ANTALYA ULAŞIMINDA YENİ SORUNLAR ÇIKTI

Toplu ulaşım araçlarından, alternatif ulaşım yollarına kadar Antalya’da birçok sorun çözüme kavuşmayı bekliyor. Özellikle son günlerde tercih edilen elektrikli bisiklet ve scooterlar trafikte büyük tehlikeyle karşı karşıya kalırken, belediyeler çözüme kulak tıkıyor.

ÖZEL HABER 

Antalya’da kangren haline gelen ulaşım sorunu her geçen gün artarak devam ediyor. Pandemi döneminde kontak kapatmaya giden toplu ulaşım esnafı sorunlarına çözüm ararken, bisiklet ve kaykay gibi alternatif ulaşım araçlarını tercih edenler trafikte zorlu anlar yaşıyor. Öte yandan toplu ulaşımı kullanmak isteyen vatandaşlar otobüs seferlerinin yetersizliğinden yakınıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay, kentlerde ulaşım sorununun çözülmesinde toplu ulaşımın çok önemli bir saç ayağı olduğuna dikkat çekti. 

YENİ ULAŞIM PLANLARI ŞART

Kentin ana ulaşımının özel araçlar olmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kıvanç Ertuğay, yeniden planlamalar yapılması gerektiğini belirterek, “Özellikle pandemi toplu ulaşımı büyük bir sarsıntıya uğrattı. İnsanlarda toplu ulaşım konusunda temkinli olmaya başladı. Böyle olunca binek taşıtın kullanım oranı arttı. Bu bizim şehir planlamasında istemediğimiz bir durum. Kentin ana ulaşım omurgasının binek taşıtlara dayalı olması çözümsüz. Bu nedenle planlamadaki yaklaşımımız toplu taşıma, yaya ve bisiklet erişiminin payını arttırabilmek” sözlerine yer verdi.

“YENİ HATLARA İHTİYAÇ VAR”

Toplu taşımanın cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ertuğay, “Toplu taşımanın cazip hale getirilmesi çok önemli. Bu noktada ücretlendirme ve konfor gibi birçok alt başlık var. Toplu ulaşımı tercih etmeyen ve özel aracını kullanan kişileri toplu taşımaya yönlendirmemiz gerekiyor. Bunun içinde yapılması gerekenler zor değil. Antalya gibi bir kentte özellikle sahile ulaşım çok önemli. Hatlar bu anlamda düşünülmemiş. Doğrudan sahile ulaştıran ekspres hatlara ihtiyaç var. Hastaneler ve üniversite bölgeleri için de ayrıca düzenlemeler gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKENLER ZOR DEĞİL

Belediyelerin ulaşımda belirleyici rol oynaması gerektiğini vurgulayan Ertuğay, “Belediye, otobüsleri organize etmeli ve düzenleyici rol oynamalı. Bütün yollar taşıtlara ayrılmış durumda.  Her yere taşıtın girmesine gerek yok. Mesela kentin iç kesimlerinden sahile kadar bisiklet yolları yapılmalı. Mümkün olduğu kadar kesintisiz yaya aksları oluşturabilmek gerekir. Trafik sıkışıklığından etkilenmeyen özel tahsisli yollar toplu ulaşım kullanıcılarına büyük avantaj sağlar. Elektrikli bisikletler, kaykay ve scooterlar için düzenleme yapmak lazım. Bazı yollar tamamen bisikletliye, yayaya ayrılmalı. Bunun alt yapısını sağlamak lazım. Yurtdışında örnekler var. Süper blok denilen kentin sadece belli arterlerine taşıtın girebileceği, diğer yerlerin yayaya ayrıldığı dönüşümler gerekiyor. Belediyelerin,   yürümek, bisiklete veya toplu ulaşıma binmek isteyen insanları küstürmemesi gerekiyor” diye konuştu.