ANTALYA’NIN ADAM GİBİ ADAMLARI

Ramazan ayında siyasetten kurtulup başka konulara yer vermek istedim. Bugün mevzumuzu ADAMLIK üzerine kurmak istedim. Bu özelliği taşıyan yan ve taşımayan binlerce insan var. Adam gibi adam olabilmek o kadar kolay bir mesele değil. Herkes erkek doğabilir amma ADAM olamaz.

Adam gibi adam olmanın erkeğin yaşı ne kariyeri ne de parasıyla ilgisi yok. Üzerindeki takım elbisenin kalitesi, bindiği otomobilin markası ile uzaktan yakından alakası yok ADAMLIĞIN.

ADAMLIK meselesi karakter meselesidir. İşin özü öyle her erkeğin harcı değil adam gibi adam olmak. Adam gibi adam olmak için bazı özellikler gerekir insanda. Öncelikle hoşgörülü, inançlı, delikanlı, sözüne güvenilir, cömert, mert, gözü pek, merhametli, dürüst, kimseye tepeden bakmayan, “Ya olduğu gibi ya da göründüğü gibi” olabilmektir.

“Günümüzde böyle özelliklere sahip insan var mı?” diye bir soru yöneltsem sanırım bir çoğunuz şöyle sağına soluna bakıp “Eh var da” demeye başlayacaktır. Bana göre hepimiz misafiriz bu dünyada. ADAM GİBİ ADAM olarak göç edip gitmekte var, “Kimseye faydası yoktu” diye arkamızdan konuşulması da var.

Bu fani dünyadan giderken ADAM GİBİ ADAMLARIN ardından “Çok yazık oldu. Rahmetli ne iyi efendi bir insandı. Herkese faydası vardı. Adam gibi adamdı. Adam gibi yaşadı, adam gibi öldü. Keşke daha fazla yaşasaydı” diyerek dua edilecektir. Bundan emin olabilirsiniz.

Önemli olan da bu dünyadan giderken, geride böyle güzel bir hoşsa da bırakmak değil mi? Size Antalya’dan ADAM GİBİ ADAM  olan (bana göre) güzel bir ismi örnek vereceğim. Turizmci işadamı Tolga Cömertoğlu. Birçoğunuz onu Antalyaspor sevdası ile tanır.

Ben ise kafamı nereye çevirsem hep onu görüyor, onun adını duyuyorum. Bu kimi zaman kenar semtteki bir okulun öğrencilerine kırtasiye malzemesi, kimi zaman Antalyaspor sevdalısı küçük çocuklara forma dağıtılırken oluyor.

Hatta darda kalanların öyle veya böyle imdadına yetişiyor ama kimselere duyurmuyor bu yaptıklarını. Çünkü ADAM GİBİ ADAMDIR da ondan. Veren el alan eli görmüyor!

Hani dedim ya Ramazan ayındayız diye. İşte Tolga Cömeroğlu yine sahne gerisinde. Rahmetli Rüstem Cömertoğlu ve Nebi Barut adına gıda paketleri dağıtıyor, 07 Gençlik Taraftarlar Derneği aracılığı ile.

Bende bu hayrına aracılık edip iki garibanı onun sayesinde sevindirdim. Bunun hazzını yaşarken Antalyaspor’un 07 Gençlik’in çılgın taraftarı Tolga’yı okullarda spor malzemesi dağıtımında gördüm.

Yine durmamış bizim ADAM GİBİ ADAM. Takılmış Vali Ersin Yazıcı, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan’ın peşine.

Antalya’da Sağlık İçin Spora Teşvik (ASİST) Projesi kapsamında Yıldırım Bayezid İlkokulu ve Kepez İmam Hatip Ortaokulu’na gitmişler. Ellerinde spor malzemeleri ile. Hepsini ADAM GİBİ ADAM Tolga almış. Okullarda öğrencilerin daha rahat spor yapmalarını sağlamak için. Tek isteği de çocukların spor yapmaları.

İşte ADAM GİBİ ADAM olmak veya olabilmenin özelliklerini tek tek saydım. Sizce Tolga Cömertoğlu’na tam CUK diye yakışmıyor değil mi bu tarif. Çünkü Antalya’daki ender isimlerden biri bana göre. Çünkü ‘Paylaştıkça çoğalır servet, paylaştıkça azalır dertler’ felsefesini savunan ADAM GİBİ ADAM da ondan.

ADAMLIKTAN NASİBİ ALMAYANLAR

Madem bugün ADAMLIK’tan konuyu açtık buna devam edelim. ADAM GİBİ ADAM’ı yazdık, tarifini ve örneğini verdik. Bir de ADAMLIK’tan nasibini almayanlar var.

Bizim Orhan Çakmur var. ATSO’nun Basın Danışmanı, bir dönemin aktif gazetecisi. Ama şimdilerde hafta sonları tarihi mekanları gezip fotoğraflaması ile dikkatimi çekiyor.

Orhan, bu kez de Selge Antik Kenti’ne gitmiş. O canım antik kente ve çevresine zarar veren ADAMLIK’tan nasibini anlamışların icraatlarını ela almış.

Demiş ki, “Selge Antik Kenti çevresinde, milyonlarca yılda oluşan ve ‘Adam Kayalar’ olarak adlandırılan benzersiz doğal güzelliklere sprey boyayla yazı yazmışlar. Ah be güzel kardeşim. Adam Kayalar’a aşkını yazmışsın ama ‘insan’ olamamışsın” diye not düşmüş paylaşımının altına.

Haklısın sevgili Orhan. Hem ADAMLIK’tan hem de İNSANLIK’tan nasibini alamayanlar maalesef bırak tarihimize sahip çıkmayı berbat ediyorlar. Allah akıl fikir versin diyelim.

BİR ADAMLIK ÖRNEĞİ DAHA

“Antalya’nın en büyük çiçekçilik firması kim” diye bir soru yöneltsem tartışmasız herkesin aklına Kırmızıgül Çiçekçilik gelir. Sahibi ise Mustafa Çelik.

Adam gibi adamlıktan yola çıkmışken onların yaptığını da görmezlikten gelmez olmazdı. İşte bu nedenle örnek gösterilecek çalışmalarını bu satırlara almak istedim.

Kırmızıgül Çiçekçilik, mübarek Ramazan ayı süresince günlük cirolarının yüzde 10’unu Jandarma Vakfı’na bağışlama kararı almış. Karınca kararınca bir yardım çalışması başlatmışlar.

Bana göre yardımlaşma ve paylaşma ayı olan Ramazan’da böyle bir hayra vesile olmalarını tebrik ediyorum. Bu nedenle de ADAMLIK örneklerinden biri olarak gösteriyorum.

Dilerim memlekette ADAM GİBİ ADAMLAR’ın sayısı artar.