ANTALYA İÇİN KRİTİK KARAR

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu aşı süreci tamamlanmayan 18 yaş üzeri vatandaşlara sinema, tiyatro, seyahat gibi toplu etkinlikler için PCR testi zorunluluğu getirilmesi ve aşı süreci tamamlanmayan öğrenciler ve eğitim personellerinin haftada 2 kez PCR testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu İçişleri Bakanlığının “PCR Zorunluluğu” konulu genelgesi kapsamında salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla yeni tedbirler aldı. Buna göre, salgınla mücadelenin başarılı bir şekilde sürdürülmesi, vaka, hasta, yoğun bakım ve vefat sayılarının asgari seviyelere düşürülmesi ve salgının olumsuz ekonomik ve sosyal etkilerinin tamamen bertaraf edilerek kalıcı ve sürdürülebilir normalleşmenin sağlanması açısından toplumun bazı kesimlerinde mevcut olan aşılama sürecine ilişkin tereddütlerin giderilerek aşılamanın toplumsal bağışıklığı sağlayacak düzeye getirilmesi sebebiyle kararlar alındı.

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karara göre, aşılama çalışmalarının gönüllük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.

TOPLU ALANLARDA PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Bununla beraber 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında ya da uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatleri için negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirildi.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığının   “Kovid­-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberinde” öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan aşı olmamış öğretmen ve okul çalışanlarından haftada iki kez PCR testi istenilmesi huşusu doğrultusunda da bir takım kararlar alındı. Söz konusu genelge doğrultusunda alınan kararlar şu şekilde:

EĞİTİM PERSONELİNE HAFTA İKİ KEZ PCR TESTİ ZORUNLUĞU

Öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personelinin aşı süreçlerini tamamlanmış olmaları önerilmekle birlikte başta öğretmenler olmak üzere eğitim personeli, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek kişilerin/görevlilerin aşılı/geçirilmiş hastalık durumunda (Covid-­19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) olmamaları halinde; bu kişilerden haftada iki kez PCR testi ile taranmalarının istenilmesine ve sonuçların okul idaresi tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulmasına karar verildi.

HES ÜZERİNDEN BİLGİ ALINACAK

Ayrıca PCR negatif test zorunluluğu istenilen alanlara (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) girmek isteyen ya da şehirlerarası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanacak olan kişilerin; aşılama süreçlerinin tamamlanmış veya hastalığı geçirmiş kişi durumunda olup olmadığını Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kontrol ederek PCR negatif test raporu almaları gerekip gerekmediğini öğrenebilecekleri hatırlatıldı.

18 YAŞ ÜSTÜNE PCR ZORUNLULUĞU

Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerden, belirli alanlara girişte (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) ya da şehirlerarası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanma sırasında istenilecek PCR negatif test sonucunun 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için uygulanmasına karar verildi.  Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara uyulmaması durumunda ise cezai işlem yapılacağı bilgisi verildi.

HABER MERKEZİ