ANTALYA’NIN SESLİ SEYAHAT REHBERİ

ANTALYA’NIN SESLİ SEYAHAT REHBERİ

Geçen haftaki yazımızda kültürel mirasın tamamını özümseyerek sahiplenmemiz gerektiğine ilişkin yazımızdan sonra bir arkadaşım “Rota Antalya”  adı verilen Mobil Uygulamasından bahsetti. 

Cep telefonunuza www.rotaantalyacom’u tıklayarak indirdiğiniz bu uygulamayla Antalya’daki heykellerden tarihi yapılara kadar gezilip görülebilecek yerler hakkında ayrıntılı bilgi alabiliyorsunuz.

Bu yerlere gidebilmeniz için haritaların de yer aldığı Rota Antalya adı verilen bu mobil uygulama Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)  2018 yılı Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı çerçevesinde hazırlanmış.

Yüzde 75’İ BAKA, yüzde 25’i ise ATSO tarafından karşılanan toplam 522 bin 532 liralık kaynakla gerçekleştirilen bu uygulamayla Antalya’daki tarihi eserler, plajlar, müzeler, ören yerleri, parkları, heykelleri,  gibi toplam 250 nokta bir tıkla elinizin altında. Merak ettiğiniz yerin adını tıkladığınız zaman bu yerle ilgili sesli ve yazılı bilgiler fotoğraflı olarak ekrana geliyor.

 İlk etapta Antalya’nın gezilip görülebilecek yerlerinin yer aldığı bu uygulamaya önümüzdeki süreçte gastronomiden, eğlenceye, alış verişten spor merkezlerine kadar  ilavelerin yapılması planlanıyor.  Uygulamada yer alan yerlere nasıl gidilebileceğine kadar çok detaylı bilgiler içeriyor.

Bu uygulamayı görünce nereden nereye dedim. 

Bundan 20 yıl önce gazeteci iki arkadaşımla sohbet ederken,  Antalya’da gezip görülmesi gereken yerleri gösteren bir şehir haritasının çok yararlı olacağını düşünmüştük. 

Bunu çevremizdeki insanlarla paylaşmıştık. Ancak bu projeyi paylaştığımız birçok kişi 

Dudak bükmüşlerdi.

Beğenmemişlerdi.

Aradan yıllar geçtikten sonra bizim o dönemde hayata geçiremediğimiz o projenin benzerleri yapılmıştı.   Sonra arkası gelmedi.

Ama  BAKA  ile ATSO’nun bu projesi bambaşka.  Çok kapsamlı bir çalışma. Bunun turizme ve ülke tanıtımına çok katkısı olacaktır.  Eğer tanıtımını yapabilirsek.  Bu uygulamanın Antalya’da yaşayanlar için de çok yararlı olacağını düşünüyorum. 

Kendimden örnek vermem gerekirse.

Hayatı Antalya’da geçen bir gazeteci olarak Antalya’da birçok yeri gezip görme imkanım oldu. Ama benim de bu şehirde halen gidip görmediğim,  hatta adını bile duymadığım yerler var.

Örneğin Alanya’daki Sapadere Kanyonu’nun birkaç yıl öncesine kadar adını bile duymamıştım.

 Bir arkadaşımın tavsiyesiyle gidip gördüm.

Muhteşem bir doğa harikası. 

İşte bu uygulamada belki her gün önünden geçip ne olduğunu bilmediğiniz yapılardan tutun da adını bile hiç duymadığınız ya da nerede olduğunu bilmediğiniz güzellikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sesli seyahat rehberinde emeği geçenleri kutlamak gerekiyor.