ANTALYA’NIN KALBİ DURDU

Pandemi nedeniyle gelen kısıtlamalar üzerine kepenk kapatan Kaleiçi esnafı, geçirdiği zor günleri atlatmaya çalışıyor. Turizmin kalbinin attığı Kaleiçi’ne, işletmelerin açılmasına rağmen turist gelmediğini belirten KALEDER Başkanı Hasan Kilit, dükkanların yarısının el değiştirmek zorunda kaldığını vurguladı

Tarihi dokusu ve eğlence alanlarıyla Antalya’nın kalbi olarak bilinen Kaleiçi’nde esnaf ayakta durmakta zorlanıyor. Koronavirüs nedeniyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan Kaleiçi esnafı en büyük mücadelelerinden birini veriyor. Yakın tarihte görülmemiş bir durgunluk yaşayan Kaleiçi esnafı turistlerin gelmesini dört gözle beklerken, Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, Kaleiçi’ni sıkıntının merkezi olarak tanımladı. Durumun iç açıcı olmadığını dile getiren Kilit, “Sıkıntının tam merkezindeyiz. Burası 600 yıllık bir Pazar. Antalya’nın kalbi burada atıyor. Fakat hiçbir şekilde iç açıcı değil. Çünkü Antalya’da her şey turizme bağlı. Gelen turist sayısına ve kalitesine göre bu bölgede değerlendirme yapılıyordu ama şu anda hiç turist gelmiyor. Yabancı geldi deniyor ama gelenler Türkiye anormal derecede ucuz olduğu için ve her şey dahil sistem uygulandığı için geliyor. Turistin çarşıya çıktığı yok” dedi.

“TAVŞANA KAÇ, TAZIYA TUT”

Türkiye’nin ihmal edilmeyecek bir pazar olduğunun altını çizen Başkan Kilit, Almanya’nın Türkiye’ye kapılarını açmasını samimi bulmadığını söyledi. Kilit, “Almanya bizim için çok özel bir bölge. Bizim orada 4 milyon civarı vatandaşımız var. O vatandaşlara sempatik gözükmek zorundalar. Ayrıca Türkiye ihmal edilebilecek bir pazar değil. Bu nedenle uçuşların açılmasının tamamen politikayla ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü uçuşların açıldığını söylüyorlar arkasından Türkiye’de Koronavirüsün 1. dalgası bitmedi 2. dalgası için hazır olun diye açıklamada bulunuyorlar. Tavşana kaç tazıya tut hikayesi. Böyle olunca turist de gelmek istemiyor” şeklinde konuştu.

“TURİSTİN ESNAFA FAYDASI YOK”

Kaleiçi’ndeki işyerlerinin neredeyse yarısının el değiştirmek zorunda kaldığını söyleyen Hasan Kilit, “Yarıya yakın bir dükkan el değiştirmek üzere. Dükkanların geneli ya devren satılık ya da devren kiralık. Yer sahibi olanlardan büyük ölçüde anlayış gördük. En azından kirayı arttırmamalarını istedik ayrıca dolar bazında olan kiraların da TL’ye çevrilmesi için ricada bulunduk. Bayramda yerli turist vardı. Ama onların tamamı tatil amaçlı gelen turistler, alışveriş için gelmediler. Bu yüzden de otelden çıkmadılar. Dolayısıyla esnafa bir faydası olmadı. O bakımdan öncelikli özelliğin Antalya gibi bölgelerde turizm sektörüne verilmesini bekliyoruz. Mesela 6 ay vergi alınmayabilir. Kaleiçi esnafının kalkınması, kendini toparlaması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Faruk ÇELİK, Talip YÜMSEL