Antalya turizminde ‘ekim’ beklentisi
Bu yıl gelen turist sayısının eylülün ilk haftası itibarıyla 12 milyona ulaştığı Antalya'da, Avrupalıların güz tatili dönemi olması dolayısıyla son yılların en hareketli ekim ayının yaşanması bekleniyor.

Bu yıl gelen turist sayısının eylülün ilk haftası itibarıyla 12 milyona ulaştığı Antalya'da, Avrupalıların güz tatili dönemi olması dolayısıyla son yılların en hareketli ekim ayının yaşanması bekleniyor.
Dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer alan Antalya'da,
1 Ocak-31 Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,28 artışla
11 milyon 731 bin 937 ziyaretçi ağırlanarak yeni rekora imza atıldı.
En çok ziyaretçi 2 milyon 641 bin 849 kişiyle Rusya'dan, 2
milyon 235 bin 311 ziyaretçiyle Almanya'dan, 1 milyon 109 bin 997 turistle
İngiltere'den geldi.
Bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde
2,65 artış sağlanarak 2 milyon 673 bin 736 turiste ev sahipliği yapıldı.
Ağustosta Antalya'yı Rusya'dan 601 bin 533, Almanya'dan 465 bin 72,
İngiltere'den 235 bin 641 turist ziyaret etti.
"ZOR BİR SEZON
OLMASINA RAĞMEN İYİ DEĞERLENDİRDİK"
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı
Kaan Kavaloğlu, AA muhabirine, eylülün ilk haftası itibarıyla kente gelen
yabancı turist sayısının 12 milyona ulaştığını söyledi.
Geçen seneye göre yüzde 8'lik artış olduğuna dikkati çeken
Kavaloğlu, "Ortalama konaklama süreleri 1 gün kadar düştü. Bu da otel
doluluklarını negatif yönde etkiliyor. Zor bir dönem geçirdik. Türkiye'ye çok
konsantre Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI'nın iflası,
Avrupa Futbol Şampiyonası, Paris olimpiyatları derken bu anlamda bakıldığında
zor bir sezonu iyi bir sezon olarak değerlendirdik." diye konuştu.
Kavaloğlu, eylülde ortalama 76 bin turistin gelmesini
beklediklerini ifade ederek, ekim ayından çok ümitli olduklarını söyledi.
Avrupa'da tatil periyotlarının ekim ayına denk geldiğini,
farklı ülkelerden yapılan rezervasyonlarda yoğunluk olduğunu anlatan Kavaloğlu,
şunları kaydetti:
"Almanların güz dönemi tatili, Hollandalıların ve
Belçikalıların tatili peş peşe olacak. Dolayısıyla rekor yılı 2019 dahil son
yılların en iyi ekim ayını geçireceğimizi düşünüyorum. Ekim ayı, temmuz-ağustos
dönemine göre daha uygun fiyatların olduğu bir periyot. İklim şartlarının da
izin verdiği takdirde turizm sezonunun kasım sonuna kadar uzayacağını
bekliyoruz. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin seçmelerinin Antalya'da
yapılıyor olması, gastronomi festivali Food Fest, kasımda yapılacak Kültür Yolu
Festivali gibi etkinlikler deniz, kum, güneş dışında turizmin
çeşitlendirilmesinde çok önemli oluyor."
17 MİLYON TURİST
HEDEFİNE ULAŞILACAK
Antalyasız ve Türkiyesiz dünya turizmi düşünülemediğini
belirten Kavaloğlu, Akdeniz ülkeleri olarak bakıldığında Antalya'nın ilk üçün
içinde yer aldığını vurguladı. Kente çok farklı ülkelerden turistin geldiğini
anlatan Kavaloğlu, 16 milyon 600 bin turist sayısına ulaşacaklarını, transit
yolcularla birlikte 17 milyonu geçeceklerini dile getirdi.
Kavaloğlu, bazı maliyetlerin yükselmesinin otelciliğin
karlılığını olumsuz etkilediğini dile getirerek, istihdamdan doğal çevreye her
şeyin sürdürülebilir olmasının önemine işaret etti.
AA
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
Turizmci Recep Yavuz, 2025 yılında Almanya'dan, geçtiğimiz yıla göre artışla 7,5 milyon turist beklendiğini açıkladı. Yavuz, "Antalya'nın da geçtiğimiz yılın üzerine çıkacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz