ANTALYA’YA NEFES ALDIRACAK PROJE!

Hani adı duyulunca hemen itirazların yükseldiği Fenix Yapı vardı ya. Hani şu ‘Antalya’nın nefesini keseceği’ iddia edilen proje. Görmeden, anlamadan, dinlemeden itiraz ettiğimiz. Limanın yakınına yapımına başlanan Fenix Center’den bahsediyorum. Bırakın şehrin nefesini kesmeyi nefes aldıracak bir proje. İhtişamı ile bölgeye değer katacak.

Dün, Fenix Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Mavi’nin ev sahipliğinde yapılan basın lansmanına katıldım. Genç işadamı bizzat kendisi yaptı projenin tanıtımını. Fenix Center, dünya markalarının boy gösterdiği bir yaşam alanından beklenilen her şeyi içinde barındırıyor. Yatırımın yüzde 70’i tamamlanmış, yüzde 30 ise devam ediyor.

Projede yer alan rezidansların lüks otel konseptinde işletilmesi için Accor Grubu bünyesindeki Swissotel Living var. Dünyanın marka otellerinden biri. Accor çatısı altındaki Premium Segment Swissotel markası böylece Akdeniz’deki ilk rezidans yatırımını Konyaaltı Sarısu Plajı’nın yanı başındaki Fenix Center’da hayata geçirmiş olacak.

Otel, 400 yatak kapasiteli olacak ve yıl boyunca yüzde 80 doluluk oranı ile çalışması hedefleniyor. İddialı bir rakam. Nedeni ise bu sektör pamuk ipliğine bağlı. İçinde 17 bin metrekarelik alandan oluşan AVM de yer alıyor. ‘Fashion Mall’un işletmesini Fiba Holding iştiraki Fiba Commercial Properties (Fiba CP) üstlenmiş.

Ünlü markaların yer alacağı AVM’nin amacı ise ülkesine dönecek turistin cebindeki son parayı harcamasını sağlamak. İnşallah olur. Olur da hem Fenix hem de şehir kazanır. Terasta ise heyecan verici yeni restoran yer alacak. Mehmet Gürs ve Cihan Çetinkaya ile heyecan verici yeni restoranda Antalya körfezi manzarasında yemek yemenin tadı başka olacak.

Açılış ise Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılında olacak. Yani 2023 Haziran ayı gibi bir öngörü var. İlk etabı bu tarihe, sonrası ise Eylül-Ekim gibi. Yalnız benim anladığım kadarıyla bu proje öyle sıradan bir konut projesi falan değil. Hem öyle hem değil. Değişik metrekaredeki evleri alanlar rezidans olarak kiraya verebilecek.

Hem yaşam hem de turizm alanı. İkisi bir arada yani. Tutar mı tutmaz mı ilerleyen yıllarda göreceğiz. Ancak yüzde 90’ının üzerinde bir bölümünün hem de çoğunluğunun yabancılara satılmış olması çok önemli bir gelişme.

Kısacası bu dev proje bırakın nefes kesmeyi şehre hem ekonomi hem de turizm anlamında nefes aldıracak muhteşem bir proje. Daha doğrusu şehri dünya liginde üst sıraya taşıyacak.

Çünkü 850 milyon lira yatırım bedelli bu proje. Bu devirde böyle yatırım sanırım bir çok yatırımcıyı bölgeye çekecektir. Hele hele ekonomimiz zordayken.

Her şey bir yana, lansmanda Eyüp Mavi’nin, “Ben tarım alanlarında inşaat yatırımı yapmam. Antalya’da kentsel dönüşüme gidilecek her yere girerim” demesi beni sevindirdi.

Çünkü Antalya betona kurban edilmemeli, eski yapılar yıkılıp yerine yeni projeler ile şehre nefes aldırılmalı. Yapılabilir mi? Neden olmasın.

HAYALDİ GERÇEK OLUYOR

Antalya öyle bir şehir ki insan kendini cennette yaşıyor zanneder. Ama bu dışarıdan bakanlar için öyle. İçinde olunca her şey bambaşka. 650 kilometre sahilimiz var ama havuzumuz yok.

Yıllarca sırtını denize dönük yaşamış bir memleketin insanlarıyız. Unumuz var şekerimiz  var ama helvamız yok. Maharetli eller var ama o elleri kıranlar var.

Hep yapılmak istenenler hayallerde kalmış. Bunun başında ise yüzme havuzu geliyor. Hoş bir çoğunun oturduğu site veya villasında var ama benim kastettiğim Olimpik Yüzme Havuzu.

Yıllar önce sahilde Süleyman Erol Yüzme Havuzu vardı. Yıkıldı. Yerine bir yenisi yapıldı, yıkıldı, havuz yapımından bile vazgeçildi. Belediyelerin yaptığı var ama onlarda yetmiyor.

Nihayet bu işe bir nokta konuldu. Önceki gün Lider Haber’de ARTI SPOR’un sezon finalinde Antalya Gençlik ve Spor Müdürü Yavuz Gürhan açıkladı. Olimpik havuz yapılıyorrrr.

Bana göre bir hayal daha gerçek oluyor. Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile havuzun yapımı üniversite kampüsünde olacak.

Kampüsteki 9 bin 439 metrekarelik alan üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacak. 2059 yılına kadar Bakanlık işletecek. Sonra havuz üniversitenin olacak.

Sonuçta Antalya’nın kapalı bir yüzme havuzu olacak. Bin seyirci kapasiteli ve tam Olimpik. İçten içe geçmeli hareketi bile var havuzun. Aç kapa yani.

Bu havuz ile yılların özlemi bitecek. Dünya ve Olimpiyat şampiyonu yüzücüler çıkarmamız zor olmayacak. Bizimde bir havuzumuz olacak. Her gün yarışmalara ev sahipliği yapacak.

Bir projede daha hayaldi gerçek olacak.

HAYAT DERSİ

Bir çoğumuz yeni bir şeyler öğrenebilmek için ya ders alır ya da kurslara gideriz. Bunlardan biri de Çamlıbel  Halk Eğitim Merkezi. Burada kurstan öte derslerde veriliyor. Hayat dersi!

Örnek mi? Hemen vereyim. El Sanatları Usta Öğreticisi Mukadder Güçlü ve kursiyerleri Engel Tanımayanlar Derneğinde ihtiyacı olan  engelliler için mükemmel bir çalışma yaptı.

Çamlıbel Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Ethem Çarkcı önderliğinde, tekerlekli sandalye alıp Dernek Başkanı Hilal Gönenç’e teslim etti. Umarım yerine ulaşır.

İşte, HEM’lerin sadece kurs görülen bir yer değil sosyal sorumluluk projesi sahip çıkılan bir nokta olduğu gerçekleşmiş oldu. Meslek kursundan öte hayat dersi verilmiş oldu bence.

Emeği geçen herkesi tebrik edip çalışmanın örnek olmasını diliyorum bende.