ANTALYA, YANGINA TESLİM OLMAYACAK

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Manavgat yangınlarından sonra bölgede yürütülen çalışmalardaki son durumdan, imar tartışmalarına, yanan ağaçların ekonomiye kazandırılmasından, yangın eğitimlerine dair birçok konuya ilişkin özel açıklamalarda bulundu.

Rabia DEMİROK/Özge TOPTAŞ

Lider Haber’de İbrahim Okumamış’ın sunumuyla ekranlara gelen “Turuncu Koltuk” programında konuşan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Türkiye tarihinin en büyük yangını olarak tarihe geçen Manavgat yangını sonrası bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

“BİR YIL İÇİNDE YENİDEN YEŞİL HALE GETİRECEĞİZ”

Dikici, 10’uncu günde kontrol altına alınan ve 4 ilçede 59 bin 865 hektar alanın zarar gördüğü yangın bölgelerinde çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, ”Yangın sonrasında yürüttüğümüz hasar çalışmalarında yaklaşık 5 buçuk milyon metreküp ağacımızın yandığını tespit ettik. Sonrasında bu bölgelerde rehabilite çalışmalarına başladık. Alanların 30 bin hektarında tohum takviyesi, 14 bin hektarında kendi haline bırakarak yeşertme, 16 bin hektarında ise suni yollarla fidan dikimi planladık. Bugün itibarıyla çalışmalarımızın bir kısmı tamamlandı. Kalan bölgeler ve ulaşılamayan yerleri de 15 Haziran’a kadar tamamlayacağımızı ön görüyoruz. Bu sene sonbaharda dikim mevsiminde geri kalan alanları sürüp diktiğimizde bir yıl içinde Manavgat’ı yeniden yeşil hale getireceğiz” diye konuştu.

İMARA AÇILMA KONUSU ŞEHİR EFSANESİ

Yanan alanların imara açılmasına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Dikici, “Sosyal medyada bu tür söylemleri sıklıkla görüyoruz. Bu bölgeler dağlık alanlardır, burada nasıl imar durumu olabilir? Bu yangından önceki en büyük yangın 2008’de yaşanmıştı. 16 bin hektar alan yanmıştı. Araştırılsın bakalım o alanın içinde bir imar, inşaat veya bir kümes bulsunlar bana. Bunların hepsi şehir efsanesi. Şu an yenilenme sürecinde ormanlık alanlardaki yerleşim yerleri bile bir tehlike yaşanmaması için daha uzağa inşa ediliyor” dedi.

“ENVANTER GENİŞLİYOR”

Dikici yangın esnasında uçak ve helikopter sayıları konusunda da yanlış bir algı yaratıldığına değinerek, “2022 itibarıyla Türkiye’de toplam helikopter sayısı 59 oldu. Bunlardan 10 tanesi Antalya’da olacak. Envanterde yer alacak 20 uçağın da 2’si Antalya’da olacak ancak duruma göre arttırabilecek. Türkiye’de 6, Antalya’da 1 adet olan ve 12 ay boyunca sabit idare helikopterimiz var. Yangınlarda bundan sonra Türkiye çapında 85 hava aracıyla mücadelemize devam edeceğiz. İHA sayımızı ise 4’ten 8’e çıkardık. 24 saat hiç boşluk vermeden gözetleme yapacağız. Tüm bu envanter kadar önem arz eden yer ekibimizi de arttırdığımızı belirtmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

“KURUMLAR TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYACAK”

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangın öncesinde önleme çalışmaları ve yangın esnasındaki koordinasyon çalışmalarına da büyük önem verdiklerini ileten Vedat Dikici, kış boyu orman yangınlarına ilişkin eğitim programlarını da sürdürdüklerini anlattı. Dikici Antalya Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı yapıldığını hatırlatarak, “Koordinasyon toplantımızda kentimizdeki tüm kurumlarla bir araya geldik. Kurumların bu süreçlerde nasıl bir katkı ve desteği olabilir masaya yatırdık. Herkese belirli görevler verdik. Böyle bir durum meydana gelirse her kurum taşın altına eliniz koyacak. Kimse talimat beklemeyecek. Müftülerimiz camilerde, il milli eğitim kurumumuz okullarda bize destek olacak. Kaymakamlarımız aldığımız kararların ilçelerde uygulanmasını saplayacak. Böylelikle inşallah elimizden geldiği kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

900 MİLYON LİRA EKONOMİYE KAZANDIRILDI

Manavgat yangını sonrası yanan alanlarda kesilen ağaçların orman varlığı olarak ihale ile satıldığını da aktaran Dikici, zarar gören ağaçların ekonomiye katkı olarak geri döndüğünü açıkladı. Dikici, “Bu ağaçları 775 parti olarak ihaleye çıkardık. İhale sonunda 900 milyon lira civarına gelir elde ettik. Diğer ülkelerde yanan yerlerde ağaçlar ve dallar bölgeye terk edilir. Bizler ise hem ekonomiye kazandırdık, hem de bir yılda yeniden ağaçlanmasına imkan sağladık” şeklinde konuştu.

“HER YIL 6 MİLYON FİDAN ÜRETİLİYOR”

Öte yandan Dikici, yangının izlerini silmek ve yeniden karşılaşmamak amacıyla yangın bölgelerindeki vatandaşlar başta olmak üzere çeşitli ilçelerde ücretsiz olarak yangına dayanıklı 250 bin Keçiboynuzu, 150 bin Defne dağıtıldığını aktardı. Dikici, Antalya’da fidan üretiminde ciddi çalışmalar yapıldığın vurgulayarak, “Antalya’da her yıl 123 farklı çeşitte 6 milyon fidan üretiyoruz. Tıpkı bir fabrika gibi çalışıyoruz. Aynı yıl içerisinde ise neredeyse tamamını kentimizin çeşitli noktalarınla toprakla buluşturuyoruz” dedi.