ANTALYA’NIN VİZYON PLANI AÇIKLANDI

ATSO Başkanı Çetin, açıklanan 2021-2024 Stratejik Planını, Antalya ekonomisinin vizyonunu temsil ettiğini belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin stratejik planını açıkladı.  ATSO Konferans Salonu'nda gerçekleşen basın toplantısında ‘Dönüşümü İş Birliği Ağlarıyla Yönetiyoruz’ sloganıyla belirlenen planı açıklandı. Pandemi döneminde Antalya ekonomisinin en zor dönemi yaşadığını ve sıkıntıların hala devam ettiğini belirten Çetin, “Ekonomide salgın psikolojisinden çıkmak ve her sektörde bu yönde stratejiler geliştirmek gerektiğini düşünüyorum. Rehavete kapılmama konusunda herkesi kurallara uymaya davet ediyorum” dedi.

“İSTİHDAM GÜNDEMİNE DÖNMELİYİZ”

Tüm ülkelerin salgından sıyrılma stratejilerini belirlemeye başladığını söyleyen Çetin, "Daha bir süre pandemiyle yaşayacağız. Bütün sektörlerin ekonomide pandemi psikolojisinin dışına çıkmalı. Turizm, ticaret, yatırım ve istihdam gündemine dönmeliyiz. Herkesin ümitli olmaya, geleceğe güven duymaya ihtiyacı var" dedi.

YEREL EKONOMİ DÖNÜŞÜ

Dünya ekonomisinin artık dijital ve yeşil dönüşüm üzerine şekillendiğine değinen Başkan Çetin, e-ticareti, yapay zekayı, ağ ekonomisini, paylaşım ve deneyim ekonomisini hayatın bir parçası haline geldiğini söyledi. Çetin, “2021-2024 Stratejik Planı dijital, çevreci, yaratıcı dönüşüm, özgün ve kimlikli yerel ekonomi dönüşümü, sosyal ve kurumsal dönüşüm başlıklarıyla belirlendi” diye konuştu.

DİJİTAL DESTİNASYON: ROTA ANTALYA

Dijital dönüşümdeki hedeflerden birinin dijital destinasyon yönetim sistemini kurmak olduğunu da aktaran Çetin, şunları kaydetti: "Antalya gibi bir turizm başkenti, akıllı turizm aşamasına geçmeli. Antalya turizmi büyük veri ve yapay zeka sistemiyle yönetmeli. 'Rota Antalya' ile şehrimizin dijital hafıza haritasını çıkardık. Bu uygulamayı şu ana kadar 5 bin 160 kişi indirdi. 'Görmeden gitme' uygulamalarıyla Kaleiçi'nden İbradı'ya birçok kültürel, tarihi değerlerimizi tanıtıyor, kendimiz de öğreniyoruz. 'Rota Antalya'yı kent turizmini, alternatif turizmi destekleyecek yeni uygulamalarla geliştireceğiz. Amacımız özellikle kent merkezinde turistlere görülmesi gereken yerler, alışveriş ve yeme-içme yerleri hakkında bilgi vermek."

SALGIN DİJİTALLEŞMEYİ HIZLANDIRDI

Salgının zaman ve mekan kavramını ortadan kaldırarak tüketici tercihini değiştirdiğini belirten Çetin, "Dünyada tüketiciler çevrenin korunmasına, sağlıklı yaşam, sağlıklı gıdaya çok daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Salgın bitecek, dertler bitecek diye bir durum yok. Ekonomide, ticarette salgından önce de yapısal sorunlar vardı. Dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini, yeniden yazıldığını da dikkate almalıyız. Hızlı değişim, geleneksel ticaretin önünü kapamakta. Geleneksel usulde çalışan sektörlerin ve küçük işletmelerin yolları tıkanmıştır veya tıkanmaktadır. Şehir ve sektörler olarak yeni yollar açmak zorundayız" dedi.

SANAL FUARLAR ÇOĞALDI

Fiziksel fuarların yerini sanal fuarların aldığını belirten Çetin, "Artık yılda 3-4 fuarı beklemek gerekmiyor. Dolayısıyla sanal ortamda üyelerimize sektörel iş birliği ve ticaret platformları açmayı hedefliyoruz. Bunun için iş ağı geliştirme veya ağ oluşturma hizmetlerimizi geliştireceğiz" dedi.

AHMET ARĞILLI