ANTALYA'YA 243 MİLYON TL'LİK DEV YATIRIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan protokol kapsamında, Belek Bölgesi'ne hizmet etmek üzere yapılan Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi ve Bağlantılı Altyapı Tesisleri'ne, bakanlık 243 milyon TL'lik yatırım yapıyor. 2019 Şubat ayında temeli atılan projenin, 2021 Eylül ayında tamamlanması planlanıyor. Boğazkent bölgesinin de bu arıtma tesisine bağlanması için hazırlanan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına sunuldu. Bakanlığın onayı durumunda, Belek'in doğusu ve Boğazkent'teki otellerin sorunu da aynı sürede çözüme kavuşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortak iş birliği protokoluyla hayata geçirilecek olan Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi ve Bağlantılı Altyapı Tesisleri yapım işi çalışmaları devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü sorumluluğunda işletilen Belek 1 ve Belek 2 arıtma tesislerinin maksimum kapasiteye ulaşması, eski teknolojiye sahip olması ve yapım yılları itibarıyla ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Belek bölgesinde var olan nitelikli turizmin geleceğini korumak adına çalışma yürüterek, ülke ekonomisine uzun vadede katkıda bulunacak proje için ortak paydada buluşma kararı aldı.

Türkiye'de bir ilk olan işbirliği protokolu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Serik'teki çalışmalara 243 milyon TL'lik finansal destek vererek, tesislerin yapımını sağlayacak. Bakanlık, yapımın tamamlanmasının ardından 20 yıl süreli işleterek, sonrasında ASAT'a teslim edecek. 20 yıllık süreçte Belek bölgesinin tüm atıksu gelirleri yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınacak ve bu kaynak bölge altyapısına aktarılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yapılacak olan ve iki etaplı projenin ilk etabı tamamlanıp tesis devreye alındığında, günde ortalama 65 bin metreküp atık su arıtılabilecek. 2 etabın tamamlanması sonrasında toplam tesis kapasitesi 130 bin metreküpe çıkarılabilecek. Tesise bağlı olarak 4 yeni terfi merkezi ve 25 bin metre uzunlukta altyapı bağlantı hatlarının yapımı sürdürülürken bölgede eğim ile akışı sağlanan diğer hatlar da sisteme entegre edilecek. 2019 Şubat ayında temeli atılan projenin, 2021 Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.

2050 YILINA KADAR İHTİYACI KARŞILAYACAK

Bölgeden gelen evsel atık suyu arıtacak merkezi tek bir tesisi inşa etmek ve arıtma tesislerinin devre dışı bırakılarak üst düzey bir çevre koruması ve merkezi atıksu yönetimi sağlamayı amaç edinen projenin ilk aşamasının şu ana kadar yüzde 37'lik kısmı tamamlandı. Projenin birinci aşamasının 2025 yılına kadar, ikinci aşamasının ise 2050 yılına kadar ihtiyacı karşılayacağı öngörülüyor. Türkiye'nin altyapı projeleri ve endüstriyel tesisler konusunda uzmanlaşmış ilk inşaat şirketlerinden Lidya Yapı A.Ş. tarafından sürdürülen çalışmalar tamamlandığında, diğer 2 tesis devreden çıkarılacak ve buralardaki arıtma faaliyetini Serik 2 Atıksu Arıtma Tesisi üstlenecek.

ÇEVRE SORUNLARI ORTADAN KALKACAK

Evsel nitelikli atık sular arıtılmadan alıcı ortama (doğaya) bırakıldığı takdirde, yüzeysel sulara, toprağa ve yeraltı sularına karışabildiği için insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Ülkemizde G20 başta olmak üzere en prestijli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan Belek bölgesinde ise Serik-2 Atıksu Arıtma Tesisi ve Bağlantılı Altyapı Tesisleri projesi sayesinde çevresel riskler son bularak, üst seviyede sürdürülebilir çevre kalitesi kabul görmüş ileri arıtma proses yapısıyla garanti altına alınmış olacak. Bölgede turizmin ve caretta carettaların ortak yaşam olanı sahillerin çevre kalitesi standartları üst seviyeye ulaşacak. Proje ile altyapı sorunlarının uzun vadeli son bulması hedefleniyor.

KEMER VE ALANYA DA YENİLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolde benimsenen modele uygun şekilde, önümüzdeki yıllarda Kemer Atıksu Arıtma Tesisi, Beldibi- Göynük Atıksu Arıtma Tesisi ve Alanya Atıksu Arıtma Tesisi'nin atıksu alt yapılarının yenilenmesi hedefleniyor.

DHA