ANTALYA’NIN BİTMEYEN ÇİLESİ

 Antalya’da son bir aydır oda seçimleri ile yatıp kalktık. Nihayet en tartışmalı geçen Ticaret ve Sanayi Odası seçiminin nihayete ermesi ile huzura kavuştuk ve gerçek gündemimize döndük. Gündemimizden hiç eksik olmayan ve olmayacak gibi de görünen trafik sorunu maalesef kangrene dönüştü. Öyle bir hal aldı ki ortaya çıkan tablo şampiyonluk bile getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2022 Trafik Verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Hangi şehirde kaç kaza oldu, kaçı ölümlü, kaçı yaralamalı gibisinden. Listeyi görünce şaşırmadım. Bilmeyenler ve görmeyenler için bir kez de ben yazayım o vahim rakamları. Ülke genelinde gerçekleşen kazalarda en çok ölüm kazanın yaşandığı şehir, Antalya haberiniz olsun.

Türkiye’de 43 bin 734 trafik kazası meydana gelirken 178’i ölümlü, 18 bin 570’i yaralamalı. Ayrıca bu kazalarda 214 kişi hayatını kaybetti, 27 bin 611 kişi de yaralandı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı her bir gün veya her bir ayda sanırım ancak bu kadar can kaybı yaşanmıştır. Çünkü ortaya çıkan rakamlar ürkütücü boyutta.

Peki bu ölümlü kazalarda Antalya ne durumda diye soracak olursanız durum vahim. Bir ayda 2 bin130 trafik kazası yaşandı ve 17 kişi kazalarda yaşamını yitirdi. Bin 403 kişi de yaralandı. Savaşta değil kazalarda öldü ve yaralandı bu insanlar. Ölümlü kazada birinci olduğumuz bu istatistiklerde, kaza sayısında ise Türkiye dördüncüsü olduk.

Kazalara baktığımız zaman çoğunluğu ise şehir içinde. Ve en önemlisi de motosiklet, bisiklet ve elektrikli scooterlerin karıştığı kazalarda ölü sayısı daha fazla. Aslında ortaya çıkan tablo yeni değil. Daha iki yıl önce yani 2020 yılında 36 bin 655 kaza ve 174 ölüm ile ilk beşte yer alıyordu. Bu da bize geleceğin aynası olmuştu.

Bakın bunun kötü ve vahim olduğunu ben değil bu şehrin en tepesindeki yöneticisi Vali Ersin Yazıcı geçen ay şu cümlelerle ifade etmişti; “Biz kötüyüz, ölümlü trafik kazasında Antalya iyi değil. Yüzde 40’da motosikletliler. Çok ciddi tedbirler almaya çalıştık. Bunu azaltma gayreti içindeyiz.”

Aslında ne kadar tedbir alırsak alalım araç sayısı 1 milyon 272 bin 448’e ulaşan dünya şehri Antalya’ya milyonlarca yerli ve yabancı turistin geldiği ve bunlarında bu rakamı artırdığını göz ardı etmememiz lazım.

Zaten herkesin malumu olduğu üzere, şehrimizin öyle veya böyle bir trafik sorunu var. Her ne kadar Büyükşehir Belediyesi ‘Akıllı Kavşaklar’ ile çözüm bulmaya çalışsa da olmuyor.

Antalya’da şehir içindeki trafik sorununa çözüm bulunmadıkça bu tablo ile daha çok yüz yüze geleceğimiz kaçınılmaz. Yüzümüzü kızartan bu şampiyonluk istesek te istemesek de yakamızda kanlı bir rozet takılı olarak kalacak gibi görünüyor.

O zaman yapılacak tek şey bu sorunu biran önce çözümü kavuşturmak ve canların yitip gitmesinin önüne geçmektir. Yoksa bu kanlı rozeti daha çok taşırız.

FAHRİ MUHABİRLİK FEYKİ

Antalya Emniyet Müdürü Orhan Çevik’in göreve başlaması ile hayli ziyaretçisi var. En üst düzeyinde en alt düzeyine kadar. Siyasetçisi, kamu görevlisi, işadamları ve gazeteciler!

Şöyle bir bakınca ‘Hoş geldin’ ziyaretinden çok beraber fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşım yarışmasına dönmüş durumda bu mesele. Tabi aralarında ilginç olanları da var.

Bu ziyaret ve paylaşımları incelerken Polis Olay Yeri Gazetesi Haber Müdürü Ajda Akgül ve Fahri Muhabir Emir Gündal ziyaretinde isimler dikkatimi çekti. Bir isim kafamı karıştırdı.

Önce adı geçen gazete nedir ne değildir diye internette bir araştırma yaptım. Aslında İstanbul Polis Emeklileri Derneği’nin bir yayın organı gibi görünüyor. Resmi internet sitelerinde tek satır habere rastlamadım. Gazeteyi aradım bulamadım. Sadece fotoğrafını gördüm.

Sırra kadem basan cinsten; sadece abone olanları mı, emniyet mensuplarına mı dağıtılıyor bir türlü kestiremedim. Bayilerde satılıp satılmadığı bile belirsiz. Bul bulabilirsen.

Neyse. Yaptığım incelemede Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz Sahibi olarak Emekli 1.Sınıf Emniyet Müdürü Cemal Keskin, Haber Müdürü olarak Ajda Akgül görünüyor. Akdeniz Bölge Temsilcisi ise İbrahim Akpınar. Peki Antalya’da kim diye şöyle bir göz gezdirdim. Gözüm fal taşı gibi açıldı. Alanya Aksu Temsilcisi Özcan Şenel ve Şuayip Demir!

Ya bunlar Antalya’yı bilmiyorlar ya da biz. Aksu Alanya’nın değil, Antalya’nın ilçesi beyler. Tabi gariplikler bununla da bitmiyor ama Google baktığınız zaman haklarında bir sürü olumsuz haber var. Kart satışından dizaynına kadar.

Şu an konumuz o değil, Antalya Emniyet Müdürü’ne yapılan ziyaret. O ziyarette dikkatimi çeken ve bu yazıyı bana yazdırmaya sebep olan isim Emir Gündal. Yani iş adamı turizmci.

Emir Gündal bu gazetenin fahri muhabiri olarak ziyarette bulunmuş. Kendisi Best Western Khan Hotel ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Vib Best Western Antalya’nın işletmecisi.

Şimdi düşünün “Bir iş adamı ve turizmci kentte onlarca gazete dururken acaba niye Polis Olay Yeri Gazetesi’nin fahri muhabirliğine ihtiyaç duyar” diye. Veya “öyle görünmek ister” diye!

Benim aklıma karıştıran deli sorular var ama yeri burası değil. Benim asıl anlamadığım ortada böyle bir tablo varken bu ismin Emniyet Müdürü’nü hangi titri ile ziyaret ettiğidir.

Acaba turizmci iş adamı olarak randevu alamadı mı da Emir Gündal böyle bir yolu tercih etti anlamak mümkün değil. Peki ya Antalya Emniyet Müdürlüğü Özel Kalemi’ne ne demeli?

Yahu arkadaş, hadi siz bilmiyor ve tanımıyor olabilirsiniz. Sizin Basın Protokol ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü diye bir biriminiz var, İstihbarat Şube Müdürlüğünüz var.

Allah aşkına ziyarete gelinen makam öyle rastgele bir makam değil. Koskoca Emniyet Müdürlüğü! İnsan “kim, kimdir” diye bir sorup soruşturur. Sonra da sosyal medyada paylaşır.

Aksi takdirde böyle ‘Fahri Muhabir’ feyklerini yemeye devam ederseniz. Umarım daha dikkatli olursunuz!