Antalya’nın yaşayan tarihi, Kagrai Antik Kenti

Akseki ilçesinin Cevizli Mahallesi’nde bulunan ve yapımı 2 bin yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti, tarihi dokusu ve tüm ihtişamıyla dikkatleri çekiyor.

Antalya’nın Akseki ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Cevizli Mahallesi'ndeki Kagrai Antik Kenti, tarih meraklılarını bekliyor. Kagrai Antik Kenti’nde 1816 tarihinde Otto Von Richter tarafından ilk arkeolojik saha çalışmaları başlatıldı. Roma dönemi medeniyetlerine de ev sahipliği yapan Kagrai Antik Kenti’ne yapılan araştırmalar sonucunda bir Zeus Tapınağı inşa edildiği ve bu tapınağın bölgenin en eski yapılarından biri olarak kayıtları geçtiği biliniyor. Koruma kurulu tarafından 2002 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen bu alandaki buluntuların bir antik yerleşimden ziyade, roma döneminden kalma bir tapınak mezar olarak adlandırılmış olabileceği söyleniyor. 1933’de T.R.S Broughton, 1980’de Ramsey Macmulken, 1996’da Riet Van Bremen tarafından bu kalıntılar ve antik şehrin ismi, batı dillerinde okunuşlarına göre Cağrai, Ghyaras, Kagres, Karas ve Yaras şeklinde de ifade ediliyor.


Cevizli Mahallesi’nin üst tarafında bulunan Kagrai Antik Kenti’ndeki taşların üstünde bulunan desenler bölgeyi ziyarete gelenler tarafından dikkatleri çekiyor. Kagrai Antik Kenti’nde bulunan M.S. 1’inci yüzyılda kalma kitabelerin o dönemlerde bölgede yaşayan Pisidialılar tarafından yapıldığı bilinirken bölgedeki tüm tarihi doku hem yetkililer tarafından hem de bölge halkı tarafından korunmaya çalışılıyor. Cevizli yerleşiminin arkasında yükselen kayalar, tepe antik kent yerleşiminin bulunduğu alanlar olarak tahmin edilirken alandaki en önemli kalıntı ise Kolağası Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Türbesi’nin yanında oluşturulan kaya düzlüğünün güçlü bir duvarla genişletildiği düşünülüyor.


Kagrai Antik Kenti hakkında bilgiler veren Cevizli Mahalle Muhtarı Harun Çınar, “Şu an Cevizli’mizin hemen üst tarafındaki Kagrai Antik Kent’teyiz. Burası M.S. 1’inci yüzyılda günümüze kadar ulaşan kalıntı kitabelerin olduğu bir yer. Burası Pisidialılar tarafından yapılmıştır. Ve burası 1816 yılında Otto Von Richter tarafından ilk arkeolojik başlatılmış ve günümüzde tarihi eserlerimiz Allah’a şükürler olsun hala mevcuttur. Tüm meraklıları, gezginleri ve herkesi Cevizli’ye bekliyoruz” diye konuştu.