruyorum ben…”

“Bu ay ki gelen fatura ile geçen ay ki fatura arasında 100 TL fark var bu nasıl oluyor. Suyu kullanan kişi sayısı aynı değişen bir şey yokken nasıl bu kadar fark olabiliyor? Neyin bedelini ödüyoruz haksız yere. Bu sıcaklarda su kullanımını azaltırsak ne yapacağız acaba?”

“Alanya merkezde suyun metreküp fiyatı 8.36 iken, Antalya merkezde neden 11.89? Bize bu ay gelen su faturası 241.48 TL 14 metreküp su için, eğer bizim de birim fiyatımız Alanya'daki gibi 8.36 olsaydı, faturamız yaklaşık 170 TL olacaktı.! Bizden 70 TL daha fazla almanızın sebebi nedir? Bu nasıl bir hesaplama, bu nasıl bir adalet?”

Maalesef bu ve buna benzer onlarca şikayet var. Ama aslolan göreve gelmeden önce ucuz su vaadinde bulunup ta Türkiye’nin en pahalı suyunu bu halka layık görenlerin bunun hesabını vermesinde.

Bir diğer konuda, elektrik tarifesinde Antalyalılar için özel indirim ve tarife isteyenlerin Büyükşehir Belediyesi’nden de su tarifesi için özel bir tarife talep edip edemeyecekleridir.

Yok bu iş böyle gidecekse yakında CIRNIK Köprüsü altında Düden Çayı’nda duş alınması için HALK GÜNÜ yapılacak hale geliriz. Demedi demeyin.

ELÇİLİK BÖYLE OLUR

Dışişleri Bakanlığı’nın Antalya Temsilcisi Avni Aksoy içimizden biri yani meslektaşımız Sibel Atasoy ile hayatını birleştirmişti. Daha sonrada Mozambik Büyük Elçisi olmuştu. Sevgili Sibel, Büyükelçi eşi ile birlikte Maputo’da Türkiye’nin tanıtımı için büyük çaba harcıyor. Hatta onun sayesinde Maputo’ya gitmiş kadar oluyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Avni-Sibel Aksoy çifti, Mozambik Maputo Büyükelçiliği’nde bir kısım büyükelçi ve eşleri ile bir araya gelmişler. Farklı kültürleri tanıyıp ülkemizi tanıtmışlar. Hatta bazılarının eskiden Türkiye’de görev yaptıkları ve unutamadıkları anıları dinlemiş Büyükelçi eşi Sibel Aksoy. Hem dinlemiş hem de değişen Türkiye’yi anlatmış onlara.

Aslında Sibel’in bir gazeteci olması sanırım Büyükelçiliğimiz için bulunmaz bir fırsat. Gazeteci gözü ve hassasiyeti ile ülkemizi tanıtmak herkese nasip olmaz. Umarım bir gün Türkiye’ye döndüğünde Mozambik hatıraları kitap olur da severek okuruz.