Antalya 8 milyon 11 bin 828 turist sayısına ulaştı

Turizmin başkenti Antalya’ya gelen turist sayısı 2019 yılını da geride bırakarak 8 milyon 11 bin 828 oldu. Kente geçtiğimiz cumartesi günü sadece dış hatlardan gelen yolcu sayısının ise 100 bin 40 olduğu açıklandı. Ağustos ayının da iyi geçeceğini belirten Turizmci Recep Yavuz, “Avrupa’da bu hafta okul tatilleri başladı. Çocuklu aileler gelmeye başlayacak. Bu konuda Antalya’nın bir alternatifi yok” dedi.

Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinden olan Antalya’da 2023 yılı turizm verilerindeki artış devam ediyor. Turizm sezonuna iyi bir giriş yapan Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısı 8 milyon 11 bin 828 oldu. Bu rakamla birlikte yeni bir rekor daha kırılmış oldu. Eşsiz havası, masmavi denizi, kumsalları, kaliteli tesisleri, yemyeşil doğası, tarihi ile dört mevsim turizm imkanı sunan Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Antalya, aynı zamanda rekorlar yılı olarak bilinen 2019 yılını geride bıraktı. Müjdeli haberi sosyal medya hesabından paylaşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “29 Temmuz itibariyle yıl başından bu yana Antalya’mıza gelen turist sayısı rekorlar yılı olarak bilinen 2019 yılını da geride bırakarak 8 milyon 11 bin 828 oldu. 2019 yılının 29 Temmuz tarihindeki sayı ise 8 milyon 4 bin 11’di” dedi.


KENTE GELEN YOLCU SAYISI 100 BİN 40 OLDU

Geçtiğimiz cumartesi günü Antalya Havalimanı'ndan 99 bin 10, Gazipaşa Havalimanı'ndan bin 30 olmak üzere sadece dış hatlardan kente gelen yolcu sayısı 100 bin 40 oldu. Antalya Havalimanı, 15 Temmuz Cumartesi günü de 97 bin 900'ü dış hattan gelen yolcu olmak üzere toplam 207 bin 84 yolcuyla tüm zamanların yolcu trafiği rekorunu kırmıştı.


TURİSTLER UYGUN OTELLERİ TERCİH EDİYOR

Antalya’ya gelen uçak ve turist sayısındaki artışa rağmen otellerdeki doluluk oranlarının daha az olmasının sebebini aktaran Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, “Otellerin, gelen turist sayısına göre daha az oranda dolmuş olmasının aslında tek bir sebebi yok. Antalya’da bu sene oteller çok pahalı bir hale geldi. Özellikle lüks tesisler döviz bazında yüzde 50 artış yaptılar. Gelen turistler daha alt segmentteki otellere kaymaya başladı. Bununla birlikte turizmde yeni bir trend başladı ve bu trend ile birlikte insanlar mahremiyetine daha da önem gösteriyor. Bunun için ‘tiny house’ ve ‘villa turizmi’ dediğimiz anlayışlar gelişti. Ancak bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bu şekilde gerçekleşmeye başladı. Son 3 senede İspanya’da sadece ‘villa turizmi’ ile 15 milyon insan tatil yaptı. Bu anlayış Türkiye’de de gelişmeye başladı. Özellikle ‘tiny house’ dediğimiz yerlere tatil talepleri çok arttı. Aynı zamanda apart otelcilik tekrar gelişmeye başladı. Bütün bunların hepsini bir araya getirdiğinizde de bu durum gayet doğal karşılanabilir” dedi.


İNSANLARIN TATİL ANLAYIŞI DEĞİŞTİ

2020 yılındaki pandemiden sonra tüm dünyada değişen turizm anlayışının Türkiye’de de değişmeye başladığını vurgulayan Kuk, “Kamp-karavan turizmi gelişti. Eskiden bu turizm anlayışı Türkiye’de çok fazla gelişmemişti. İnsanlar yurt dışından gelip kamp-karavan aracı kiralayıp karavanla tatil yapmaya başladılar. Bu gelişmeler pandemiden sonra artmaya başladı. Bin kişilik bir otele gidip tatil yapmak istemeyen insanlar var. Aslında turizm bu anlamda çok çeşitli. Ben bunu olumsuz değil gayet olumlu karşılıyorum. Dünya’da bir trend olduysa ülke olarak da bu trendden faydalanmamız gerektiğini düşünüyorum. Havalimanı verilerinin yüksek olması buna rağmen özellikle lüks otellerin geçen yıla göre doluluk oranlarının yüzde 10, yüzde 20 düşük olmasının temel sebepleri bunlardır. Ekonomik sebepler ön plana çıkıyor. İnsanlar buna göre plan yapmaya başladılar. Bununla direkt bağlantılı olmayan bir sebep ise insanların tatil anlayışının değişmesidir. Bazı insanlar artık kalabalık otellerde tatil yapmak istemiyorlar. Bu yüzden kamp-karavan ve villa turizmini tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kuk, havalimanındaki rekor rakamların önümüzdeki aylarda da olağanüstü bir durum olmadıkça Ekim ayı sonuna kadar aynı hızda olmasa bile artabileceğini söyledi.

“TÜRK TURİZMİNE BAHANE YAKIŞMIYOR”

Türk turizmcisinin dünyadaki turizm trendlerini çok takip etmediğinden yakınan Hamit Kuk, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Turizm trendleri dünyada hızla değişiyor. Bu trendlere ayak uydurmamız gerekiyor. İşlerin kötü gitmesi turizm sektörüne yakışmıyor. Bahane üretmek bize yakışmıyor. Biz çok büyük badireler atlatmış bir sektörüz. Bu yüzden bahane üretmek yerine ‘işimizi nasıl daha iyi yapabiliriz?’ noktasında yeni projeler ve yeni anlayışlar geliştirmemiz gerekiyor. Türk turizmine bahane yakışmıyor.”


“RUSLARIN EKSİKLİĞİ DOLMUYOR”

Turizmci Recep Yavuz da rekor rakamları değerlendirdi. Yavuz, 2019 yılını yakaladıklarını ancak otellerin doluluk oranı konusunda sıkıntı yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Rakamlar konusunda bir sıkıntımız yok. 2019 yılını dahi yakaladık. Ancak temmuz sonunda hala doluluk sorunu yaşayan otellerimiz var. Rusların eksikliği dolmuyor. Uçaklar dolu dolu gelirken oteller neden boş? Turist nereye gidiyor? Turist profili daha düşük bütçeye mi yöneldi? Sektör bunu araştırıyor. Ağustos ayı da gelen turist sayısında iyi geçer. Avrupa’da bu hafta okul tatilleri başladı. Çocuklu aileler gelmeye başlayacak. Bu konuda Antalya’nın bir alternatifi yok.”