ANTALYA OSB PANDEMİ DÖNEMİNDE DE DURMADI

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Covid-19 salgını nedeniyle dijital platformda toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyor.

ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve ANSİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ANSİAD 12. Online Toplantısı’nın konuğu, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı & ANSİAD Üyesi Ali Bahar oldu. Toplantıda, “Pandemi Dönemi Antalya OSB ve Kent Ekonomisi” konuşuldu. ANSİAD’ın bu yıl yapacağı etkinlikelerinin temasının çevre ve iklim değişikliği olacağını dile getiren Başkan Akıncı, “İnsan dünya için, insan yaşam için diyerek bir motto belirledik. Daha yaşanabilir bir hayat ve içinde yaşanabilir bir dünya için kamuoyu oluşturmayı hedefliyoruz. Dünyanın insan için olmadığının, dünya yoksa insanın da olmayacağının bilinciyle yaşanabilir bir çevreyi vurgulamak istedik. Bu anlamda da tüm yıla yayılan bir eylem planıyla Ansiad olarak çalışacağız” dedi.

UN GLOBAL COMPACT İLE İŞBİRLİĞİ

2002 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren, 160’ın üzerinde ülkede 9 bin 500 şirket ve 3 binin üzerinde üyesiyle dünyanın en büyük sürdürülebilir inisiyatifi olan UN Global Compact’ın ANSİAD olarak Türkiye’deki resmi üyesi olduklarını kaydeden Başkan Akıncı, “UN Global Compact, sorumlu kurumsal vatandaşlık ve sürdürülebilir kurumlar kavramının Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak üzere geliştirdiği strateji ve yaklaşımlarla dünyada öncü ve örnek olmayı hedefleyen bir girişim. Dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçası olma fırsatıyla bu platformda yer almaktan ve bu haberi Ansiad ile paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. Pandemi döneminin büyük bir şok etkisi yarattığını kaydeden Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Aşı ümidimiz oldu ancak yine bir belirsilzik söz konusu. Bu dönem içinde kısa bir şoktan sonra Antalya OSB’deki sanayicilerimizin tekrar tüm güçleriyle sanayi çarklarını döndürmeye çalıştıklarına yakınen şahidiz. Bu dönemde tarihe not düşmek gerekirse tarım ve sanayi sektörüne borçlu olduğumuzu göreceğiz. Antalya OSB’de özellikle geçmiş dönem başkanlarımız taş üstüne taş koydular ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Ali Bahar başkanla ve yönetimiyle beraber organizenin şehirle bütünleşmesi, sanata, spora katkısıyla bir çok gelişim gördük. Teknopark gibi çok cidi bir yatırım yaptılar. Bir teknik liseyi sahiplendiler ve onu ayağa kaldırdılar. Şehrimize ve ülkemize çok ciddi katkılar koyduğunu hep beraber görüyoruz. Bölgenin Yönetim Kurulu Başkanı’nın bizden biri olan Ali Bahar olmasından dolayı da ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

MESLEK LİSELERİ BİR KÖPRÜ

Başkan Akıncı’ya teşekkür ederek sözlerine başlayan Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Önceki tüm başkanlarım, yönetim kurullarım o kadar çok hizmet etmişlerki Antalya Organiz Sanayi Bölgesi’ne, o kadar güzel şeyler yapılmış ki bundan sonra bizim için bunların üzerine sadece vizyon yazmak kaldı. Bu yüzden bütün bu güzel sözlerinizi kendi üzerimize almaktansa önceki yönetimlerimize, başkanlarımıza iletiyor, kendilerini saygıyla anıyorum” dedi. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan çalışmaların kurumlarla, şehirle ve sivil toplumla entegre şekilde yapıldığına dikkati çeken Başkan Bahar, “Her zaman şunu söylüyoruz, tekil projeler kişileri parlatır, entegre projeler şehre, ülkeye değer katar. Biz kentimize, ülkemize değer katan projeleri üstleniyoruz, bunun en güzel örneklerini ülkemize sunmaktan büyük bir gurur duyuyoruz” diye konuştu. Antalya OSB tarafından yaptırılıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilen meslek lisesini  teknik koleje dönüştürmek için devraldıklarını dile getiren Başkan Bahar, “Devir sürecinin tamamlanmasının hemen ardından okulda kapsamlı bir modernizasyon ve tadilat çalışması başlatıldı. Tüm atölyeler, derslikler, yemekhane ve sosyal alanlar günün ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden dizayn edildi. Ayrıca kampüs içerisine bir adet kapalı spor salonu, tırmanma duvarı ve halı saha yapılarak öğrencilerin spor ile iç içe olması sağlayacak alanlar yaratıldı” dedi. Kalifiye çalışanlarda işsizliğin çok ciddi bir problem olduğuna işaret eden Bahar, “Meslek liseleri, gençlerin iş hayatına daha erken ve kolay atılmasını sağlayan bir köprüdür. İş bulamamaktan yakınan mezunlar ile kalifiye insanı bulamamaktan müzdarip sanayi sektörü arasındaki çıkmazın çözüm noktası meslek liseleridir. Bu düşüncelerle bölgemizi bir eğitim kampüsüne dönüştürüp firmalarımızın kalifiye eleman ihtiyacına sürdürülebilir çözümler sunmak, gençlerimizi iş ve meslek sahibi yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

MELEK YATIRIM FORUMU ANTALYA’DA

Antalya OSB Teknopark bünyesinde kurulacak Prototip Atölyesi için fizibilite çalışmalarına başladıklarını kaydeden Bahar, “Atölye ile firmalara ürün, süreç ve yöntemlerin geliştirilmesi, iyileştirilmesi kapsamında gerekli olan teknoloji, fiziki imkan sunulacak. Yapılacak fizibilite çalışması ile kaynakların en verimli şekilde kullanılması sağlanacak” diye konuştu. Antalya OSB’de kuracakları melek yatırım ağı ile bilim ve teknoloji alanındaki yeni girişimleri Antalya’ya çekmeyi amaçladıklarını dile getiren Bahar, Dünya Melek Yatırım Forumu Akdeniz Zirvesi'nin Antalya’da yapılacağını belirterek, “‘Şüphesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir’ diyor büyük Atatürk. Turizm ve tarım denilince ilk akla gelen yer olab Antalya’mızı, melek yatırımcılar için de bir cennet olması için Antalya OSB Teknopark olarak bu girişimde bulunduk” dedi.  Antalya OSB Teknik Koleji, Antalya OSB Teknopark’ı ve Antalya Bilim Üniversitesi’nin birbirleriyle sürekli etkileşim içerisinde olacağının altını çizen Başkan Bahar, “Teknik Kolejimizde özgüveni yüksek çocuklar yetiştireceğiz. Teknik Kolej öğrenicilerinin kaderini değiştirmeyi istiyoruz, sanayicilerimizle birlikte bunu başaracağız” diye konuştu.

ANTALYA OSB İHRACAT REHBERİ OLDU

Sanayicilerin ortak sorunlarından biri olan enerji maliyetlerinin düşürülmesi için, ‘Çatılara Özgürlük’ projesini başlattıklarını dile getiren Başkan Bahar, “Fabrikasının çatısına güneşten elektrik üretim santrali kurmak isteyen sanayicilere uygun şartlar sağlanarak finansman desteği sunulacak. Ülkemizin enerji alanındaki dışa bağımlılığını büyük ölçüde azaltmayı arzu ediyoruz” dedi. Antalya OSB’nin Türkiye’de bir ilk olan Solar Çamur Kurutma Tesisi’nin alternatif bir enerji kaynağı olduğunu belirten Başkan Bahar, “Atık çamurunu çimento fabrikaları ya da enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirerek, hem doğaya karışmasını engelledik hem de alternatif bir enerji kaynağına dönüştürdük” diye konuştu. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayicilerin pandemi kısıtlamaları nedeniyle ihracat faaliyetlerine ağırlık verdiklerini dile getiren Başkan Bahar, “Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz bu duruma hızlıca el atarak sanayicilerimizi potansiyel yeni pazarlara yönlendirdi. Bugüne kadar hiç ihracat yapmamış firmalar da ihracata başlayabilmek için merkezden destek almaya başladı. Buradan tüm Antalya faydalanabilir, gelin beraber potansiyel ihracat merkezlerinizi oluşturalım, faaliyetlerinize destek verelim” dedi. Toplantı, soru ve cevapların ardından sona erdi.

HABER MERKEZİ