ANTALYA’NIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı 1999’dan beri sürekli el değiştiriyor. 1999’da DYP’li Hasan Subaşı, koltuğu CHP’li Doktor Bekir Kumbul’a devretmişti. 2004’te göreve AK Partili Menderes Türel gelirken, 2009’da başkanlık CHP’li Prof. Dr. Mustafa Akaydın’a geçti. 2014’te AK Partili Menderes Türel ikinci kez başkanlığa seçildi. 2019’da başkanlık 20 yıl Konyaaltı Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Muhittin Böcek’e geçti. Şimdi önümüzde 31 Mart seçimleri var. 31 Mart seçimleri de AK Parti ile CHP adayları arasında kıyasıya mücadeleyle geçecek.

* * *

CHP’nin de AK Parti’nin de şu anda adayları açıklanmış değil. Bu yüzden herkes, "hangi parti kimi aday gösterecek" diye merak içinde.  Büyükşehir Belediyesi için hem AK Parti’de hem de CHP’de iki isim öne çıkıyor. Bu isimlerden ilki 2004 ve 2009 yılları arasında ve 2014 ve 2019 yılları arasında iki dönem Antalya Büyük Belediye Başkanlığı yapan Menderes Türel. Eski bakanlardan Sudi Türel’in yeğeni olan Menderes Türel, gazeteci bir ailenin çocuğu. Kendisi de geçmişte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na başkanlık yapan Antalyalı bir gazeteci. Antalya onun döneminde köprülü kavşaklarla tanıştı. Nostaljik tramvaydan sonraki tüm raylı sistemler onun döneminde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesinin Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki şimdiki hizmet binası onun döneminde inşa edildi. Dünyaca ünlü Konyaaltı sahili de Türel döneminde herkesin ücret ödemeden denize girebildiği bir cazibe merkezine dönüştürüldü. Sahilin eskiden tel çitle kapalı olduğu günleri hatırlarım.

* * *

AK Parti’de Büyükşehir Belediye başkanlığı için adından en çok söz edilen ikinci ismi ise Hakan Tütüncü. 2009’dan beri Kepez Belediye Başkanlığını yapan AK Partili Hakan Tütüncü uzun süredir aday olmak için çalışıyor. Kendisi Korkuteli kökenli bir avukat. Kepez’de büyük projelere imzasını attı. Şayet başkan seçilirse kendisini Büyükşehir’de de görme imkanı bulacağız.

CHP’nin adaylarına gelince. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 20 yıl Konyaaltı Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Geyikbayırı’nın üzerindeki Çağlarca köyünden olan Muhittin Böcek’in asıl mesleği otobüs şoförlüğü. Antalya ile Kemer arasında yolcu taşıyordu. Anavatan Partisi’nde Merkez ilçe başkanlığı yaptı. 1999’da da Konyaaltı Belediye Başkanlığı’na seçildi. Sonradan CHP’ye katıldı. Konyaaltı Sahili’yle ilgili konuşmalarında hep mafyadan bahsetti. Tehdit edildiğini anlattı. Ancak bu mafyanın kimler olduğunu açıklamadı. 2019’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Başkan seçilince İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı iken Büyükşehir Belediyesi’ni sık sık eleştiren Cem Oğuz’u baş danışman yaptı. Avukat Cansel Tuncer’i ise genel sekreterliğe getirdi.

* * *

Pandemi döneminde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na korona temizliği yaptırdı. Ancak bu işin bir temizlik firmasından temin edilen Suriyeli işçiler tarafından yapılması üzerine anıtta oksitlenme meydana geldi. Sonra anıt tekrar bakıma alındı. Kendisi de bu süreçte koronaya yakalandı. Aylarca yoğun bakımda kaldı. Bu süreçte belediyede yönetim krizi çıktı. İyileştikten sonra bazı isimlerle yollarını ayırdı. Özüne döndüreceğini iddia ettiği Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 60’ıncısını ‘Kanun Hükmü’ isimli belgeselle ilgili çıkan tartışmalar nedeniyle iptal etti. 2024 yılına girmeden festivali yapacağını söyledi. Ancak bu sözünü de yerine getiremedi. 

* * *

CHP’nin bir diğer adayı Ümit Uysal’a gelince. Kendisi Avukat. Halen Muratpaşa Belediye Başkanlığı yapıyor. Aslen Serikli. Geçmişte CHP Gençlik Kolları ve il başkanlığı yaptı. Belediye Başkanlığı döneminde Antalya’nın başını ağrıtan Kırcami’deki imar sorununu çözemedi. Uyuşturucuyla anılan Zeytinköy’deki sorunlar giderilemedi. Kendisine yapılan bazı eleştirileri hakaret olarak değerlendirip yargıya taşıdı. Eski CHP milletvekillerinden Yıldıray Sapan ile bu yüzden davalık oldu. Eski bir CHP’li olan emekli astsubay Erol Duygulu’yu sosyal medya paylaşımlarından dolayı şikayet etti.

* * *

Ceza verilince Erol Duygulu Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Erol Duygulu’nun açıklamaları Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi üzerine dava yerel mahkemede yeniden görüldü. Yapılan yeniden yargılamada Ümit Uysal’ın avukatı AYM’nin verdiği karara itiraz etti.  Erol Duygulu’nun cezasının kaldırılıp paylaşımlar AYM kararında olduğu gibi, ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi üzerine, mahkemenin kararına da bir üst mahkemeye başvurup itiraz etti. 

Sürpriz olmazsa Antalya’nın yeni belediye başkanı bu dört isim arasından çıkacak. Karar sizin.