"Antalya'sız dünya turizmi düşünülemez"

AKTOB Başkan Yardımcısı ve Turizmci Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya’da turist sayısının 13 milyonu geçtiğini duyurarak, “Bu rakama biz kötünün iyisi diyebiliriz. Önümüzdeki sene 16 milyonu geçeceğiz. Zorlu bir 2 yılın ardından çok iyi bir sayı ve yeterli bir rakam. 2023’e de huzurlu bir şekilde bakıyoruz. Biz hep umutla bakıyoruz” dedi.

AKTOB Başkan Yardımcısı ve Turizmci Kaan Kaşif Kavaloğlu, Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Net Yanıt Turizm programının canlı yayın konuğu oldu. Doç. Dr. Burcu Ilgaz ve Gazeteci İdris Taş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda turizmde ürün çeşitliliği konuşuldu. Konuyla ilgili Kavaloğlu, “Deniz kum güneş bizim saç ayağımızı oluşturdu. Otellerin kongre salonları ciddi arz yaratıyor. Futbol ve golf turizmi olarak 2’ye ayırabiliriz. 12 ay hizmet verecek otellerde rekabet yok. 5 aylık dönemde Antalya merkeze doğru sıkışıyor. Buna rağmen otellerin doluluk oranı yüzde 70’e çıkıyor” diye konuştu.

“Antalya gastronomide de ön plana çıkacak”

Antalya’nın gastronomi alanında kısa bir sürede ön plana çıkacağını söyleyen Kavaloğlu, “Gastronomi turizmi ile turizmin içindeki gastronomiyi birbirinden ayırmak gerek. Her şey dahil otellerin mutfakları laboratuvar gibi. Doğal kaynakları ve Antalya’nın yöresel ürünlerini sergileyen mutfaklar da var. Her şey dahil bu anlamda eleştirilmemeli. Gastronomi dediğimizde Antalya biraz geç kaldı diyebiliriz. Antalya’nın çok kısa zamanda ön plana çıkacağını düşünüyorum” dedi. 

“Antalya’sız dünya turizmi düşünülemez”

Sistemin pazarlanabilir ve sürdürülebilir olmasının önemine değinen Kavaloğlu, tek pazara bağlı olmanın getirdiği zorluklara da değinerek, “Rusya bizim için vazgeçilebilir değil. Tek pazara bağlı olmanın sakıncalarını biz Rusya-Ukrayna savaşında gördük. Antalya’sız bir dünya turizmi düşünülemez” ifadelerine yer verdi.

“Kamu, özel sektör ve devlet el ele vermeli”

Ulaşım sorunun dünya genelinde var olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Dünya turizm şehirlerine baktığımızda ulaşım dünyanın sorunu. Ulaşımın altyapı sistemiyle ilgili de havalimanından Belek ve Manavgat’a uzatmak külfetli bir çalışma. Antalya’nın batısına da ulaşım sınırlı. Burada kamu, özel sektör ve devlet birlikte çalışmalı” diye konuştu.

“Antalya 1 numaralı destinasyon”

İzmir- İstanbul otoyolunun yapılmasıyla Antalya’nın yerli turist kaybettiğini söyleyen Kavaloğlu, “Özellikle İzmir-İstanbul otoyolu yapıldıktan sonra Antalya ciddi potansiyelini Ege’ye bıraktı. Ege’de iç turizm canlandı. Antalya’da da iç turizm dengesinin 1 numaralı destinasyonu” dedi.