Antalya’nın yaşayan tarihi Kagrai Antik Kenti misafirlerini bekliyor

Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan ve yapımı 2 bin yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti, tarihi dokusu ve tüm ihtişamıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Antalya’nın Akseki ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Cevizli Mahallesinde bulunan Kagrai Antik Kenti, tarih meraklılarını bekliyor.


Roma dönemi medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kagrai Antik Kenti’nde yapılan araştırmalar bir Zeus Tapınağı inşa edildiği ve bu tapınağın bölgenin en eski yapılarından biri olarak kayıtlara geçtiğini gösteriyor.


2002 YILINDA SİT ALANI OLARAK TESCİLLENDİ

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2002 yılında 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen bu alandaki buluntuların bir antik yerleşimden ziyade, roma döneminden kalma bir tapınak mezar olarak adlandırılmış olabileceği söyleniyor. 1933’de T.R.S Broughton, 1980’de Ramsey Macmulken, 1996’da Riet Van Bremen tarafından bu kalıntılar ve antik şehrin ismi, batı dillerinde okunuşlarına göre Cağrai, Ghyaras, Kagres, Karas ve Yaras şeklinde de ifade ediliyor.


YAPILAR KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR

Antalya’nın yaşayan tarihi Kagrai Antik Kenti’ndeki taşların üstünde bulunan desenler bölgeyi ziyarete gelenler tarafından dikkatleri çekiyor.

Kagrai Antik Kenti’nde bulunan M.S. 1’inci yüzyılda kalma kitabelerin o dönemlerde bölgede yaşayan Pisidialılar tarafından yapıldığı bilinirken, bölgedeki tüm tarihi doku hem yetkililer tarafından hem de bölge halkı tarafından korunmaya çalışılıyor. Cevizli yerleşiminin arkasında yükselen kayalar, tepe antik kent yerleşiminin bulunduğu alanlar olarak tahmin ediliyor.


“TÜM GEZGİNLERİ BEKLİYORUZ”

Kagrai Antik Kenti hakkında bilgiler veren Cevizli Mahalle Muhtarı Harun Çınar, “Kagrai Antik Kenti M.S. 1’inci yüzyıldan günümüze kadar ulaşan kalıntı kitabelerin olduğu bir yer. Burası Pisidialılar tarafından yapılmıştır. 1816 yılında Otto Von Richter tarafından ilk arkeolojik çalışmalar başlatılmış ve günümüzde tarihi eserlerimiz Allah’a şükürler olsun hala mevcuttur. Tüm meraklıları, gezginleri ve herkesi Cevizli’ye bekliyoruz” dedi.