ANTALYA TARIMINDA TEKNOLOJİ ÇILGINLIĞI

Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Antalya özellikle örtü altı üretim ve sebze, meyve yetiştiriciliği konusundaki dünyada var olan tüm teknolojileri en üst düzeyde uygulayan bir kent. Bu da Türkiye’nin bu sektörde neden bu kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.

FATMA ARSLAN/İREM GÜNEYBAZ

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Türk tarımının başkent olarak anılan Antalya’nın son yıllarda tarım teknolojileri alanında büyük ilerlemeler kaydettiğini ve dünya ülkeleri tarafından örnek alındığını bildirdi.

“TÜRKİYE İLK 10 ÜLKE ARASINDA”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Antalya’nın her geçen gün tarım sektöründe potansiyelini arttırdığını dile getirdi. Özçatalbaş, Türkiye’nin tarımsal performans açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu ifade ederek, “Türkiye dünyada özellikle tarımsal performans açısında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin tarımsal potansiyel ve tarımsal ürünlerin süreç içerisindeki etkinliği açısından dünya piyasalarında önemli bir rolü var. Türkiye pek çok üründe çok ciddi bir üreticidir. Üretici olmanın getirdiği de çok büyük avantajlar var. Çünkü üretim gücünüz yoksa yapacağınız çok fazla bir şey yok. Üretebiliyorsanız öne çıkabiliyorsunuz” diye konuştu.

“HEM TEKNOLOJİ ÜRETİYOR, HEM TRANSFER EDİYOR”

Türkiye’nin bu başarısındaki en önemli katkıyı Antalya’dan aldığını söyleyen Özçatalbaş, “Antalya Türkiye’nin özellikle bitkisel ve hayvansal üretim değerleri açısından ilk sıradaki kenti. Biz Antalya’ya seracılığın başkenti de diyoruz. Türkiye dünyada sera üretiminde ilk 4’te, Avrupa’da ilk 2’de, Antalya ise Türkiye’nin ilk sırasında yer alır. O nedenle biz Antalya’nın bu potansiyelini korumak ve sürdürülebilir olması yolunda çalışmak mecburiyetindeyiz. Antalya özellikle örtü altı üretim ve sebze, meyve yetiştiriciliği konusundaki dünyada var olan tüm teknolojileri en üst düzeyde uygulayan bir kent. Bu da Türkiye’nin bu sektörde neden bu kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Çünkü Antalya aynı zamanda teknoloji üreten bir kent değil, teknolojiyi transfer eden bir kenttir” dedi.

“DÜNYA ÜLKELERİ TALEPTE BULUNUYOR”

Özçatalbaş, Antalya’da uygulanan tarım teknolojilerinin dünya ülkeleri tarafından da ilgi gördüğüne dikkati çekerek, “Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesini temsilen Özbekistan ziyaretinde bulunduk. Özbekistan’ın Fergana Vadisi tarımsal potansiyelin çok fazla olduğu bir bölge. Oradaki en üst düzey yetkililer bizlerle özel görüşmeler yaptılar. Ve orada Antalya’nı Türkiye’deki tarımsal teknolojide geldiği noktayı bildiklerini, bu teknolojiden yararlanmak istediklerini dile getirdiler. Bu kapsamda bizlerle en üst düzeyde iş birliği kurmak istediklerini çok net bir şekilde ifade ettiler. Bu talep başarıyı gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

“SÜRDÜREBİLİR KILMAK VE YUKARI TAŞIMAK GEREKİYOR”

Antalya’nın tüm dünyada örnek gösterilen bir şehir olduğuna dikkati çeken Özçatalbaş, şunları kaydetti:

“Bunu daha yukarıya taşımak yönünde bir insiyatif geliştirmek mecburiyetindeyiz. Antalya ve Türkiye bunun ne kadar farkında biraz sorgulamak gerekiyor. Çünkü Antalya’da turizm, ticaret ve teknoloji gibi tarımın dışında 3 alanımız daha var. Dolayısıyla bir bütünsellik içerisinde ele aldığımızda Antalya’da bunları sürdürülebilir kılmanın aksine daha fazla nasıl yukarı taşırım, nasıl dünya ile buluştururum konusunda da dertlenmesi, bu konuyla ilgili süreçleri yönetmesi gerekir.”