ANTALYA SOKAKLARI ‘İSTİKLAL’LE İNLEYECEK

İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 yılında Ulusal Marş olarak kabul edilmesinin 100. yılı dolayısıyla Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelge ile 2021 yılı 'İstiklal Marşı Yılı' ilan edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bugün il genelinde 1.727 okulda 250 bini aşkın öğrenci ve öğretmen saat 12.00'de İstiklal Marşı'nı seslendirecek

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklal Marşı’nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı’nın önemini anlatmak amacıyla etkinlikler düzenleneceği bildirildi. Yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerin, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Yönetmelik ile oluşturulan Merkez Yürütme Kurulu tarafından yürütüleceği ve koordine edileceği aktarıldı. Etkinliklerden bazılarının ise Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenebileceği ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabileceği ifade edildi.

İSTİKLAL MARŞI OKUNACAK

Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, bu yıl İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yıldönümü nedeniyle il genelinde 1.727 okulda 250 bini aşkın öğrenci ve öğretmen bugün saat 12.00'de İstiklal Marşı'nı seslendirecek. Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, saat 12.00'de tüm Antalyalıları okullarla birlikte İstiklal Marşı'nı okumaya davet etti.

KEPEZ’DEN SÜRPRİZ KLİP

AK Partili Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü İstiklal Marşı’nın 100. yıl dönümü için sürpriz bir klip hazırlayarak sosyal medyadan paylaştı. Klipte, Tütüncü’nün şefliğinde ilçedeki görevli araçlardan sivil araçlara kadar birçok aracın kornalarından İstiklal Marşı’nın notaları seslendirildi. Diğer yandan Kepez Belediyesi ve Kepez ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği İstiklal Marşı Okuma Yarışması düzenlendi. Yarışmaya anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerden 162 öğrenci katıldı. 6 eğitim bölgesinde yapılan yarışmada her kategoriden ilk 3'e giren öğrenciler yarı finale katılmaya hak kazandı. Yarı final yarışlarında 68, final etabına da 20 öğrenci katıldı.

“İSLAM MÜNEVVERİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de düzenlenen "100. Yılında İstiklal Marşı Sergisi" açılış programında yaptığı konuşmada, son bir asırda bu toprakların yetiştirdiği büyük şahsiyetlerin başında hiç şüphesiz İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un olduğunu belirterek, "İstiklal mücadelemizin ve ilim irfan geleneğimizin sembollerinden olan Mehmet Akif, ebedileşen eserleri, mücadeleci kişiliği, derin ilmi ve örnek ahlakı ile aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Milletimize İstiklal Marşı gibi bir bağımsızlık beyannamesi kazandırmanın yanında Akif, yaşantısıyla, duruşuyla, vakarıyla 'Safahat' gibi hala aşılamamış eseri ile gerçek bir İslam münevveridir. Mehmet Akif, Türkçeyi harikulade kullanan, en derin düşünceleri en veciz ifadelerle buluşturan özel bir şairdir” dedi.

“HÜRRİYET MEŞALESİ”

İlim erbabının geride miras olarak örnek hayatlarını ve yıllar geçse de eskimeyen fikirlerini ve eserlerini bıraktığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mehmet Akif'te arkasında işte böyle bir hazine bırakmıştır. O, bu millete eşsiz bir İstiklal Marşı armağan etmiş, bu marşta tam 100 yıldır yeryüzünün farklı milletlerine kurtuluş yolunda bir rehber olmuştur. İstiklal Marşımız her okuyanın, sözlerini her anlayanın yüreğinde aynı hissiyatı aynı coşkuyu doğuran bir hürriyet meşalesidir. İstiklal Marşımızı sadece bağımsızlığımızın bir timsali olarak değil, 84 milyonu buluşturan bir milli mutabakat metni olarak da görüyoruz. Bu ülkede, siyasi fikirlerimiz, görüşlerimiz, mezheplerimiz, meşreplerimiz farklı olabilir. Ama 84 milyonun tamamı için İstiklal Marşı, ortak bir buluşma noktasıdır” diye konuştu.

KAHRAMAN ORDUMUZA İTHAFEN

İstiklal marşı Türk milletine cesaret kazandırmak için yazılmıştı. Kurtuluş Savaşı mücadelesi verilirken, ordunun ve halkın morale ve motivasyona ihtiyacı olduğu düşünülerek, ordunun ve halkın morali düzeltilmek için yazılmıştır. Marşımızın on gün içerisinde tamamlandığı ve 17 Şubat 1921 tarihinde Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlandığı bilinmektedir. İstiklal Marşı 12 Mart 1921 günü Ulusal Marş olarak kabul edildi. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

ALKIŞLARLA KABUL EDİLDİ

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi.

ÖDÜLÜ BAĞIŞLADI

Mehmet Akif Ersoy, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai'ye bağışladı. Ülke savaş içerisinde olduğu için, Akif'in şiirinin bestelenmesi iki sene ertelendi, 1923'ün 12 Şubat'ında İstanbul Maarif Müdürlüğü'ne beste yarışması açma görevi verildi.

HABER MERKEZİ