Antalya sağlıkta 'zirveye' koşuyor
Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, 30 Ekim 2024’te yayımlanan yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle sağlık hizmetlerinde köklü dönüşüm başlatıldığını duyurdu. Yeni düzenlemenin amacını, aile hekimlerinin iş yükünü azaltmak olarak açıklayan Özkan, Antalya’da 103 yeni aile hekimi atanması gerektiğini ve bu atamalar için altyapı çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti.
Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, aile hekimliği mevzuatında yapılan son değişikliklerin detaylarını Lider Gazete ile paylaştı. Sağlık Bakanlığı tarafından 30 Ekim 2024’te yayımlanan yeni yönetmeliğin, aile hekimliğinde köklü bir dönüşüm sürecini başlattığını belirten Özkan, birinci basamakta, sağlık hizmetlerini güçlendirerek hem vatandaşlara kaliteli ve ulaşılabilir hizmet sunmak hem de aile hekimlerinin iş yükünü dengelemek olduğunu anlattı. Özkan, birinci basamaktaki bu uygulamanın, ikinci basamaktaki yığılmayı engelleyeceğini ve hastalara daha fazla zaman ayrılmasını sağlayacağını söyledi.
HEDEF: HALKIN SAĞLIK DÜZEYİNİ YÜKSELTMEK
“Yeni düzenleme ile aile hekimlerinin sorumlu olduğu nüfus oranının düşürülmesi hedefleniyor” diyen Prof. Dr. Özkan, şu anda bir aile hekiminin yaklaşık 2 bin 980 kişiye hizmet verdiğini belirterek, bu sayıyı 2025 yılı ortasına kadar 2 bin 700’e düşürmeyi amaçladıklarını, bunun için 103 yeni aile hekiminin atanması gerektiğini söyledi. Antalya’da 918 aile hekimi ve 270 aile sağlığı merkeziyle hizmet verildiğini belirten Özkan, bu sayılarla Avrupa standartlarına yaklaşmaya başlandığını aktardı.
KRONİK HASTALIK TAKİBİ VE AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Yeni yönetmeliğin, özellikle kronik hastalıkların takibini ve koruyucu sağlık hizmetlerini önceliklendirdiğini belirten Behzat Özkan, hipertansiyon, diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar için erken tanı sağlanmasını hedeflediklerini belirtti. Özkan ayrıca, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemeyi amaçlayan düzenlemelerle daha akılcı ilaç kullanımını destekleyeceklerini belirterek, Türkiye'nin yurtdışına kıyasla yaklaşık 2,5 kat fazla antibiyotik kullandığını kaydetti.
ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNE YÖNELİK TEDBİRLER
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, anne ölümlerini azaltmak amacıyla lohusa bakımının daha sistematik bir şekilde yapılacağı, doğum sonrası izlem ve 65 yaş üstü kronik hastaların takibinin önceliklendirileceği bildirdi. Özkan, “Bu düzenlemelerin üçüncü basamağa başvuruları azaltması ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini artırması bekleniyor” diye konuştu.
66 YENİ AİLE HEKİMLİĞİ MÜJDESİ
Antalya’da aile hekimliğine ilişkin yapılan altyapı çalışmalarına değinen Özkan, şu ifadelere yer verdi:
“İlimizde şu an 918 aile hekimi ve 270 aile sağlığı merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti vermekteyiz. Şu an bir aile hekimimize kayıtlı olan nüfus sayısı 2 bin 980 olup hedefimiz 2025 yılı ortasına kadar 2 bin 700’e düşürmektir. Amacımız aile hekimlerimizin hastalarına daha fazla zaman ayırmalarını ve daha kaliteli hizmet verilmesini sağlamaktır. 2 bin 700’e düşürebilmek için 103 yeni aile hekimi ataması yapmamız gerekmektedir. Bu amaçla mevcut binalarımızda 37 aile hekimimiz için çalışmalarımızı tamamlayıp Bakanlığa göndermiş bulunmaktayız. Geri kalan 66 aile hekimimiz için de bina satın alma ve bina kiralama işlemlerini hızlıca yürütmekteyiz.”
VATANDAŞA KOLAY VE ETKİLİ HİZMET
“Yeni düzenlemelerle vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşması sağlanacak” diye konuşan Özkan, hekimlerin hem tanı hem de tedavi süreçlerinde daha etkin bir yaklaşım sunarak, vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha verimli faydalanmalarını amaçladıklarını söyledi. Behzat Özkan, bu düzenleme ile ayrıca hem gereksiz başvurular azalacak hem de hekimler daha kaliteli sağlık hizmetinin sunulacağını söyledi.