Antalya ekonomisi için iyimser tahmin

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2023 yılın son meclisinde yaptığı değerlendirmede, “2023 yılı 9 ayında ekonomimiz yüzde 4,6 büyüdü. Son 3 ayda bu büyümeye yakın bir büyüme sağlarsak yılı yüzde 4,5 civarında bir büyüme ile kapatacağımız iyimser beklentisine sahibiz” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aralık Ayı Olağan Meclisi’nde, ekonomik açıdan Antalya'nın hedeflerine odaklanan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya ekonomisinin 2023 yılının 9 aylık büyüme rakamlarını açıkladı.


2023'ün sonlarına yaklaşırken ekonomik tablonun daha yavaş bir büyüme rotasına girdiğini ifade eden Çandır, sektörlerin büyümeye katkıları ve tarımın zorlu sürecine dair ayrıntıları paylaştı. Çandır konuşmasında “2023 yılı 9 ayında ekonomimiz yüzde 4,6 büyüdü. Son 3 ayda bu büyümeye yakın bir büyüme sağlarsak yılı yüzde 4,5 civarında bir büyüme ile kapatacağımız iyimser beklentisine sahibiz. Ancak yaşanan gelişmelere baktığımızda daha düşük bir son çeyrek büyümesi olasıdır. Burada dikkat çeken konulardan biri sektörlerin büyümeye katkılarıdır. 26 yıllık ortalaması yüzde 5 olan vergi büyümesi yaklaşık 3 kat yükselerek 9 ayda yüzde 14,5 yükselmiştir. Diğer taraftan 26 yıllık ortalaması yüzde 5,4 olan hizmet sektörünün büyümesi 9 ayda yüzde 7,7’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak çeyrek dönemler itibariyle yüzde 12,1’den yüzde 6,8’e ve 3. çeyrekte de yüzde 4,3’e gerileyen bir büyüme trendi dolayısıyla son çeyrek için yüzde 5 civarında bir büyüme beklemekteyiz. Yılsonu itibariyle de ortalamaya yakın bir büyüme tahminimiz bulunmaktadır” dedi. 



TARIM SEKTÖRÜ ÜLKE ORTALAMASI CİVARINDA

Tarım sektörünün zorlu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Çandır, iç ve dış piyasadaki zorlukları ele alarak, yaşanan olumsuzluklara rağmen turizm sezonunun tarım ve gıda sektörüne olumlu etki sağladığını belirtti. Çandır, “Tarım sektörümüz 2023 yılı 9 ayında yüzde -0.7 küçülmüştür. 26 yıllık ortalama olan yüzde 2’lik büyümeye göre aşırı kötü bir performans göstermiş durumdayız. Diğer taraftan 2020 yılı tarımsal milli gelirin de reel olarak yüzde -1.5 gerisindeyiz. Ülkemiz geneli için tarım sektörü 2023 yılı 9 ayı bu rakamlarla geçerken yaşadıklarımız ve tahminlerimizle Antalya’mız için diyebiliriz ki ülke ortalaması civarında bir performansa sahibiz. Yani yılı büyük ihtimalle sıfır büyümeye yakın tamamlayacağız. Tarım sektörümüzün 2021 yılından bu yana sürekli olarak küçülme ya da düşük büyüme sarmalına girdiğini söyleyebiliriz. Antalya’nın tarım performansı ise ülke ortalamasının bir miktar üzerinde seyretmiştir. Ancak genel ekonomiden kopuk bir şekilde düşük kalması, yapısal ve cari sorunlarımızın çözülememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi 2024 yılında da her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 


ÇANDIR’DAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

Çiftçi Kayıt Sistemi ve Tarım Kalkınma Destekleri konusunda yapılan düzenlemelere dikkat çeken Çandır, 2023 yılı içinde sektörde gerçekleşen önemli faaliyetleri paylaşarak ATB’nin sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümdeki öncü rolünü vurguladı. Çandır, ATB olarak 2021 yılından itibaren sürdürülebilirliğe odaklandıklarını kaydederek “Yaptığımız ve yapacağımız her işte bu bağı ön planda tutmaktayız. Son üç yılda, küresel olarak ve daha belirgin bir biçimde tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği konusuna ve yeşil mutabakat kapsamlı faaliyetlere öncelik verdik. Bu çerçevede tarımsal ticaret, su yönetimi, teknoloji kullanımı ve karbon ayak izi gibi konularda paneller düzenledik. Bu etkinliklerle, sürdürülebilirlik prensiplerini sektörümüzde daha geniş bir şekilde benimsemeyi hedefliyoruz. Bilinmelidir ki, Antalya olarak iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında yaşadığımız zorlukları anlamak ve çözümler üretmek zorundayız” dedi.


ATB 2024 HEDEF VE BEKLENTİLERİ

Antalya Ticaret Borsası'nın 2023 yılı işlem hacmindeki etkileyici artışa değinen Çandır, 2024 bütçesinin büyüme hedeflerini ve üyelere yönelik beklentilerini paylaşarak, “2023 yılında gerçekleşen borsamız işlem hacmi, yüzde 55 artışla 17 milyar TL’nin üzerine yükselmiştir. Denk bütçe esasına göre hazırladığımız 2024 yılı bütçemizi ise gerçekleşen bütçemize göre yüzde 60’lık artışla 40 milyon TL olarak öngörmekteyiz” diye konuştu.