ANTALYA’NIN 'AŞI' KARNESİ

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, koronavirüs ile mücadele ile ilgili Lider Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Antalya’daki aşılanma konusuyla ilgili de bilgi veren Hülür, Antalya’da 1 milyon 500 bine yakın kişinin aşılandığını belirtti.

Röportaj: Sadık Çetin SADAK, Mustafa KOZAK

Antalya’daki koronavirüs vakaları ve salgının seyri hakkında Lider Gazete’ye konuşan Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, önemli açıklamalarda bulundu. Hülür, “İlimizin 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı açısından 81 il ve 30 büyükşehir içindeki sıralamasına baktığımızda; Antalya’da alınan tedbirlerin, vakalara ve temaslılara verilen birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin, daha etkin ve başarılı bir şekilde uygulandığını ve yönetildiğini de görmekteyiz. Bu başarıda Antalya’da ikamet eden vatandaşlarımızın alınan tedbirlere uyumunun da önemli bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.  Alınan tedbirler kadar aşı çalışmalarının da hastalığın seyrinde ve vaka sayılarının düşmesinde çok olumlu katkıları var. İlimiz bu kapanma sürecini aşılama çalışmaları açışından da avantaja çevirdi ve bu süreçte de aşılama çalışmalarımız hız kesmeden başarılı bir şekilde devam etti. 2020 Mart ayından bugüne kadar Antalya’da virüs tespit edilen 148.502 vaka oldu, 145.801 kişi tedavi edildi” dedi.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

Antalya’daki yoğun bakım doluluk oranı ve aşılanma ile ilgili de bilgi veren Hülür, ”Antalya’da Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 21’dir. Bugüne kadar Antalya’da 1.558.555 PCR testi yapıldı. Aşılama çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Kollarımızı sıvadık yeniden normalleşme için tedbir ve aşıyla koronavirüsü bitirmeye kararlıyız. Aşı ikna timleri aşı hakkı tanımlanan ancak aşı yaptırmak istemeyen birçok kişiyi aşı yaptırmaya ikna etti ve etmeye devam ediyor. Tüm kamu ve özel hastaneler ve Aile Hekimliği Birimlerimizde her iki aşımız da uygulanıyor” diye konuştu.

AŞI OLAN GRUPLAR

Aşı olan gruplar hakkında konuşan Hülür, “Ülkemizde ve ilimizde bugüne kadar sağlıkçılar, huzurevi ve bakımevi sakinleri ve çalışanları, 25 yaş üzeri vatandaşlarımız, polis ve jandarma, adliye mensupları ve çalışanları, turizm çalışanları, basın mensupları, sağlık durumundan öncelikli olanlar yani kronik hastalığı olanlar ve sağlıkçıların eşlerine aşı yapıldı.  22 Haziran itibari ile de Sayın Bakanımız Fahrettin Koca’nın açıklaması ile birlikte; 25 yaş üstü vatandaşlarımız ve yerleşik yabancılar, müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri, yaş kısıtlaması olmadan tüm avukatlar, kuaför, berber, gıda üretim ve dağıtım sektörü ile lokanta ve restoran çalışanları, üniversite öğretim üyelerimiz ve üniversite personelleri ve tüm öğretmenlerimiz, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı aşılanmaları başlamış olup aşılama çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

AŞILANMA VERİLERİ

Sinovac ve biontech aşısı olanların ile ilgili verileri açıklayan Hülür, “En son açıklanan veriye göre 100 bindeki vaka sayısı 27.08’e düştü. Hedef grubunun yüzde 52’sine 1. doz aşı, yüzde 29’una 2. doz aşı uygulandı. Şu ana kadar Antalya’da aşı yapılan kişi sayısı 1.458.777’dir. Antalya’daki toplam 870.803 sinovac,  587.974 biontech aşısı yapıldı.  Aşı sırası gelenlerin vakit kaybetmeden aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Sırası gelen vatandaşlarımız güvenle aşılarını istedikleri sağlık kuruluşunda randevu alarak yaptırabilirler. Önümüzdeki günlerde de aşılama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam edecektir.  Aşı ikna timlerimiz de aşı hakkı tanımlanan ancak aşı yaptırmak istemeyen birçok kişiyi aşı yaptırmaya ikna etti ve etmeye devam ediyor” diye belirtti.

EVDE AŞILANMA UYGULAMASI

Evde aşılanma uygulaması ve Antalya’ya gelen turistler hakkında konuşan Hülür, sözlerini şöyle bitirdi: “Aşı uygulaması tüm aile hekimliklerinde, tüm kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılıyor. Sırası gelen vatandaşlar e-nabız MHRS ve 182’ den randevusunu alabiliyor.  Ülkemize gelen turistlerin de tıpkı vatandaşlarımız gibi tedbirlere riayet etmesi mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu hastalığa karşı en güçlü silahımız aşılanmadır. Sayın Sağlık Bakanımızın da dediği gibi aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılık ve ivedilikle sürecektir. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum, lütfen sırası gelen vatandaşlarımız aşı randevularını alıp aşılarını olsunlar.”