Antalya’nın meşhur kuru çiçekleri dünyaya açılıyor

Antalya’nın Altınova bölgesinde kuru çiçek imalatıyla uğraşan Erkan Sun (45), yoğun emeklerle satışlara devam ediyor.

Yazın serin olan bölgelerde doğadan toplanan bitkiler kurutulup boyanarak Hollanda ve Almanya başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Ayrıca Türkiye’deki çiçekçilere de demetler halinde satılıyor.

Yurt dışında rağbet gören kurutulmuş çiçekler doğadan toplanan her ottan olmazken bazıları yetiştiriliyor, bazıları da toplanıyor.


Antalya’da 14 yıldır kesme çiçek işiyle uğraşan Erkan Sun (45), 5 yıldır da kuru çiçek imalatıyla uğraşıyor.


RENKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Otlar boylarına göre demetlenerek, göz alıcı renklerle boyama işlemine geçiriliyor. Boyama işleminin ardından tanzime hazır hale getiriliyor. Hummalı bir çalışma isteyen çiçeklere gerek otların toplanmasında gerekse işlenmesinde büyük bir emek ve iş gücü harcanıyor. Hazırlanan çiçekler genellikle süsleme ve dekorasyon işlerinde kullanılıyor.


“KURU ÇİÇEK ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞTİR”

Kuru çiçeğin çok zahmetli olduğunu belirten Erkan Sun, “Kuru çiçek genelde yabani ve açık alan tarlalarda üretilen bitkilerdir. İklimi yazın serin olan bölgelerde yetişir. Doğada yetişen ürünler kırsal köylerde toplatılır. Bitkiler mayısın son haftasından, kasım ayının sonuna kadar toplanır. Alış fiyatımız her zaman ürünün çeşidine göre değişir” ifadelerini kullandı.


“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM” 

Genelde Orta Doğu ülkelerinden talep olduğunu söyleyen Sun, “Bizde üretim martın ilk haftasında başlayarak, haziranın sonuna kadar devam eder. Çiçekler bahçelerde yapılarak, müşterinin isteğine güre boyanır ve paketlenir. Dış piyasada genelde Hollanda, Almanya ve Orta Doğu ülkeleri talepte bulunuyor. İç piyasada Türkiye’de bulunan çiçekçilere de kargo ve ambar kargolar sevkiyat yapıyoruz. Biz burada üretiyor ve imalatını yapıyoruz. Ben 5 yıldır bu işi yapıyorum ama bundan önce de 14 yıl kesme çiçek işini yaptım. İşimi severek yapıyorum”  dedi.