ANTALYA’YA YATILI BAKIM EVİ MÜJDESİ

Lider Haber’de yayımlanan “Ahmet Demir ile Dobra Dobra” programı 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla özel bir programla izleyiciyle buluştu. Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcisi Müzeyyen Şimşek Antalya’da yatılı bir bakım merkezinin projelendirildiğini ve kısa süre içinde hayata geçeceğini bildirdi.

Zehra TEKECİ/Fatma ARSLAN

Ahmet Demir ile Dobra Dobra programı bu haftaki yeni bölümünde “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla otizme yönelik farkındalığın, bilincin arttırıldığı otizmli çocukların birbirinden güzel sunum ve gösterileriyle dolu özel bir programla ekranlara geldi. Programa, Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Hoplar, Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcisi Müzeyyen Şimşek, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli Baz, Hakim Ayhan Çolak, Avukat Esengül Öncü, psikolog Talha Berk Gündüz, Özel eğitim öğretmeni Murat Eryılmaz ve otizmli çocuklar ve aileleri katıldı. Otizmde farkındalık yaratmak ve bilinci arttırmaya yönelik konuların masaya yatırıldığı programa AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik telefon bağlantısı ile katılırken, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de sürpriz konuk oldu.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Milletvekili Kemal Çelik burada yaptığı konuşmada, otizmli bireylere yönelik yapılan çalışma ve projelere ilişkin bilgi verdi. Meclisteki komisyon başkanlığını üstlendiği süreçten bu yana çalışmaları titizlikle yürüttüklerini aktaran Çelik, “Oğlum Bahadır’ın da özel birçok olduğunu öğrendiğimde otizmle tanıştım. O süreçte büyük bir güçle mücadele veren ailelerle tanıştım, onlarla birlikte mücadele vermeye başladık. Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları ve Araştırma Komisyonu Başkanlığına geldiğim günden bu yana da kararlıkla hep birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz. Devletimiz özel çocuklar için hayatın her alanında önemli çalışmalar yapıyor.  Bizlerde aileler ve devlet yönetimi arasında köprü kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLERE GÖREV VERİLECEK

Çelik, Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları ve Araştırma Komisyonu tarafından ortaya konulan yeni bir rapora ilişkin de açıklamalarda bulundu. Komisyon raporunda yerel yönetimleri daha fazla devreye sokmayı önerdiklerini ifade eden Çelik, “Partimizin Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’ye belediyelerin otizmli çocuklara yönelik mola evleri, gece ve gündüz bakım evleri oluşturmasına, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin destekleriyle bu alanların hazırlanmasına yönelik bir çalışma sunduk. Bu çalışma oldukça önemli çünkü birçok anne ve baba yaşamı sonlandığında çocuklarına ne olacak endişesi yaşıyor. Bu nedenle çalışmamızın belediye yasalarında bir değişikliğe gidildiğinde değerlendirilip devreye sokulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜTÜNCÜ’DEN SERVİS MÜJDESİ

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, otizmli bireylere ve ailelere yönelik bir müjdeyi duyurdu.

Aksu’da Milli Eğitim Bakanlığınca Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde otizmli bireylere yönelik özel eğitim merkezi açıldığını hatırlatan Tütüncü, “Otizmli bireylere yönelik bu çalışmaları çok önemsiyor ve her zaman destek vermeye özen gösteriyoruz. Aksu’da açılan bu okulda bir servis sorunu olduğunu biliyorduk. Kepez Belediyesi olarak bu sorunu çözdüğümüzü buradan açıklamak istiyorum. Kepez Belediyesi olarak bütün öğrencilerimizin ulaşımını karşılayacağız. Bu akşam bu müjdeyi tüm otizmli bireylerimize ve ailelerimize duyurmak istiyorum. Servis imkanlarınız artık Kepez Belediyesi’nden, hayırlı ve uğurlu olsun. Bu zamana kadar olduğu gibi de bundan sonra da otizmle ilgili tüm çalışmalara destek vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PROJE YAPTIK”

Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Hoplar ise, otizmli bireylere yönelik oluşturulan özel merkezlerin önemine değindi. Otizmli çocukların 18 yaşından sonra eğitim aldığı bir okul olmadığına dikkati çeken Hoplar, “Türkiye’de 18 yaşını bitirmiş otizmli öğrencilerin eğitim aldığı bir okul yok. Bizim kurduğumuz bu okul bu nedenle Türkiye’ye örnek olma değeri taşıyor. Bizler okulumuzu daha önce eğitim vermiş ancak çeşitli nedenlerle kapatılmış okullar arasından seçtik. Türkiye’de bu şekilde kullanılmayan ve harabeye dönen yüzlerce okul var. Biz harabeye dönmüş iki derslikli okulumuzu Milli Eğitim Bakanlığımız, Milletvekilimiz Çelik ve eşinin, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli Baz’ın ve hayırseverlerin desteğiyle tatil köyüne dönüştürdük. Okulumuzda şu an 16 öğrencimiz, 8 öğretmenimiz var. Bir okulumuzu daha bu hale getirmek için çalışmalara başladık. Türkiye’ye örnek bir proje yaptık. İnşallah projemiz Türkiye’de örnek alınır ve her ilde, ilçede uygulanır.  Bizlerde diğer ilçelerimizde bu okulları arttırmaya, kullanılmayan okulları değerlendirmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcisi Müzeyyen Şimşek de otizmli bireylere ve ailelere bir müjde vererek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Antalya’da yatılı bir bakım merkezinin projelendirildiğini ve kısa süre içinde hayata geçeceğini bildirdi.

Demet Çileli Baz ise otizmli bireylerin ailelerinin çocuklarının hayatı için büyük bir mücadele verdiklerini anlattı. Otizmli çocukları olan anne ve babaların üstün yetenekli olduğunu vurgulayan Baz, “Özel çocukları olan tüm anne babalar pelerinsiz kahramanlardır. Hepsi Oscar’lık hikayelere sahipler. Her birinin hayatı bir film olabilecek kadar çok hikayelerle, anılarla mücadelelerle dolu. Ben de bu mücadeleyi yaşayan, şahidi olan bir anne olduğum için bu derneği kurdum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından otizmli çocukları olan anne ve babalar yaşadıkları sorunları anlatarak, uzman isimler tarafından bilgilendirildi.

Programda otizmli çocuklar şiir ve şarkı dinletisi gerçekleştirdi.