ANTALYA’DAN BİLDİRİYE ORTAK KINAMA

Antalya’da 50’den fazla sivil toplum örgütünden oluşan Antalya Platformu, Akdeniz Dayanışma Platformu, Eğitime Destek Platformu ve HUDER emekli 104 amiralin darbe imalı Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili bildirisine tepki gösterdi.

104 amiralin bildirisine tepki göstermek amacıyla Memur- Sen binasında Antalya’daki birçok dernek bir araya gelerek açıklama yaptı. Memur- Sen Antalya il binasında bir araya gelen temsilciler adına ortak açıklamayı Antalya Platformu Başkanı Metin Doğan okudu. Doğan, vesayet anlayışını reddettiklerini ve Türkiye yolunda emin adımlara yürüdüklerini belirterek, “Emekli 104 amiral tarafından Montrö Boğazlar sözleşmesi bahane edilerek bildiri yayımlandı. Millet iradesini alışageldikleri vesayet aklı ile hiçe sayarak yaptıkları bildiride açık bir şekilde darbe tehdidinde bulundular. Bu milletin ve ordusunun başında her türlü iç ve dış tehditlere karşı, gücünü asil milletimizden alan ve başkomutan ve cumhurbaşkanı olduğudur. 15 Temmuz gecesi elleri ile tankları durduran vatan evlatlarına tepeden bakan, hakir gören ifadelerle dolu bildiriye, 50’den fazla STK’dan olarak cevabımız, yüzmeyi de bildiğimizdir” diyerek tepki gösterdi.

“15 TEMMUZ GECESİ NEREDEYDİNİZ?”

Başkan Doğan, bildiri yayınlayan emekli amirallere 15 Temmuz gecesi nerede olduklarını sorarak, “15 Temmuz öncesi ve sonrası yetkili olduğunuz Askeri birliklere de yuvalanmış terör unsurları yargı tarafından ayıklanırken siz neredeydiniz? Kendi evladının yemin törenine başları örtülü diye anneler alınmazken neredeydiniz sormak istiyoruz. Güçlü bir Türkiye için emin adımlarla yürüdüklerini belirterek “Küresel şer odaklı ve onların işbirlikçileri olanların vesayetçi anlayışlarını reddediyor, güçlü ve büyük Türkiye yolunda emin adımlarla yürüdüğümüzü tüm dünyaya haykırıyoruz” dedi.

“YASAL TAKİPLERİN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ”

Başkan Doğan, yasal takiplerin destekçisi olacaklarını söyleyerek, “Bu meselenin yasal boyutu STK’lar tarafından takip edilecek. Bu olaya tepkimiz sadece bir basın açıklamasından ibaret değildir. Bu bildiriyi yayınlayanlarla ilgili yapılan araştırmalar neticesindeki yasal takiplerin destekçisi olacağız” dedi.

DARBENİN KOPYASI

Eğitime Destek Platformu İl Başkanı Osman Artan, yapılan bildirinin zamanı ve şeklinin darbe teşebbüslerinin bir kopyası olduğunu belirterek, “Daha önce gece yarısı yapılan darbe teşebbüslerinin bir örneğini bunlar yapmaktadır. Bildiride, cümlelerin altına ‘benim söylediğim veya bizim söylediğimiz cümleleri kabul etmezseniz…’ gibi bir ifade olursa o tehdit olmuş olur. Onun altında demokrasiye ve millete karşı bir tehdit vardır. Bu bildiri ile de böyle bir tehdit olduğu, Montrö Sözleşmesi’ni bahane ederek bu şekilde bir tehdit vardır” diyerek Türkiye’deki STK’lar ile bir araya geldiklerini ve tepkilerini ortaya koyduklarını söyledi.

DARBE GELENEĞİNE BAĞLI BİR BİLDİRİ

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Antalya şube başkanı Osman Özcan, “Bu bildirinin dipnotlarına baktığımız zaman klasik bir darbe geleneğine bağlı bildiri olduğu açık şekilde görülmektedir. Gece yarısı 103 amiral tarafından, 15 Temmuz’un yıldönümüne 103 gün kala düzenlenmesi ‘Türk milleti’ adına ifadesinin kullanılması, Türk milleti hedef alınarak yapıldığı ortadadır. 28 Şubat Darbesi’nin en karanlık dönemlerinde dahi hukukçular olarak dimdik durduk. Bu anlayışımızdan hiçbir zaman taviz vermedik yine vermeyeceğiz. HUDER olarak Diğer STK’lar ile savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacağız” şeklinde konuştu.