ANTALYA’NIN MERKEZİ DOKUMAPARK’A TAŞINDI

Herkesin bildiği güzel bir hikaye vardır. Nasreddin Hoca hikayesi. Şu ‘dünyanın merkezi neresi?’ sorusundan yola çıkılan o meşhur konu. Herkese göre değişiyor demek ki!Hocaya sormuşlar, 'dünyanın merkezi neresi?' diye. Hoca, eşeğinin ön ayağının bastığı yeri göstererek, 'işte burası' demiş.

Ben de bu hikayeden yola çıkarak ‘Antalya’nın merkezi neresi’ diye soranlara eskisi mi yenisi mi? diye bir soru ile cevap veriyorum. Eskiye ve yeniye göre değişiyor.

Bizim ayağını basacak bir eşeğimiz yok ama şükür anlayacak kadar aklımız fikrimiz var. Onun için yapılan çalışmalara bakınca merkezin neresi olduğunu söyleyebiliyoru(m)z.

Son dönemde Kepez’de yapılan çalışmalara şöyle bir bakın. Özellikle DokumaPark’a. Anadolu Oyuncak Müzesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Modern Sanatlar Galerisi, Nostaljik Araç Müzesi, Açık Hava Müzesi, Simülasyon Merkezi, Botanik Park, Bilim Merkezi, Anadolu Şehitler Müzesi, Tren Kütüphane, Yeşilçam Cafe, Cemil Meriç Kütüphanesi ve daha niceleri.

Şimdi ilçenin değer alanlarında da bir sürü faaliyet var. Örneğin geçen hafta açılan Kitap Fuarı. Yapılan çalışmalar ve aktiviteler saymakla bitmiyor. Öyle lay lay lom türünden değil. Hepsinin bir anlam ve manası var. İlçeyi koca bir şehir görüntüsüne büründüren, yaşayanlara her manada dokunan çalışmalar. Koskoca bir şehrin merkezini değiştirecek çalışmalar bunlar.

Son çalışmaya şöyle bir göz atalım. Eski Dokuma Fabrikası’nda 12 bin 500 metrekare alana kurulan Antalya Bilim Merkezi. Burası, BİLİMFEST ile kapılarını açıyor. Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla 31 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek. 

Bu merkez, Matematik Atölyesi, Robotik Kodlama ve Yazılım, Fen Bilimleri Atölyesi, Ahşap Tasarım Atölyesi, Biyoloji ve Kimya Atölyeleri ile bilimsel çalışmalara destek sağlayacak. TEKNOFEST’e gidemeyenlerin yeni adresi olacak BİLİMFEST. 

BİLİMFEST’e, Savunma Sanayi Akademisi, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, Tübitak SageTübitakBİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK UZAY, Solo Türk ve Türk Yıldızları, TÜMOSAN gibi kuruluşlarda katılacak. 

BİLİMFEST’te bilim, teknoloji ve sanayi alanında konferanslar da düzenlenecek. Sahne şovları ile renklenecek festivalde, Dj, Bilim Şov, jöngler showtiyatrr ve çocuk konserleri gibi onlarca gösteri yer alacak.

Bir şehri şehir yapan unsurlardan biride sanırım bu tür etkinlikler. Etkinlikler nerede ise şehir merkezide bana göre orasıdır. Sanırım Nasreddin Hoca yaşasaydı ve ona sorsalardı o da bunu tasdiklerdi. Bu nedenle Antalya’nın yeni merkezini DokumaPark yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü başta olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

MEMLEKETTE İNSAN MI YOK?

Antalya’nın Elmalı ilçesi garip garip işlere sahne olmaya devam ediyor. Özellikle belediye eliyle yapılan bir çok işte akıllara soru işaretleri bırakılıyor. Efendim ilçedeki, 19. YY. ikinci yarısında inşa edildiği sanılan ahşap tavanlı Kütük Cami Restorasyonu tamamlanıp ibadete açıldı. Restorasyonu yapan Vakıflar Bölge Müdürlüğü!

Ancak bu göz ardı edilip sanki çalışmaları belediye yapmış gibi gösteriliyor. Yahu adamlar 2020 yılında başlayan Vahib-i Ümmi ve Sinan-ı Ümmi Hazretlerinin türbelerindeki restorasyon çalışmalarını hala bitiremedi. Elindeki önemli işi bitiremeyip başka başka işlere sulanan Elmalı Belediyesi, bu kez sanki Yeşil Cami’nin restorasyonunu yaptırımına el atmak istiyormuş!

Öyle ki memlekette insan ve hayırsever kıtlığı varmış gibi bu işi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’e yaptırmayı planlamışlar. Hatta bana gelen bilgiye göre anlaşma sağlanmış.

Benim anlamadığım, Elmalılı birçok işadamı varken niye Seyfettin Selim? Son dönemde bu zat-ı muhteremin kendisi ve adı ilçede çok görülmeye başladı. İşte bu da akıllara soru işareti bırakan başka bir konu oldu.

Sanırım aklı selim düşünen Elmalılılar, böyle önemli bir hayır hizmeti için kendi ağalarını bulup çıkartacaklardır.

GIPTA EDİLECEK ADAM!

Antalya’da spor ve yardım konusu olduğu zaman son dönemde akla gelen ilk isim Tolga Cömertoğlu geliyor. Antalyaspor ve yardım konusunda ön plana çıkıyor.

Kendisi ile yüz yüze gelmişliğim, oturup bir çay içmişliğim bile yok. Sadece bir kez telefonda konuştuğum bir isim. Ancak yaptığı işleri inanın gıpta ile takip ediyorum.

Kimi zaman çocuklar için kimi zaman pandemi döneminde olduğu gibi esnafa yardım, kimi zaman ramazan ayında yardıma muhtaç insanlara gıda paketi dağıtımında adı duyuluyor.

Hafta sonları ise Antalyaspor tribünlerinde en çılgın ve ateşli taraftar oluyor. Locası olmasına rağmen oraya değil 07Gençlik Taraftarlar Grubu’nun olduğu tribününü tercih ediyor.

Bir orada bir burada. Yaptığı yardım ve onlarca desteği saymaya kalksam sanırım kitap yazmak gerekir. Keşke herkes bu genç turizmci işadamını ve yaptıklarını örnek alsa.

Ben gıpta ile takip ediyorum sarı saçlı mavi gözlü Tolga’yı. İnanmayanlarda takip edebilir.