ANTALYA’NIN 'KAR'A YAZISI

Sıcak havası ve yaz turizmi ile meşhur Antalya’ya 1993 yılında yağan karın ardından 2016 yılında kendisini yeniden gösteren kara Antalyalılar adeta hasret kaldı. Soğuk hava ve kar yağışlarının yurt genelinde etkili olduğu son günlerde Antalya’da etkili olan güneşli hava önümüzdeki günlerde yerini yağmura bırakmaya hazırlanıyor.

Kış aylarının etkisini sert bir şekilde göstermesiyle birlikte yurt genelinde beklenen kar yağışları başladı. Yurdun dört bir yanından kar manzaralarına şahit olunurken, Antalya’da yazdan kalma güneş ve kıştan kalma soğuk vatandaşlara adeta kar hasreti yaşattı. Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Antalya kent merkezine 7 Ocak 1993 yılında yağan ve 10 cm kadar kalınlığa ulaşan kar, son olarak kendisini 2016 yılında göstermişti.

İLÇELER TESELLİ OLUYOR

Sıcak ve yaz turizmiyle adından sıkça söz ettiren Antalya'ya 23 yıl sonra ilk kar 2016 yılında yağdı. Kentte en son 1993'te etki gösteren kar, 2016 yılında Kepez ve Döşemealtı ilçelerini beyaza büründürdü. Meteoroloji yetkililerinin verilerine göre, Konyaaltı’na 1993 yılında kar yağışının etkili olduğu, 2003 ve 2008 yılında ise karla karışık yağmurun etkili olduğu ancak yerde tutmadığı belirlendi. Antalya merkezde yağmayan karın ilçelerde yağması ise Antalyalıların tesellisi oldu.

KAR GÖREN TELEFONA SARILDI

Örtü altı sebze üretim merkezi Kumluca yükseklerinde kar yağışı görüldü. Kumluca´nın Karacaağaç Mahallesi´ne bağlı Göllü mevkiinde kar yağışı etkisini gösterdi. Yaklaşık 800 rakımdaki bölgede görünen kar, hem bölge yaşayanlarını hem de arkadaşlarını ziyarete giden gençleri sevindirdi. Kar yağışı bölgeyi beyaz örtüyle kaplarken, durumu gören gençler kartopu oynayıp, fotoğraf çektirdi.

 

EKİPLER, SÜRÜCÜLERİ UYARDI

Antalya-Konya karayolunda yoğun kar yağışı etkili oluyor. Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki-Seydişehir karayolunun 1825 metre rakımlı Alacabel mevkiinde gece başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Alacabel mevkiinde kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı bildirilirken, Karayolları Alacabel ekibi çok sayıda iş makinesi ile aralıksız olarak kar kürüme ve tuzlama çalışması yaparak yolun trafiğe açık tutulmasını sağlıyor. Karayolları ekipleri yolu kullanacak olan sürücülerden zincirlerini yanlarında bulundurmalarını istedi.

SAKLIKENT’TE KAR SEVİNCİ

Ayrıca Saklıkent Kayak Merkezine geçtiğimiz günlerde uzun bir aradan sonra kar yağdığını gören otel kayak odası müdürü ile kayak hocası, yağışın altında oyun havası eşliğinde oynadı. Sert bir kışın geçmediği turizmin başkenti Antalya'nın, dünyaca ünlü Saklıkent Kayak Merkezi'nde, uzun süre sonra gelen kar yağışı, merkezi beyaza bürüdü.

RUSLAR, TÜRKÜ EŞLİĞİNDE OYNADI

Türkiye'nin birçok kenti soğuk hava ve kar yağışına teslim olurken güneyin sıcak kenti Antalya'nın yüksek kesimleri de beyaz örtü ile kaplandı. Kemer ilçesi Tekirova Mahallesi'nde bulunan 2365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı'na kar yağdı. Sosyal tesislerin de olduğu ve teleferikle çıkılan dağın zirvesine gelen Rus tatilciler, yerin karla kaplı olduğunu görünce şaşkınlık yaşadı. Erik Dalı türküsü eşliğinde kar üzerinde oynayan Rus tatilcilerin o anları, cep telefonu kamerasına da yansıdı, sosyal medyadan paylaşılan görüntüler yoğun ilgi gördü.

AHMET ARĞILLI