Antalya Konuşuyor'da 'deprem' konuşuldu

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, depremlerin yanlış yönlendirmeden dolayı bir felaket olarak bilindiğini, fakat depremlerin doğanın bir harikası olduğunu söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ve İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Antalya Konuşuyor programının canlı yayın konuğu oldu. İsmail Akkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda deprem konuşuldu. Depremle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Çeltik, “Depremler çok güzel ve harika şeylerdir. Bundan milyonlarca yıl önce dünya dümdüz bir kara parçası halindeydi.  Depremlerle birlikte dünya oluşuyor dağlar ovalar kıtalar oluşuyor. Hepsini depreme borçluyuz. Deprem hareketleriyle birlikte yerin altındaki madenler yüzeye çıkıyor. Yanlış yönlendirmeden dolayı deprem bir felaket olarak biliniyor ama doğanın harikası” dedi.

 

“Mesele yer bilimcilerin sözünün dinlenmemesi”

Deprem gerçeğinin geçmişte de var olduğunu, günümüzde de devam ettiğini söyleyen Çeltik, “Dünya 7 büyük yapboz parçasından oluşuyor. Torosları biz levhalara borçluyuz. Geçmişte insanlar depreme maruz kalmıştır hala da kalacaktır. Mesele yer bilimcilerin sözünün dinlenmemesi. Kentsel alanları riskli alanlardan uzağa koyarsak bugün depremi konuşmuyor olacaktık. Riskli alanlar tespit edilip buna göre planlar yapılsaydı biz şuan gündemimizde deprem olmayacaktı. Komik rakamlarda insanlar canlarını kaybediyor” dedi.

 

“Çoklu afetler dönemine geçebiliriz”

Marmara depremiyle ilgili kesin konuşan Başkan Çeltik, “Asıl mevzu deniz içindeki büyük fay hattının kırılması. Kesin olacak ama ne zaman olacağı belli değil. Yaşam devam ediyor. Hızlı bir şekilde büyüyoruz. Biz de doğanın doktorlarıyız. Çoklu afetler durumuna geçebiliriz. Geçmişte bu planlamalar olsaydı çok daha rahat olurduk” diye konuştu.

 

 

“Lütfen yer bilimci alsınlar”

Antalya’daki karar vericilere seslenen Başkan Çeltik, “Deprem planlamalarında dönüşüm için 20 yıl gerekli. Yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisleri çalıştırma zorunluluğu yok. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor. Küçük bir yönetmelik değişikliği gerekiyor. Antalya bir kıyı kenti karar vericiler lütfen yer bilimci alsınlar” çağrısında bulundu.

 

 

 

Depremle ilgili yapı envanteri çalışmalarının yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Mehmet Soner Akdoğan, Bir deprem kuşağındayız. Sorunun temel noktasına inmemiz gerekiyor. Depremler kaçınılmaz. Binaların düzgün ve mühendislik hizmeti yapan ülkelerde can kaybı olmuyor. Ülkenin 4’te 3’ü riskli bölgede. Deprem büyük bir sorun. Sıkıntımız öngörülebilir. Marmara’da 7’nin üzerinde deprem bekleniyor. Yapı envanteri çalışmaları yapılması gerekiyor” dedi.

 

“Süreç bizim dışımızda ilerliyor”

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Master Planı için düzenlenen çalıştayda, inşaat mühendisleri olarak kendileriyle bir görüşme yapılmadığını söyleyen Başkan Akdoğan, “Bizim dışımızda süreç ilerliyor. Çalıştay yapıldı ama çalıştay çıktıları bende yok biz bunu basından öğrendik. Yetkin kişilerle yola çıkılması gerektiğini savunuyorum. Yapı envanteri, çok iyi bir adım attı ama eksikler var. Bu işle ilgilenen kişi hem imar müdürü hem de proje kontrol sorumlusu” dedi.