Antalya’ya 2’nci balıkçı barınağı

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Şubat Ayı Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Antalya Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, denizlerde ve kıyılarda yaşanan sorunlara parmak basarken Kemer yolu üzerinde ikinci bir balıkçı barınağına yönelik proje fikri olduğunu ifade etti.

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Şubat Ayı Toplantısı kent merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Konyaaltı Kaymakamı Rahmi Köse, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Antalya Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, Deniz Ticaret odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin, Balıkçı Barınağı’na kayyum olarak atanan Erkan Biçer, mahalle muhtarları ve çok sayıda üye katıldı.


“MEVCUT YER ANTALYA’YA YETMİYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KONYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Kaplan, işletmelerin denizin içine kadar girmesinden rahatsız olduklarını ifade ederek, “Limanda yer sorunu var. Lüks yat yapımı çok arttı. Bunun yanında doğu Akdeniz’in önemli bakım onarım merkezlerinden biriyiz. Hal böyle olunca mevcut yer Antalya’ya yetmiyor. Balıkçı Barınağı’ndaki yolsuzluklar nedeniyle sistem yürüyemez hale geldi” şeklinde konuştu. Balıkçı Barınağı’ndaki sorunun nasıl çözüleceğini soran Kaplan, “Balıkçı Barınağı olarak planlanan bölgenin bugün özel yatlara ayrıldığını görüyoruz. Ancak balıkçılar ve amatör tekneler için yer sıkıntısı var” dedi.


“YENİ BAĞLAMA YERİ YAPILMASI GEREKİYOR”

Kaplan’ın konuşmasından sonra Antalya Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin ve Balıkçı Barınağı’na kayyum olarak atanan Erkan Biçer ile ‘Denizimizin Geleceği’ konulu oturuma geçildi. Oturumda sözü alan Muhammet Alper Keçeli, Antalya’da tarım kadar turizminde önemli bir sektör olduğunun altını çizerek, “Antalya bir liman şehri diyoruz ama Antalya turizm ve tarımı ile anılıyor. O kadar büyük olmadığını düşündüğümüz denizcilik Antalya’nın her alanında var. Denizcilik, turizm öncelikli bir şehir olan Antalya’nın en büyük etkenlerinden birisi” ifadelerini kullandı.

“KIYI MASTER PLANI ÇALIŞMASI YAPILABİLİR”

Kıyılardaki bağlama yerlerinin yetersizliğinden söz eden Keçeli, “Bin 200 ticari tekne varken 900 bağlama yeri var. Birçok yere yeni bağlama yerleri yapılması gerekiyor. Antalya’nın bu noktada çok fazla ihtiyacı var. Bu anlamda bir kıyı master planı çalışması yapılabilir” şeklinde konuştu.  Keçeli yakın zamanda Kemer yolu üzerinde ikinci bir balıkçı barınağına yönelik proje fikri olduğunu da sözlerine ekledi.


“ANTALYA’NIN DOĞUSUNDA PROBLEM VAR”

Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin de gündemde olan sorunlarına değinerek kentte 7 marina olduğunu ve bunun yetersiz olduğunu belirtti. Çetin, “Özellikle Antalya’nın doğusunda ciddi bir problem var. Manavgat’ta yat yanaşma, marina gibi yerler golf alanı ilan edilince oraya yapılması gereken ve planlanan yerler adeta yattı. 6 tane balıkçı barınağı Antalya’nın balık tüketiminde binde 3’ünü karşılıyorlar. Turizm ihtiyacı oldukça balıkçı barınakları ticari faaliyet gösteren teknelerin yeri oldu. Antalya’ya bir tane daha marina yapılması zaruridir” ifadelerine yer verdi.

“OPERASYONLA BİZİM ALAKAMIZ YOK”

Balıkçı Barınağı’na kayyum olarak atanan Erkan Biçer ise, kayyuma giden süreci anlatarak, “İlgili mevzuatlar kapsamında Balıkçı Barınağı’nda yerine getirilmeyen hususlar oldu. Bunlar denetimlerde ortaya çıktı. Söz konusu alanda yetkili olan kooperatiflerin yapması gerekenleri yapmadıkları için, kooperatif kanunu gereği bakanlık el koydu ve bizi görevlendirdi. Biz de genel kurula göre çalışmalar yapıyoruz. Bizim buraya görevlendirme zamanımız biraz sıkıntılı oldu. Sahil Güvenlik tarafından yönetilen bir operasyon vardı. Orada yanlış bir algı yapıldı. Bizim o operasyonla alakamız yok” dedi. Oturumun ardından katılımcılara plaket verildi.