Antalya'nın sorunu: Göç

TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ve Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük, Antalya'nın en önemli sorunlarının başında düzensiz göç ve nüfus artışının geldiğini söylediler.

TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ve Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük, Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Antalya Konuşuyor programının canlı yayın konuğu oldu. İsmail Akkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Antalya’nın göç ve ulaşım sorunu konuşuldu. 

“Antalya’da nüfus artışı var kentleşme yok”

Antalya’nın en önemli sorununun nüfus artışı ve göç olduğunun altını çizen Başkan Hançer, “Göç dünyanın sorunu ama Antalya üzerine düşen payı fazlasıyla alıyor. Antalya güzel bir şehir olduğundan insanlar gelmeye devam ediyor. Antalya’yı geleceğe hazırlamalıyız. Göç sorunu nüfusa entegreli. Antalya nüfus artışında 1 numara. Antalya hızla büyüyor ve nüfus da aynı oranda artıyor. Antalya’daki sorun şu ki nüfusu arttığı halde kentleşemeyen bir il. Tüm sorunlar buna bağlı” diye konuştu.

“Yasal düzenleme yapılmalı”

Nüfus sorununun planlama hatalarından dolayı olduğunu söyleyen Hançer, “Antalya’da nüfus sorunu geçmişten bugüne en büyük sorunlardan biri. Planlama hataları nüfus artışıyla beraber gözümüze batıyor. Sıkıntının tek nedeni yabancılar değil. Antalya sıklıkla göç alıyor. Yabancı talebi de var. Antalya nüfus anlamında planlar yapılmalı. Yerli nüfus da artmaya devam edecek. Yasal düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.

“Vatandaşlıkta seçici olmalıyız”

Antalya’da nüfus artışının getirdiği olumsuzları azaltmak için yabancılara vatandaşlık verilmesinde daha seçici olunması gerektiğine de değinen Hançer, “Ülke olarak dışarıya açığız ama eğer bir yabancı vatandaşlık alacaksa biraz daha seçici olmalıyız. Vatandaşlığımız bu kadar ucuz olmamalı. Yatırım ve sermaye anlamında hükümetin düzenlemesi gerek. Yabancılar 400 bin dolarlık mülk edindiklerinde bunu ellerinde 3 yıl tutma hakları var. Sonrasında satma hakları var. Ülke menfaati açısından en faydalısını almamız gerek” ifadelerine yer verdi.

“Arazi ve arsa sorunları çözüme kavuşturulmalı”

Antalya’da arazi ve arsa sorunlarının çözüme kavuşmasıyla kentin rahat bir nefes alacağını söyleyen Başkan Hançer, şu sözlere yer verdi:

“Nüfusu planlama süreçleri en önemli sorunlardan biri. Planlamanın finalinde arsa ve arazi düzenlemeleri var. Bu uygulamalar tamamlanamadığı zaman arsa arazi üretemiyorsunuz. Hiçbir şey yapamıyorsunuz. O sorunlar üst üste bindiğinde sonuçlarını  scooter, bisiklet kazaları ve ulaşımda görüyoruz. Antalya’da imar sorunlarıyla ilgili o kadar çok itirazlar oluyor ki, imar programlarını yapamıyorsunuz. Arazi ve arsa düzenlemelerini halledilirse rahatlamış olacağız. Antalya’yı ancak bu şekilde geleceğe hazırlarız.“ 

Kırcami’de son durum

Kırcami imar planı ile ilgili, daha önce Lider Haber TV aracılığıyla Kırcami halkıyla da bir araya gelen Başkan Hançer, şu ifadelere yer verdi:

“Bir önceki programda Kırcami’nin artık önü açık demiştik. 100 binlik planla ilgili dikkate alın demiştik. Şuan mevcut durumu parselasyonla ilgili mevcut durumu devam ediyor. Dava olumlu gelirse tescil edildiği gibi tapularında mülkiyet haklarını kullanacaklar. Dava olumsuz gelirse yeniden planlanacak. O şekilde artık Kırcamililerin kullanımına açılacak. “

“Nüfus kontrolsüz artıyor”

Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük de kentin yabancılaşma sorununa değinerek, “İmar planlarını yaparken 20-30 yıllık öngörüyle yapıyoruz. Ama Antalya’nın bu dönemde yaşadığı yabancılaşma artıyor. Öngördüğümüz nüfusa baktığımızda 5 sene önde gidiyoruz. Kontrolsüz bir artış var. Mekânsal olarak değil, sosyolojik olarak da sorunlar var. Nüfus artışı öngörülüyor. Ama görmediğimiz, bu kısım ciddi ve kontrolsüz geliyor. Mutlaka yabancılaşmayla ilgili sınırlamalar çıkarılabilir. Mülkiyetlerin fahiş artışlarından dolayı ciddi problemlere yol açacak. Suriye, Rus ve Ukraynalılara maruz kaldık. Bunlara bir çözüm bulmak gerek. Kotalar koyulmalı. Yabancıların yerleştirilmesini kolaylaştırmamak gerek. Bu kadar kolay olmamalı mülk sahibi ve TC vatandaşı olmak. Bizim vatanımızın kıymetli olduğu, devlet politikası halinde çözümler oluşturulmalı” diye konuştu. 

Antalya’da ulaşım sorunu

Antalya’da ulaşım sorunun getirdiği olumsuzluklara ve bu sorunun scooter kazalarına da davetiye çıkardığını belirten Yörük, “Antalya’da ulaşım ciddi bir problem. Ulaşılabilirlikte problem var. En kısa ve kolay scooterla ulaşırım düşüncesi var. Talep çok fazla. Çünkü zamanla yarışıyoruz. Antalya’da yol ayrımlarımız net değil. Devam eden düzenli bir bisiklet yolumuz yok. Scooter nerede kullanılacak böyle bir çalışmamız yok. Scooterın bu kadar hızlı yayılacağı düşünülemezdi. Çünkü Antalya’da bir yerden bir yere ulaşım zor. Alternatif bu nedenle aranıyor. Toplu ulaşım geliştirilebilir. Antalya’da bir yerden bir yere ulaşmak çok sıkıntı. Toplu ulaşım biraz daha artarsa, özel araç tercih edenler azalır.” dedi.