ANTALYA’NIN GURUR TABLOSU BİR BAŞARI

Vallahi çok özlemiştik uzun zamandan beri sevinçli ve gurur veren bir başarı hikayesini. Nihayet dün bu hasretimiz sona erdi. Antalya LGS’de uzun yıllar sonra tekrar tarih yazdı. Aslında 1990’lı yılların son çeyreğinde dönemin Milli Eğitim Müdürü rahmetli Süleyman Akyüz ve ekibi ile hem lise hem de üniversite sınavlarında başarılar peş peşe gelmişti.

Ne olduysa dünya kentinde bu alanda bir duraklama devrine girmiştik. Ama son birkaç yıldır uygulamaya konulan projelerle eski başarının yavaş yavaş yakalanacağının sinyali gelmişti. Ve dün LGS 2022 Sınav Sonuçları açıklandı. Sonuç tablosuna bakarken, “Hadi canım yanlış görüyorum” diye düşündüm. Sonra paylaşımlara bakınca sevinçten havaya uçtum.

Her ne kadar bu yaşlarda çoluk çocuğum olmasa, sıramı savalı yıllar olsa da bir şehrin ve bu şehrin çocuklarının başarısı ile gurur duymamak mümkün değildi! Sonuçlar açıklandı ve sınavda tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan 7 çocuğumuz Türkiye 1’incisi oldu. Şehrin plakasını yakalayan 7 altın çocuk.

İşte bu altın çocuklarımızın isimleri; Mecdude Başakıncı Ortaokulu öğrencisi Tolga Recep Kalaycı, Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencisi Elanur İrez, Muhammed Hamdi Yazır Ortaokulu öğrencisi Erkam Berat Gökçe, Özel İstek Antalya Lara Ortaokulu öğrencisi Pamir Başar, Özel Antalya Akant  Ortaokulu öğrencisi Öykü Şengülen, Özel Antalya Bilim Ortaokulu öğrencisi Hasan Dağ, Özel Antalya Akant  Ortaokulu öğrencisi Öykü Şengülen ve Özel Akdeniz Yükseliş Ortaokulu öğrencimiz Ceylin Nisa Yıldırım.

Bu listede 3 devlet okulu öğrencisi olması da ayrı bir başarı hikayesi. Eğitimin devlet veya özelinin çok önemli olmadığını kanıtlayan bir gerçek. Bunu bu başarı anlatıyor zaten.

Şimdi, bu başarı ve akabinde hepimize gurur veren tablo sadece öğrencinin başarısı değil tabiiki. Aile, okul, öğretmen, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Antalya Valiliği sacayağında oldu.

Herkesin bu çorbada tuzu muhakkak var. Bunu görmezden gelmek yanlış olur. Bu nedenle gurur veren başarıda emeği geçen başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere herkesi tebrik ediyorum, etmemiz lazım.

 Başarı olunca herkesin yüzü gülüyor. Bunlardan biri de Antalya Valisi Ersin Yazıcı oldu. Vali Yazıcı, sonuçlar açıklanır açıklanmaz sosyal medya hesabından tabloyu paylaştı.

Ve altına da, “#lgs2022 Şampiyonları Antalya’mızdan…LGS’de tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan ve Türkiye 1.’si olan öğrencilerimizi, fedakar ailelerini ve emeği geçen öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.  #AHENK Projemiz ile eğitimde fark yaratmaya devam edeceğiz” notunu düştü.

Gelecekte ekibi ile daha büyük başarılara imza atacağına inandığım Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan da, “#LGS2022 Türkiye Birincileri #Antalya’dan. LGS Sınavı'nda tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan ve Türkiye 1.'si tüm öğrencilerimizi, ailelerini ve emeği geçen öğretmenlerimizi yürekten kutluyorum” paylaşımı ile sevincini dile getirdi.

Ne kadar övünsek az. Böylesine gurur veren bir başarıya harbiden ihtiyacımız vardı. Umarım daha büyük ve iyi başarılara el ele verip imzalar atarız. Çünkü BİZ ANTALYAYIZ!

PEŞ PEŞE GELİYOR MAŞAALLAH

Dün başarı hikayeleri peş peşe geldi. Milli Eğitim’de LGS’de elde edilen başarının haklı gururunu yaşarken Gençlik ve Spor Müdürlüğü de bu sevince katkı koydu. Çekya'nın Nymburk kentinde, Özel Sporcular Down Masa Tenisi Dünya Şampiyonasında partneri Merve ile yarışan Benay Balcı takım olarak Dünya Şampiyonu oldu.

Benay’ın bu başarısı bununla da kalmadı. Özel sporcu kızımız aynı şampiyonada ‘Çift Kızlarda’ da Dünya 2’ncisi oldu. Ne kadar güzel bir başarı değil mi? Tarihe adını yazdıran Benay Balcı’yı dün Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan ailesi ile birlikte makamında kabul ederek başarının gururunu yaşayıp ödüllendirdi kızımızı.

Antalya'mızın altın kızı milli gururumuz sporcumuzun başarısını bende yürekten tebrik ediyorum. Bizim gençlerimize imkan tanındıkça her alanda başarıda peş peşe geliyor. Bunun için bu yaz çok güzel geçecek. Haydi hep birlikte keyfini çıkaralım bu başarıların.

GASTRONOMİNİN ADRESİ

Antalya’nın lezzeti, damak tadı ve gastronomi dendiği zaman akla gelen ilk ismidir 7 Mehmet Restoran. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi neredeyse asırlık lezzeti evimize kadar getirdi.

7 Mehmet Restoranın şu anki temsilcisi olan Mehmet Akdağ, geçmişteki lezzetleri bir kitapta topladı. Unutulmasının önüne geçtiği gibi evimizdeki mutfaklara girmesini sağladı. Sinan Hamamsarılar ile birlikte hazırladığı, en meşhur Antalya yemeklerinin tariflerinin yer aldığı, ‘Hikayeler, Ürünler ve Tarifler’ isimli gastronomi kitabı yayımlandı.

Sessiz sedasız yayınlanan bu kitabın kapağında kullanılan yarısı yanmış tahta bir kaşık lezzetin ne kadar önemli olduğunun bir simgesi. Çünkü eskiden mutfakta sadece tahta kaşık ve kepçeler kullanılırmış.

Bende çocukken evimizdeki sofralarda kullandığımız tahta kaşıklar ile yenen yemeklerin lezzetini hala damaklarımda hissederim. Herkes her ne kadar tahta kaşığı oyun aleti olarak bilse de.

Kitabı görmedim, henüz elime geçmedi ama sosyal medyada gördüğüm kadarıyla yemek tarifleri basit olarak anlatılmış. İlk işim kitabı alıp bazı Antalya yemeklerini yapmak. 7 Mehmet’in lezzetini yakalarsam yeni rakipleri olabilirim!

Her neyse. Elinizi ve yüreğinize sağlık. Gastronomimizi unutturmadığınız için.