ANTALYA NEREYE KOŞUYOR ACABA?

Şüphesiz hepimiz DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHRİNDE yaşıyoruz. Bu tartışmasız bir konu diyeceğim amma artık değil. ANTALYA yaşanılmaz bir yer haline getiriliyor, hızla bu yöne doğru koşuluyor.

Antalya’da hangi belediyeye bakarsanız bakın, parti ayırmaksızın şöyle meclis gündem maddelerini tek tek ele alın. Öyle dünya kenti için MEGA PROJELERLE ilgili kararlar alınacağını mı düşünüyorsunuz?

O zaman göreceğinizi ve yaşayacağınız kocaman bir HAYAL olur. Kiminde meclislere gelmemesi ve müdürlükler tarafından rutin yapılması gereken işlerle ilgili kararları görürsünüz.

Meclis komisyonundan geçen peş peşe sıralanmış onlarca madde içinde ara satırlara gizlenen rant kokan İMAR PLANI TADİLATLARI ile karşı karşıya kalırsınız.

Şimdi düşünün siz bir ev yaptırıyorsunuz ve her gelen evi beğenmeyip yeniden tadilat yaptırıyor. CANI SIKILAN ya balkon ekliyor ya da cam pencere açıyor.

Böyle bir işi yapmak için apartmanın projesini çizen ve proje müellifi olan mimardan izin alması gerek yani onun onayı olmadan TADİLAT yapamaz. Ama belediye meclislerinden milyonların evi olan koskoca şehir ALLAK BULLAK edilir.

Bunun adına da İMAR PLANI TADİLATI denir. Sırf birilerine para kazandırmak, birilerini zengin etmek için. Dün HAYIR diyenlerin bugün o mecliste EVET dediğine tanık olursunuz.

Üşenmeyip araştırmak isteyenlerin sadece Antalya merkezdeki 5 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin hem GÜNDEMLERİNE hem de onaylanan KARARLARINA bir bakmaları yeter.

İnanın sadece son 6 aylık kararlara baksanız bile bu şehrin nereye doğru koştuğunu açık ve net olarak görürsünüz. Öyle böyle bir koşu değil bu. RANTA DOĞRU, içinde yaşayanları boğmak istercesine bir yapılaşmaya doğru koşu.

Gelin sizinle bir beyin jimnastiği yapalım. Şehrin göbeğindeki rant oyununa bir göz atalım. Eski REAL AVM’nin olduğu alan. Burası eski Toptancı Hali idi. Hatırlayanlarınız vardır.

Söz konusu alan daha önceleri de çok kez büyük projelerle anılmış ancak bir türlü hayata geçirilememişti. Bekir Kumbul döneminde 45 dönümlük arazi Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yapımı karşılığı Rönesans Holding’e verildi.

Gel zaman git zaman Real AVM yıkıldı. Başka firmalarla ortaklıklar kuruldu ve yerine konut yapımı için kollar sıvandı. AVM yıkılıp yerine, 5 katı AVM olmak üzere 15 katlı REZİDANS yapılacağı iddiası gündem olup tartışmaya açıldı. Proje çok eleştirildi. Uzunca bir süre o boş arazi bekletildi.

Sonra hooppppp İMAR PLANI TADİLATI gündeme geldi. Hem de 600 konutluk bir rezidans! Şehrin göbeğine hançer gibi saplanacak bir proje.

Önce 15 kat denildi sonra 12 kat olan bir tadilat ortaya çıktı. Bu alanla ilgili yapılacak İMAR PLANI TADİLATININ altında ise Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı FUNDA YÖRÜK’ün imzası var.

Hani şu sürekli KIRCAMİ İMAR PLANINA itiraz edip yargı yoluyla PLANLARI DURDURAN odanın BAŞKANI olan ve kararlarda imzası olan hanımefendi! Kendisine göre burada yapılacak tadilatta RANT falan yokmuş. Tabi YERSENİZ!

İşin püf noktası nerede biliyor musunuz? Burayla ilgili İMAR PLANI TADİLATI önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan 1/5000’lik İmar Planı’nda onaylanıyor. Daha sonra da 1/1000’lik İMAR PLANI TADİLATI için Muratpaşa Belediye Meclisi’nde onaylanıyor. O BELEDİYENİN BAŞKANI da komşularının gözünün içine baka baka; “Burası için 15 kat istendi amma biz 12 katta sınırladık” diye zırvalıyor.

Niye ZIRVALIYOR biliyor musunuz? 15 kat meselesi yıllar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YATAY MİMARİ KARARI ile rafa kalkmıştı da ondan. Yani yalan söylüyor!

Yahu senin ilçendeki Muratpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Konuksever Mahallesi, Dutlubahçe ve Etiler Mahalle’lerindeki binaların genelde 6 veya daha az kata İMARLI olduğunu sağır sultan, KÖR SALİH bile biliyor.

Bu kadar mı? Yoooo. Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, ‘BURADA RANT YOK” diye sallıyor ya. Burada RANTIN ALASI var. Sadece REZİDANS yapılacak 45 dönümlük alanda değil, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin olduğu alanın da TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ kararı var. Hem holdingler hem de belediye RANT elde edecek yani.

Antalya sade merkezde mi RANT koşusu yapıyor? Bu soruya da, “Yooooooo” diye cevap veriyorum. Sizi bu kez de şehrin doğu noktasındaki GAZİPAŞA ilçesine götürmek istiyorum. Gazipaşa’da imar ve şehircilik açısından kötü bir örnek olan ALANYA olma yolunda koşuyor.

Antik dönemden beri insanlığın yerleşim merkezi olan bu yerler günümüzün UTANÇ VESİKASI gibi. Bu verimli toprakların üzerinde devasa beton bloklar yükselecek. Kıyıları ise artık dünyanın bile terk ettiği hangar tarzı turizm alanlarına terk ediliyor.

İlçenin 10 mahallesini kapsayacak İMAR PLANI TADİLATI sadece CHP’li Meclis Üyesi Esin Bilgiç’in HAYIR oyu vermiş olmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edilmiş durumda. Bu kararla, Türkiye’de tropik meyvelerin yetiştirilebildiği önemli tarımsal üretim merkezi Gazipaşa İNŞAAT ŞANTİYESİNE dönüşecek.

Meclis kararlarından bu iki uç örneği verdim. İnanın mahalle mahalle, sokak sokak her yerde aynı RANT meselesi İMAR PLANI TADİLATLARI var.

Şöyle bir söz vardı, “Baş başa, baş da padişaha bağlıdır. Baş nereye giderse, ayak oradadır” diye. Ortaya çıkan tablo da aynen böyle. Yalnız RANTIN KRALI kim ona iyi bakmak lazım.