ANTALYA’NIN CİĞERLERİ KÜL OLDU

Türkiye’de her yıl meydana gelen orman yangınları nedeniyle doğa yok oluyor. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre ocak ayından bu zamana Antalya genelinde çıkan toplam 232 yangında 390.945 hektarlık alan zarar gördü. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Yöremiz halen ciddi bir yağış almadığından, bölgesel yangın riskimiz devam etmektedir” diyerek, vatandaşları uyardı

Orman Genel Müdürlüğü'nün Ormancılık İstatistikleri verilerine göre son 5 yılda 12 bin 604 yangın çıktı ve bu yangınlarda toplam 41 bin 344 hektarlık alan zarar gördü. Meydana gelen bu yangınların bin 611’i doğal sebeplerden, 10.993’ü ise kasıt, ihmal ve faili meçhul diye nitelendirilen insan kaynaklı olduğu belirtildi. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre ise Antalya ve ilçelerinde ocak-kasım ayları arasında toplam 232 yangın çıktı. Bu yangınlarda 390.945 hektarlık alan zarar gördü.

HATRI SAYILIR MÜDAHALELER

Antalya genelinde çıkan yangınlar ve yapılan müdahaleler hakkında bilgi veren Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Antalya’daki yangınların geçen yıla oranla yüzde 22 arttığını belirtti. Dikici, “2020 Yılında çıkan orman yangınlarına 100 arazöz, 30 su ikmal aracı, 52 ilk müdahale aracı,14 dozer, 3 söndürme helikopteri, 1 idari helikopter ve 1 amfibik uçakla müdahale edilmiştir. Bölgemizde bugüne kadar 232 adet orman yangını çıkmış, bu yangınlar sonucunda da 390.945 hektarlık alan zarar görmüştür.  Geçen yıla oranla yangın sayımız yaklaşık yüzde 22 artarken, yanan alan miktarımız yüzde 70 oranında artmıştır. Bu artışlarda ülkemiz genelinde seyreden anormal meteorolojik veriler etkili olmuştur” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI!

Kış aylarına gelinmesine karşın hala yağış almayan Antalya’da yangın riskinin devam ettiğini vurgulayan Bölge Müdürü Vedat Dikici vatandaşları uyararak, “Yılın sonuna yaklaşmamıza rağmen yöremiz halen ciddi bir yağış almadığından, bölgesel yangın riskimiz devam etmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızdan gördükleri her yangını ivedilikle 112 Acil Çağrı Merkezimize bildirmeye devam etmelerini, daha duyarlı davranarak tarla, anız ve benzeri bitki artıklarını yakmamalarını, çoban ve avcılarımızın da soğuyan havalar nedeniyle ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK ZARAR SERİK’TE

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, ocak-kasım aylarını kapsayan orman yangınlarının 39 adeti Antalya merkezde çıktı. Yangınların ilçelere dağılımı ise şu şekilde:“Akseki 9, Alanya 19, Demre 1, Elmalı 1, Finike 2, Gazipaşa 10, Gündoğmuş 6, Kaş 20, Konyaaltı 12, Kemer 1, Korkuteli 3, Kumluca 14, Manavgat 67, Serik 12 ve milli parklarda 16 adet.” Verilere göre en çok yangının çıktığı ilçe olan Manavgat’ta 67 yangında toplam 75,938 hektarlık alan zarar görürken, 12 yangının çıktığı Serik 93,000 hektarlık yangınla en çok zarar gören ilçe oldu. Yangınlardan en az zarar gören ilçe ise 0,050 hektarlık alanla Kemer oldu.

İHMAL VE DİKKATSİZLİK ÖN PLANDA  

Toplamda 58 adet yangın ile en fazla ağustos ayında çıkan yangınların tamamında, ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle 39, kaza 17, kasıt 19, meçhul 132 ve yıldırım sonucu 25 adet yangının çıktığı öğrenildi. Aynı verilere göre yangınların çıkış nedenlerine göre dağılımında ise, ihmal ve dikkatsizliğin ön planda olduğu gözlemlendi. Yangınların en çok cumartesi ve pazar günleri çıktığı belirtilen araştırmalar sonucunda, piknik yapmak, ateş yakmak veya ormanlara sigara ve yanıcı maddelerin atılması nedeniyle akıllara, hafta sonları yangınların daha fazla olduğu ihtimalini getirdi.

Eylül ayında, Antalya'nın Kumluca ilçesi, Adrasan Mahallesi Seylemit mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına, Antalya'nın yanı sıra Denizli, Burdur, Muğla ve Isparta'dan da sevk edilen arazözlerle müdahale edilmişti. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'nin de çalışmaları yerinde takip ettiği ve Jandarma ekiplerinin çoğunluğu yazlık olan 20 evi tedbir amaçlı boşalttığı yangına, Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri de 12 itfaiye aracıyla yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. Orman Genel Müdürlüğündeki Yangın Yönetim Merkezi'nden yangını takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına 87 arazöz, 7 dozer, 348 yangın söndürme işçisiyle müdahale edildiğini ve Amfibik uçak ve yönetim helikopteriyle de gün boyu müdahale edildiğini belirtti.Ekim ayında Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi, Senir mevki'inde çıkan ve rüzgarın etkisiyle hızla büyüyerek yaklaşık 100 dönümlük alana yayılan yangına 15 arazöz, 5 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildi. Yangına bölgenin sarp ve kayalık olmasından dolayı karadan müdahale sağlanamamıştı. Yaklaşık 7 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Yangında, 10 hektar ormanlık alan zarar gördü.

FATMA ARSLAN