ANTALYA SGK’DA 'VERGİ' KUYRUĞU

SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmaya başlanmasıyla Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu önünde uzun kuyruklar oluştu. Son başvurunun 31 Aralık olduğu yapılandırma için vatandaşlar mesai saatinin başlamasına dakikalar kala SGK önünde hazır bulundu

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren borç yapılandırması 17 Kasım tarihi itibari ile başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla vatandaşlara büyük kolaylık sağlanacağını belirterek, normalleşme döneminde üzerlerindeki yüklerin hafifletileceğini bildirmişti. Yeniden yapılandırma kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin prim borçları için son başvuru tarihi 31 Aralık, ilk taksit son ödeme süresi ise 1 Mart 2021 olarak belirlendi.

SON GÜN 31 ARALIK

İşverenler başvurularını e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne de yapabilecek. 31 Aralık’ta sona erecek yapılandırmadan faydalanmak isteyen Antalyalılar sabahın erken saatlerinde SGK önünde toplanmaya başladı. Mesai saatinin başlamasına dakikalar kala oluşan kuyruk caddeye kadar taştı. HES kodu ve yapacağı işlemleri sorgulanan vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde içeri alındı.

YAPILANDIRMA KAPSAMINDA OLANLAR

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası priminin, işsizlik sigortası priminin, idari para cezalarının, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacaklarının, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların yapılandırma kapsamında olduğunu hatırlattı.

SGK PRİM BORCU FAİZLERİ SİLİNECEK

Yapılandırma düzenlemesinin vatandaşlara önemli avantajlar sağlayacağının altını çizen Bakan Selçuk, yapılandırma kapsamında borçların faizlerinin silineceğini ve faiz yerine borçların, Yİ-ÜFE ile güncelleneceğini belirtti. Bakan Selçuk, genel sağlık sigortası borcu bulunanların 30 Nisan 2021 tarihine kadar anapara borçlarının tamamını ödemesi halinde faizlerinin tamamen silineceğini vurguladı.Öte yandan SGK prim borcu en fazla 18 taksit yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek.  Bu kapsamda 36 ayda borçlar kapatılabilecek.

FATMA ARSLAN