ANTALYA ESNAFINA TAM NOT

Kontrollü normalleşme döneminde Türkiye genelinde dinamik denetim modeline geçildi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve Antalya Valisi Ersin Yazıcı, beraberindeki heyet ile iş yerlerini denetledi. Aktaş, 260 bin personelle denetim için sahada olduklarını belirterek, “Amacımız ceza uygulamadan ziyade rehberlik edici, uyarıcılığı ağır basan denetim anlayışı sergilemek” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle Türkiye genelinde dinamik denetim süreci başladı. Buna göre vali ve kaymakamlar tarafından denetim ekipleri oluşturulacak. Bu ekipler düzenli olarak her gün sahada denetim yapacak. Dinamik denetim modelinde ilk uygulama dün 260 bin personelin katılımıyla yapıldı. Denetimlerde, kahvehane, restoran, kafe, berber, düğün ve nikah salonu gibi birçok iş yerinde tedbirlere uyulup, uyulmadığı kontrol edildi. Antalya’daki denetimlere ise, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Vali Ersin Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ile beraberindeki protokol üyeleri katıldı.

“MÜCADELEYİ SAHİPLENMEMİZ ÖNEMLİ”

Antalya’nın en işlek yaya sirkülasyonunun olduğu Kazım Özalp Caddesi’nde  (Kapalıyol) başlayan denetim, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde devam etti. Vali Yazıcı ve Emniyet Genel Müdürü Aktaş, restoran ve kafelerdeki oturma düzeni ile hijyen kurallarını denetledi. Denetimlerle ilgili açıklama yapan Aktaş, ‘Kontrollü Serbestlik’ ile birlikte yeni bir dönemin başladığını aktardı. Aktaş,
“Koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni bir döneme geçildi. İllerimiz risk durumlarına kadar 4 kategoriye ayrıldı. Her il düzeyinde ve ülke düzeyinde bir seferberlik ruhuyla, kontrollü serbestlik döneminin devamını sağlayabilmek ve hem illerimizi hem ülkemizi daha iyi noktalara çekebilmek için her kesimin bu işi sahiplenmesi çok önemli” diye konuştu.

260 BİN PERSONEL SAHADA  

Ülke genelinde 260 bin denetim personeliyle sahada olduklarını söyleyen Aktaş, yeni dönemde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve yerel yönetimlerinde aktif bir şekilde sahada denetimde olacaklarını dile getirerek, “Daha önceki denetimlerimiz vali ve kaymakamlarımızın koordinesindeydi ama kolluk kuvvetlerimiz üzerinden yürüyen bir denetim söz konusuydu. Bu yeni dönemle birlikte ise tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, STK'ların, yerel yönetimlerin daha aktif bir şekilde oluşturacakları kendi ekipleriyle birlikte sahada olacağı daha etkin ve dinamik sürekli bir denetim modeline de geçmiş olduk. Bu sürecin devam edebilmesi noktasında denetimlerin yapılması çok önemli” sözlerine yer verdi.

“AMAÇ CEZA DEĞİL, REHBERLİK ETMEK”

Antalya'da tedbirler konusunda bilincin oldukça yüksek olduğunu belirten Aktaş, denetimlerde asıl amacın ceza uygulamak değil, rehberlik etmek olduğunu kaydetti. Aktaş,  “Denetimlerdeki amacımız ceza uygulamadan ziyade daha çok rehberlik edici, uyarıcılığı ağır basan bir denetim anlayışı sergilemek. Bu uyarılara rağmen kuralları uygulama noktasında bir iyi niyet sergilemeyen kurum ve tesislere yönelik gerekli cezalar da şüphesiz uygulanmak durumunda. Asıl amacımız bir duyarlılık, bilinç oluşturarak, topyekun mücadeleyi ortaya koyabilmektir. Antalya’da bu bilinç oldukça yüksek. Antalya riskli grup içerisinde ama inşallah 15 gün sonraki değerlendirmede en azından bir alt gruba gelir. Bütün ülke ve millet olarak el ele vererek koronavirüs salgınıyla mücadelede bütün dünyada örnek bir uygulamayı ortaya koyacağımıza inanıyorum” dedi.

“KONTROLLÜ YAŞAMDA KURALLARA UYMALIYIZ”

Antalya'ya gelecek misafirlerin sayısını yüksek tutabilmek için kurallara uyulması gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı ise, “Geçen yıl turizmde kötü bir sezon geçirdik ve ciddi sorunlar yaşadık. Önümüzdeki sezon, geçen yılı fazlasıyla telafi eden bir sezon olacak diye ümit ediyoruz. Hep birlikte bunu aşmak istiyoruz. Bunu aşmamızın yolu da sezon açılıncaya kadar kontrollü yaşamda kurallara uyarak, yüksek riskliden, önce sarı gruba, oradan da mavi gruba geçmemiz gerekiyor. Bunu Antalyalı hemşehrilerimin başaracağını düşünüyorum. Esnaf arkadaşlarımızın kurallara riayet ettiğini daha önce de gördük.  İnşallah bu yeni süreçte de kontrollü şekilde sağlığımız için, bize gelecek misafirlerin sayısını yüksek tutabilmek için, gelecek misafirlerimizi daha güvenli bir şekilde ağırlayabilmek için tüm hemşehrilerimi ve esnaflarımı kontrollü düzene uymalarını, herkesin birbirini ikaz ederek güvenlik kuvvetlerine iş bırakmadan kendimiz kurallara uyarak bu süreci atlatalım" ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve Vali Ersin Yazıcı, açıklamaların ardından esnafın kendilerine ikram ettiği meyve suyunu içti.

İŞLETMELER PROTOKOLÜ KAYIRMADI

Konyaaltı Sahili’nde denetimlerini sürdüren protokol, iş yerlerinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarının önemine dikkat çekti. Bir işletmenin girişinde Emniyet Genel Müdürü Aktaş ile Vali Yazıcı’nın ateşinin ölçülerek, HES kodlarının istenmesi ise dikkat çekti. Aktaş ile Yazıcı, ateş ölçümünün ardından işletmede denetimini gerçekleştirdi.

FATMA ARSLAN