Antalya Kültür Yolu Festivali’nde dolu dolu sanat

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on altıncı ve son durağı Türkiye’nin turizm başkenti Antalya oldu.

Antalya Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü gününde Antalya, kültür ve sanatı birleştiren etkinliklere sahne oldu. Ünlü şarkıcı Aslı Hünel, sahne aldığı Cumhuriyet Meydanı’nda sevenlerine müzik ziyafeti sundu.

Festivalin üçüncü gününde çocuklar, çocuk tiyatrosu “Ege ile Gaga”, “Özgür Özgülgün ile Tarihe Yolculuk” etkinliklerinde gönüllerince eğlendi.


“TURSAK ile Çocuk Filmleri Festivali” kapsamında “Rafadan Tayfa 4 Hayrimatör” ve “Karlar Kraliçesi ve Prenses” filmleri, Paribu Cineverse Antalya Migros’ta gösterildi.

Festival kapsamında Duygu İlhan Sarıkaya ile “Oyunculuk Atölyesi” ve Onur Ergen ile “Duyguların Renkli Dünyası: Hislerimizi Canlandırıyoruz” etkinliğinde minik katılımcılara yeni bilgi ve beceriler kazandırdı.


Alagöz Dans Topluluğu’nun “Destanların Dansı” gösterisi, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.

“Kazı Başkanları ile Antik Kent Gezileri” kapsamında Doç. Dr. Mustafa Bilgin ile Aspendos Antik Kenti, Doç. Dr. Gökçen Kurtuluş Öztaşkın ile de Olympos Antik Kenti gezildi.


Antalya Arkeoloji Müzesi’nde, “Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı” düzenlenirken, “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları”nda Prof.Dr. Nevzat Çevik Prof Dr. Feriştah Alanyalı ve Prof. Dr. H. Ertuğ Ergürer konuşmacı olarak yer aldı.

“Ebru Atölyesi” Korkuteli Fatih İlçe Halk Kütüphanesi’nde, “Yapay Zeka Atölyesi” ve “Maker Atölyesi” Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi’nde, “El Yapımı Kağıt Atölyesi” Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde, Yasemin Bilgin Zaim’den “Tepme Keçe Yapım Atölyesi” Antalya Arkeoloji Müzesi’nde, “Ayşe Taç ile Döşemealtı Halısı Dokuma Atölyesi” Olgunlaşma Enstitüsü’nde, “Masal Okuma ve Sanat Atölyesi” Serik İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde, “Kayıp Mirasın Yeniden Doğuşu Atilla Önen'le Fığla Bardağı Yapımı Atölyesi” Etnografya Müzesi’nde, Serap Özer ile “Telkâri Atölyesi” ise The Land Of Legends Shopping Avenue’de katılımcılarını ağırladı.


SERGİLERE YOĞUN İLGİ

Festival kapsamında gerçekleşen sergilere de Antalyalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü ‘’Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası–Pop Art’ın İkonu Sergisi’’ festival kapsamında Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu yıl festivalin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso. Türkan Şoray Kültür Merkezi 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi’’ne ev sahipliği yapıyor. Frida Kahlo'nun kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan, onun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan ve dünya çapında büyük ilgi gören “Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi’’ Antalya Kültür Sanat’ta (AKS) festival katılımcılarını ağırlıyor. Dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri ise Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nde görülebiliyor. Haşime Altaylı’nın “Akıntıya Karşı” eser yerleştirmesi de burada görülebiliyor. Karatay Medresesi; Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan ‘’Naci El-Ali'den Hanzala’’ Sergisi’ni ağırlarken, Side Antik Tiyatrosu Hakan Yılmaz’ın “Narlı Kentin Hikayesi” dijital sergisine ev sahipliği yapıyor.


Antalya Arkeoloji Müzesi; Beste Alperat’ın Heykel Yerleştirmesi, "Kaçış Yok" Sergisi ve Aydın Yalçınkaya’nın “Sürdürülebilir Gelecek” Sergisi’ne sahne oluyor.

Antalya Nekropol Müzesi; Cem Güney Çevikbaş’ın sergi ve atölye çalışması “Lykia Atları”na ev sahipliği yaparken, Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi’nde ‘’Coğrafya Geleneğin Kaderi: Antalya’’ Sergisi ziyaretçileriyle buluşuyor.

Casa Sur Antalya Bahçesi’nde ‘’Ozan Oganer ve Cengiz Yatağan’ın Heykel Yerleştirmeleri’’ ve Emel Mülayim’in “Yaşamın Halleri” eserleri yer alıyor.


Mevlevihane Müzesi; Dr.Züleyha Zor’un Tezhip Sergisi’ne, Saat Kulesi ise; Hakan Yılmaz’ın dijital yerleştirmesi “Zamanın Hüneri”ne ev sahipliği yapıyor.

Olgunlaşma Enstitüsü’nde; “Antalya Endemik Çiçekler Kostüm Sergisi”, “Antalya Kuşları Minyatür Sergisi” meraklılarıyla buluşuyor.

“Su Altının Süper Kahramanları Sergisi” Antalya Aquarium’da görülebiliyor. Orkun Ozan Sanat Galerisi; Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’dan “Kişisel Sergi”ye, Himmet Öcal Khan Sanat Galerisi; Himmet Öcal’ın “İmoga'dan İzler” Sergisine, Bülent Ecevit Kültür Merkezi ise Sinan Demir’in “Doğanın Belleğinde Uyuyanlar” Sergisi ve Workshop’u ile Selma Gençel’in “Seramik Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Konyaaltı Beach Park’a kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alıyor.

Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.