ANTALYA’YA KRİTİK 'DEPREM' UYARISI
Antalya son zamanlarda peş peşe meydana gelen artçı depremlerle güne uyanıyor. En son dün gece 6.4 büyüklüğünde Kıbrıs açıklarında meydana gelen ve Antalya’da da hissedilen deprem sonrası uzmanlar, ilgili idarelerce tedbir alınması doğrultusunda uyardı.
Ege ve Akdeniz kıyıları için tehlike oluşturan fay hattı Helen Yayı, son olarak dün gece saatlerinde Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem Antalya ve tüm çevre illerde hissedildi. Uzmanlar ise can ve mal kaybı yaşanmayan depremin, olası yaşanacak büyük depremlerde Antalya’da 2000 yılından önce yapılan binalarda ciddi anlamda risk arz ettiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilgili idarelerin bir an önce alması gerektiğini belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak, Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Özçelik ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası(HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer Lider Medya’ya önemli açıklamalarda bulundu.
“ŞANSLI OLMAYABİLİRİZ”
Doç. Dr. Özçelik, “Biz ülkemizde meydana gelecek depremlerin olacağını biliyoruz ama depremin ne zaman meydana geleceğini tam olarak bilmiyoruz. Bugünkü(dün) depremde Kıbrıs’ın güneyinden başlayarak, Fethiye’ye doğru uzanan Helen Yayı olarak adlandırılan bir faylanma bölgesi. Burada meydana gelen kırıkla gece saatlerinde deprem söz konusu oldu. Buradaki depremin merkez üssü bize uzak olmasına rağmen ciddi anlamda hissettik. Ama daha yakında benzer bir deprem olması durumunda bu kadar şanslı olmayabiliriz. Çünkü yapı stoğumuz ciddi anlamda özellikle 2000’den önce yapılan binalar can ve mal kaybı açısından tehlike arz ediyor” diye konuştu.
ACİLEN TEDBİR ALINMALI
Acilen tedbir alınması gerektiğini vurgulayan HKMO Başkanı Hançer, “Antalya’da son günlerde 5.1, 6.4 büyüklüğünde artçı depremler olduğunu görüyoruz. Bunlar ufak çaplı, maddi zarara sebep olmadı ama bundan sonrakilerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Deprem bir doğa olayı, yüzyıllardır oluyor, olmaya da devam edecektir. Bizim depreme karşı hazırlığımız afete dönüşmesine sebep oluyor. Bizler depremle yaşamayı öğrenmemiz, tedbir almamız gerekiyor. Depremler öldürmüyor, tedbirsizlik öldürüyor. Bugüne kadar Türkiye’de çok büyük depremler yaşadık, bunun Antalya’da da olmayacağı anlamına gelmiyor. Ne zaman olacağı da belli değil, bununla ilgili biz acilen tedbirlerimizi almamız lazım” şeklinde konuştu.
YAPILAR ANALİZ EDİLMELİ
Kentsel Dönüşüm Master Planı’nın ilgili idarelerce gündeme alınması gerektiğini söyleyen Başkan Hançer, “Depreme karşı alınacak tedbirlerin en başında, Kentsel Dönüşüm Uygulamaları geliyor. Sadece yapıların yapılması yıkılması değil, gerçek anlamda modern yaşam alanları oluşturarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümü, Antalya’da öncelikle acil gündeme alarak ele alınması gerekiyor. Çünkü Antalya’mızda birçok Deprem Yönetmeliği’nden önce yapılmış yapılar var. Bunların hızlı bir şekilde tespitinin yapılması gerekiyor. 2007 yılına kadar yapılmış yapıların ciddi anlamda analiz edilmesi gerekiyor. Riskli bölgelerin, riskli alanların tespit edilmesi gerekiyor. Bu uygulamaların da ilçe ve mahalle ölçeğinde sırasıyla belirlenmesi lazım. Eksik olan Kentsel Dönüşüm Master Planı’nın ilgili idarelerce acilen kent gündemine alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
DEPREMİN ÜRKÜTÜCÜ SESİ
AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Akdeniz’de Anamur ilçemiz açıklarında dün saat 04.07’de 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Mersin-Antalya İl AFAD ve Kıbrıs Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile yapılan görüşmelerde an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan depremin ürkütücü sesi AFAD Antalya Elmalı istasyonunda kaydedildi.
İHA